Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boję się, że ktoś weźmie na mnie kredyt.

Polecane posty

Gość gość

Niedawno miałam zacząć pracę przez Internet na słuchawkach, praca zdalna z domu. Podalam im dane do umowy, czyli między innymi pesel, nr dowodu. Zaczelam czytać komentarze o szefie, ze oszukuje, nie wyplaca pieniędzy, wiec nie podpisałam tej umowy nawet i nie zaczelam pracy. Mialam z nimi wszystkimi kontakt na gg. Dziś ludzie pisali, ze nie dostali wypłaty. Albo ze dostali kilka złotych. Ja się wtracilam nie wiem po co i napisałam, zeby sobie poczytali o wlascicielu w Internecie, bo podobno wczesniej oszukiwal ludzi. I miał inna firmę, teraz założył tę. No i on to przeczytal i napisal, ze hak mam jakiś problem to żebym do niego pisała a nie na forum. Napisałam, ze nie mam problemu i to nie jest moja sprawa w sumie, wiec juz nie pisze. Tera z moje pytanie. Czy on moze z zemsty wziac np kredyt na moje dane lub coś innego? Ma pesel, adres, nr konta bankowego, nr i serię dowodu osobistego to co do umowy bylo potrzebne.

Gość gość
to jest przestepstwo z kk zagrozone wiezieniem wiec szczerze watpie

Gość gość
No ale tyle się słyszy o takich przekrętach, ze biorą kredytu na dane i tyle razy oszuści chca dane wyludzic. Masakra, teraz bede sie stresować

tez jakos 2 tygodnie temu sie o to bałam 😭 podałam dane i nie podpisałam w koncu tej umowy :O mam nadzieje, ze zniszcza to i nikt nie wezmie na mnie zadnej pozyczki czy kredytu :(

Gość gość
Ale jesteście ludzie glupi , szok! Jak można podawac komus przez internet (!) nr PESEL i inne dane :O Oczywiście, ze mogą wziąć kredyt na tzw dowod w internecie.

ja nie dawałam przez internet tylko osobiscie i mam na to wielu swiadków

Gość gość
Ja dawalam firmie jak i wiele ludzi i normalnie umowy maja podpisane wiec to nie jest jakies oszustwo. Tylko czy z zemsty ten szef mógłby cos zribic?

Gość gość
Up

nie zrobi tego, uspokój sie. w przypadku jesli ktos by wzial pozyczke przez internet, to chyba mozna by było potem sprawdzic na czyje konto pozyczka została wysłana nie? przeciez nie ma anonimowych kont bankowych :O dowodem byłoby tez chyba to, ze na moje konto nigdy nie została udzielona ta pozyczka.

Gość gość
Do wzięcia pożyczki przez Internet trzeba skan dowodu osobistego (to miałam wyslac im później ale nie wyslalam)

Gość gość
Bez skanu dowodu nie wezmą?

no chyba nie. byłoby to zbyt proste. moim zdaniem powinni jakos zaostrzyc te reguły brania pozyczek itp. teraz nikt juz nie moze zyc bezpiecznie :O

Nie ma powodu by wysyłać skan dowodu (rymy niezamierzone :D). Jak nie chcą przyjąć zgłoszenia bez skanu, najlepiej olać taką "ofertę pracy" bo jest podejrzana.

Gość gość
Jest jedna firma ktora daje pozyczki koszt np 400 zl,odsetki za 1 miesiac 1 zl,wynosza.Dziwi mnie jaki ma w tym cel

Gość gość
Dokladnie. Kurczę przecież teraz to nawet zeby lyzwy wypożyczyć to trzeba dać dowód i co mogą wziąć kredyt... Śmiech na sali. Ja niby stanu dowodu nie wyslalam, ale i tak jakos sie boje. Niby od miesiąca maja te dane, nikogo ten szef nie naciagnal na kredyt, jedyne co to nie wypłacał calej pensji, ale na nikogo pożyczki nie wziął, a tyle danych miał... Tyle, ze ja mu trochę podpadłam wiec obawiam sie zemsty

