Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Budyniowka

Urlop po poronieniu i problem z łyżeczkowaniem

Polecane posty

Gość Budyniowka

Moje dziecko umarło po niespełna 10 tygodniach :( W poniedziałek mam mieć zabieg czyszczenia macicy, strasznie mnie to przeraża i im więcej czytam w necie tym bardziej się boje. Czy któraś z was przez to przechodziła? Czy to boli? czy da się to zrobić inaczej?? Mój gin powiedział mi, żebym starała się o urlop, czy ktoś wytłumaczy mi o co chodzi?

Gość gość
Mialam lyzeczkowanie kilka miesiecy temu. Zabieg byl wykonany w znieczuleniu. Po zabiegu krwawilam tylko godzine. Wrocilam do domu I spedzilam kilka dni w domu ze wzgledu na zle samopoczucie psychiczne. Zabieg przeprowadzono w 15 tc. W ciazy nadal nie jestem. Na szczescie mam jedno dziecko.

Gość gość
Możesz iść do lekarza (np psychiatry) po zwolnienie lekarskie.

Gość gość
Ja miałam zabieg łyżeczkowania w piątek.Mam zwolnienie do 3 lutego,ale pójdę dalej bo psychicznie nie jestem gotowa na pracę,pytania itd. Ogólnie Ja miałam podane 4 tabletki,roniłam i potem miałam zabieg i nie boli.Zależy jaki masz próg bólu.Ja po zabiegu poprosiłam paracetamol dożylnie.

Gość gość
gin pewnie chodziło o urlop z powodu poronienia, nie wiem czy przewrotnie nie jest on nazwany macierzyńskim

Gość gość
Należy Ci się 56 dni urlopu macierzyńskiego i nie tylko

Gość gość
Też miałam zabieg w 7 tc. Wykonywany był w znieczuleniu, krwawiłam/plamiłam ok 2 tyg. Po zabiegu fizycznie nie czułam żadnego bólu. Zabieg był robiony akurat wtedy kiedy miałam urlop więc nie przedłużałam go, nie chciałam aby ktokolwiek w pracy wiedział co mi się przytrafiło. A w ciąże zaszłam dokładnie 3 cykle po zabiegu i mam zdrowego chłopca:))

Gość gość
Poroniłam w 13tc. Serce przestało bić. Też miałam zabieg. Odebraliśmy ciałko ze szpitala i zarejestrowaliśmy w usc. Pochowaliśmy- to był chłopczyk. Dostaliśmy zasiłek pogrzebowy i przysługiwał mi urlop macierzyński po porodzie martwego dziecka- 8 tygodni. Potem wzięłam jeszcze zaległy urlop i wróciłam do pracy. Niektórzy bardzo się mi dziwią że "cyrki" odstawiam. Ale takie są przepisy i miałam do tego prawo więc wykorzystałam.

Gość gość
Sam zabieg to nie tragedia w sensie fizycznym, ale psychicznie wiele kobiet trudno to przechodzi i nie ma się co dziwić. Współczuję Ci. Dowiedz się jak to wygląda w szczegółach, ale jeśli zdecydujesz się na badanie płodu (z określeniem czy były jakieś wady genetyczne, określeniem płci) to wtedy rejestrujesz również dziecko jako martwo urodzone i przysługuje Ci urlop macierzyński, oraz ewentualne wypłata świadczenia z ubezpieczenia (jeśli jesteś dodatkowo ubezpieczona).

Gość gość
gość dziś Poroniłam w 13tc. Serce przestało bić. Też miałam zabieg. Odebraliśmy ciałko ze szpitala i zarejestrowaliśmy w usc. Pochowaliśmy- to był chłopczyk. Dostaliśmy zasiłek pogrzebowy i przysługiwał mi urlop macierzyński po porodzie martwego dziecka- 8 tygodni. Potem wzięłam jeszcze zaległy urlop i wróciłam do pracy. Niektórzy bardzo się mi dziwią że "cyrki" odstawiam. Ale takie są przepisy i miałam do tego prawo więc wykorzystałam. dokladnie!!! masz prawo i korzystaj, tez skorzystałam, choc oczywiscie wolalabym nie... dzis mam zdrowe dziecko :)