Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mucha_plujka

Tort strażaka. Z czego zrobić to czerwone?

Polecane posty

Gość mucha_plujka

Dziewczyny, pomocy. Chcę zrobić dziecku na urodziny tort - wóz strażacki. Wiem, jak upiec, jak mu nadać pożądany kształt, mam pomysł na koła, drabinę, światła itd. Ale nie wiem, czym go pokryć, żeby był czerwony. Nie chcę używać lukru plastycznego - moim zdaniem jest obrzydliwie słodki, sztuczny w smaku i ogólnie niejadalny. Myślałam o zwykłym lukrze z czerwonym barwnikiem spożywczym. Ale: 1. Czy nie spłynie ze ścianek? 2. Może da się zastąpić barwnik spożywczy czymś naturalnym? Tylko żeby lukier nadal był czerwony, a nie różowy, bo koledzy się będą śmiać ;) 3. Da się coś zrobić, żeby nie był taki mega super słodki? Moje dziecię nie przepada za bardzo słodkimi rzeczami. A może ktoś ma inny pomysł, czym to pokryć? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę od kogoś bardziej ogarniętego kulinarnie niż ja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a marcepan?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mucha_plujka
W sumie to jest dobra myśl. Tort ma być czekoladowo-wiśniowy, więc by pasowało. Tylko kurczę drogo - 12,50 za 100g :/ I trzeba to czymś "przykleić" do tortu, więc znowu lukier. Znaczy chyba trzeba, nigdy nie próbowałam. Przyszła mi do głowy jeszcze bita śmietana z żelatyną, tylko pytanie czy się będzie trzymała.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mucha_plujka
Dzięki <3 Widzę, że chyba nie ucieknę od masy lukrowej. Przynajmniej plus, że będę wiedzieć, co jest w środku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×