Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przyszła Aparatka prosi o pomoc!

Polecane posty

Gość gość

Witam! Za 6 dni w czwartek o 13 będę zakładać stały aparat samoligaturujący na obie szczęki na około 2 lata. Mam 21 lat. Czy ktoś mógłby z własnego doświadczenia napisać jakieś porady? Słyszałam, że trzeba zrezygnować z niektórych produktów, gdyż mogą uszkodzić aparat jak np orzeszki, ale nic więcej nie wiem. Jakie zakupić szczoteczki do dbania o higienę i gdzie najlepiej? I generalnie proszę o informację o wszystkim, co powinna wiedzieć osoba nosząca aparat, gdyż nie wiem prawie nic :( Z góry dziękuję za pomoc! Możecie też opisać własne doświadczenia z aparatem! :)

Gość gość
Halo! Też byłam w Twoim wieku kiedy zakładałam aparat :) Dwa miesiące temu zdjęłam. Nie jest to tak uciążliwe, jak niektórzy twierdzą. Ja jadłam wszystko oprócz rzeczy bardzo twardych, np. surowa marchewka i nie zdarzyło mi się, aby zamek się odkleił czy też stało się coś złego. Musisz tylko pamiętać o porzadnej higienie, myj ząbki 2 razy dziennie, nitkuj pod drucikami, płukaj. Szczoteczkę doradzam z miękkim włosiem, przydadzą Ci się też takie małe "wyciorki" do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych, ja kupowałam w rosmannie. Powiem Ci jedno - naprawdę warto nosić aparat, chociaż jest to droga impreza. Efekty są niesamowite.

Gość gość
Czy przynoszeniu aparatu nie trzeba czyścić zębów i aparatu po każdym posiłku? a nie tylko 2 razy dziennie?

Gość gość
JA czytałam że po każdym posiłku też źle, bo można przedobrzyć i od zbyt częstego mycia znowu szkliwo się ściera. Ja myłam 2 - 3 razy dziennie miękką szczoteczką i było dobrze, po zdjęciu aparatu ząbki miałam zdrowe, nic mi się nie popsuło pod pierścieniami.

Gość gość
Hej, myślę, że wszystkich porad udzieli Ci ortodonta :) Tak przynajmniej było u mnie - dostałam cały komplet informacji. Chodzę do kliniki Rock Your Smile, www.centrum-ortodontyczne.pl. Zobacz sobie na ich FB, ostatnio wrzucili fajny filmik o szczotkowaniu :) Znajdziesz tam też więcej informacji. A tak poza tym - pierwsze dni są dziwne, ale szybko się przyzwyczaisz do aparatu :)

Gość saradada
Doradzę stały aparat, chociaż jednak będzie najlepiej jak się polecisz kogoś, kto się zna na tym bardzo dobrze. Mnie pomocy udzieliła dr Iwona Gnach-Olejniczak.

Gość gość
A o aparacie lingwalnym słyszał ktoś? Tutaj jest zaprezentowany http://aparat-lingwalny.pl. Nie ukrywam, że mnie kusi, z uwagi na to, że jest niewidoczny...