Gość gość
Niby nie można na czyjeś dane wziąć pożyczki ale codziennie na policje zgłaszają sie ludzie na których dane ktoś wziął pożyczke internetową a wychodzi to wtedy jak przychodzą wezwania do zapłaty.Niedawno był nawet program na ten temat i jakiś prawnik mówił że od kiedy weszły te internetowe chwilówki to oszustw jest coraz więcej.

własnie tych pier'dolonych chwilówek sie namnozyło mnóstwo :O kur'wa jak ktos nie ma kasy to niech sie za robote wezmie. Powinny byc udzielane tylko kredyty i to na surowych zasadach

Gość gość
To co teraz? :o mam zyc w stresie? :o tam ludzie pisali, ze idą na policje jak nie dostaną wypłaty itd to tylko nie ja podpadłam...

Gość gość
wyluzuj nawet jak kredyt wezmie to co z tego? dostaniesz wezwanie. odpiszesz ze to nie ty i maja to zglosina policje. po czym sama idziesz na policje i zglaszasz probe wyludzenia od ciebie kasy. Oni albo zglosza albo cie podadza do sadu. ale w sadzie ONI musza udowodnic ze przelali kase na twoje konto

Gość gość
Ehhhh no i bede się stresować

Gość gość
a ksero dowodu i prawa jazdy można wziąc kredyt na kogoś ?

Gość gość
No właśnie jakby mogli przelać na inne, a płacić mam ze swojego? Poza tym wiadomo bedzie czyje to konto. A z drugiej strony tyle jest przypadków, ze ludzie muszą splacac nieswoje kredyty.... Po co oszuści wyludzaja jak biorą pożyczki? Skoro na inne konto to ma wpłynąć a nie na moje. Głupie to wszystko. Niby nie powinno nic takiego być a jednak boje się tego faceta, dlatego, ze ma moje dane.

nie no on tego nie zrobi :O to, ze oszukuje pracowników to inna sprawa, kredyt na kogos to juz powazne przestepstwo :) nie martw sie, ja tez sie bałam, ale staram sie nie myslec o tym . jesli cos takiego by mnie spotkało to nie oddałabym grosza gnojom :) zglosiłabym to gdzie trzeba i ignorowała ponaglenia do zapłaty i inne grozby :O

Gość gość
Masz racje, nie powinnam sie martwic, ale taka juz ze mnie panikara :/ z reszta nie wiem dlaczego akurat na mnie miałby się mscic, jak wczesniej juz ktos pisal ze nie ma wypłaty i idzie na policje i zeby nikt nie pracowal do tych oszustów. To tez widział. Ehhhh dobra luz. Jak nie przyjdzie w najbliższym czasie żadne wezwanie to chyba bedzie ok. Swoją drogą to by bylo za latwe.. Wziac pożyczkę bez skanu dowodu. Tylko numery? Nie wiem czy gdzies tak dadzą

Gość gość
BYły już podobne sytuacje i brali kredyt. Zgłosić na policję powinnaś. Była oferta pracy, pracodawca prosił o wszystkie dane i o nr konta (albo przelew symbolicznej kwoty) do pierwszej wypłaty a później do podpisania umowy nie dochodziło, po 3 miesiącach przychodzi o wezwanie do zapłaty a komornika nie obchodzi kto ten kredyt wziął. Po zgłoszeniu na policje wyłudzenia danych w ten sposób , w razie wzięcia kedytu będziesz kryta.

Gość gość
Tylko to nie bylo wyłudzenie. Ludzie wysylali dane, podpisywali umowę (mi tez umowę wysłali) i normalnie tam pracują. Tyle ze szef ich w konia robi z wypłatami. Tylko czy szef firmy weźmie kredyt na kogoś kto nic nie ma? :o