Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500 plus dla wszystkich!! dzieci

Polecane posty

Gość gość
Nie bronię tego gniota, ale litości: kryterium dochodowe przy socjalu to nie jest dyskryminacja. A czujesz się dyskryminowana tym, że pani z MOPSu nie przychodzi oglądać Twojego mieszkania raz w miesiącu bo jesteś na to za bogata? PiS nie chce dotrzymać obietnicy wyborczej (nic nowego) a nie kogoś dyskryminuje.

Gość gość
A ja sama wychowuję dziecko, zarabiam ok. 1700 zł netto, nie mam alimentów, bo ojciec dziecka zginął kiedy byłam w ciąży...i tak, jestem "za bogata" na zasiłek rodzinny i na dodatek dla samotnego rodzica, a teraz też na 500 zł...Jakoś dajemy radę i nadal będziemy...ale tak, mam poczucie, że moje dziecko jest dla rządzących "gorsze". I uważam, że ten sztandarowy program PiS jest niesprawiedliwy.

Gość gość
w tym wypadku niestety jest rodzina z 2 dzieci zarobki: 10 tys pln - 1000 socjalu przysluguje samotna matka z 1 dzieckiem, zarabiajaca 1500 netto - nie przysluguje jej ani socjal 500 ani alimenty z FA

Gość gość
Dokładnie. Rodzina z dwójką dzieci, dwie wypłaty, dodatkowe 500 zł do budżetu...samotny rodzic z jednym dzieckiem, jedna wypłata, dlaczego nie chociaż połowa z tych 500zł? Bo gwarantuje tylko zastępowalność pokoleń? a rodzina 2+2 to niby nie??

Gość gość
jest to najbardziej niesprawiedliwy podzial srodkow budzetowych jaki widzialam potrzebujacy - nie maja prawa (za wyjatkiem patologii bo ona nie ma Zadnych dochodow) , a dobrze sytuowani dostana na nowe ajfony

Gość gość
Mój przykład: zarabiam ok. 1670 zł na rękę i sama wychowuję dziecko, nie mam żadnych alimentów ani zasiłków, ne należy mi się 500 zł Koleżanka z pracy, podobne wynagrodzenie, dwójka dzieci, dobrze zarabiający mąż, dostanie 500 zł i jak powiedziała, "będzie na fajne wakacje do lipca"

Gość gość
kolezanka dostanie 1000, bo ma 2 x 500 czyli per saldo jej miesieczny dochod zwiekszy sie o 70% JEJ pensji. ty niegdy nie masz na to szans, bo zeby dostac 500 plus kilkadziesiat zl rodzinnego plus alimenty z FA musialabys zarabiac 1000. a minimalma placa jest 1300

Gość gość
dostanie 500 zł, bo na każde drugie i kolejne itd... Co nie zmienia faktu, że założenia programu są jawnie niesprawiedliwe. Najgorsze jest to, że PiS z taką zajadłością go broni, nie wsłuchując się w głos społeczeństwa, a jednocześnie ciągle powtarza o "ogromnym mandacie społecznym"

Gość gość
bo pis doskonale zdaje sobie sprawe ze polskiego budzetu nie stac na rodzawnictwo pieniedzy

Gość gość
Dadzą po 500 zł ludziom, którzy przeznaczą je na wakacje, spłaty kredytów itd... A samotni rodzice nadal będą ledwo wiązać koniec z końcem, o wakacjach poczytają a kredyty będą im sen z oczu po nocach spędzać...

Gość gość
gość dziś bo pis doskonale zdaje sobie sprawe ze polskiego budzetu nie stac na rodzawnictwo pieniedzy I dlatego daje pieniądze z budżetu bogatym, którzy często nawet nie odczują takiej wpłaty, a nie pomaga tym, którzy zarabiają na granice minimum socjalnego. Brawo!!!!

Gość gość
samotni rodzice z jednym dzieckiem dodaj zreszta dokladnie tak samo jest w przypadku np. ubezpieczenia zdrowotnego. masz pracujacego meza - on cie zglasza do zdrowotnego jestes samotnym rodzicem - zostajesz bez zdrowotnego jak tracisz prace a masz jakies inne dochody

Gość gość
I dlatego daje pieniądze z budżetu bogatym, którzy często nawet nie odczują takiej wpłaty, a nie pomaga tym, którzy zarabiają na granice minimum socjalnego. Brawo!!!! xxx przekalkulowane, tych z trudem wiazacych koniec z koncem jest o wiele wiecej, wiec dla budzetu bylaby to o wiele wieksza kwota. zauwaz - po wrzeszczalo ze polski nie stac na ten program. teraz wrzeszczy ze trzeba dac wszystkim. to jest dopiero logika

Gość gość
przekalkulowane, tych z trudem wiazacych koniec z koncem jest o wiele wiecej, wiec dla budzetu bylaby to o wiele wieksza kwota. zauwaz - po wrzeszczalo ze polski nie stac na ten program. teraz wrzeszczy ze trzeba dac wszystkim. to jest dopiero logika Myślę, że gdyby podnieść kryterium dochodowe w przypadku pierwszego dziecka i przyjąć górne kryterium dla wszystkich dzieci, to zapewne koszty byłyby takie same, o ile nie mniejsze.

Co za roszczeniowe społeczeństwo. Tak - ten program PiS-u jest niesprawiedliwy i to przez takich ludzi, którzy nic, tylko wyciągaliby ręce po pieniążki od państwa. Zamiast dać rodzicom dzieci niższe stawki podatku dochodowego, a co za tym idzie - premiować ich pracowitość - daje się 500 do łapy pijaka, biednego pracującego i bogacza na równi.

Gość gość
lukbrudniak dziś Co za roszczeniowe społeczeństwo. Tak - ten program PiS-u jest niesprawiedliwy i to przez takich ludzi, którzy nic, tylko wyciągaliby ręce po pieniążki od państwa. Zamiast dać rodzicom dzieci niższe stawki podatku dochodowego, a co za tym idzie - premiować ich pracowitość - daje się 500 do łapy pijaka, biednego pracującego i bogacza na równi. XXX I tu się zgadzam. Niższe podatki, dofinansowanie szkół, tworzenie przedszkoli i żłobków, finansowanie nieodpłatnych zajęć dla dzieci... Ale po co? skoro można dać po 500 zł i kupić sobie głosy?

Gość gość
lukbrudniak zapomniales o uldze podatkowej 1000 zl na dziecko. to jest wlasnie taki program ktory premiuje pracowitosc, a z ktorego niezarabiajacy nie maja nic

Gość gość
nie mam zamiaru tego podpisywac, chociaz uwazam ze dawanie 500 zl komus kto duzo zarabia i jednoczesnie olewanie kogos kto zarabia malo ale wiecej niz 500 zl na osobe jest pomyslem poronionym

Gość gość
dla mnie jest to program premiujacy pasozytnictwo spoleczne samotnej matkce z 1 dzieckiem bardziej bedzie sie oplacalo zrezygnowac z pracy albo isc na czarno niz pracowac, zwlaszcza jak ojciec dziecka alimentow nie placi

Gość gość
Jakie rzucanie pracy?? taka matka dostanie 100 zł zasiłku rodzinnego, 170 zł dla samotnego rodzica i 500 zł..razem 770 zł. I niby jak z tego utrzyma dziecko i siebie???? Taka matka będzie dalej ciężko pracować dla swojego dziecka, w poczucie, że to jej dziecko jest "gorszego sortu".

Gość gość
gość dziś Jakie rzucanie pracy?? taka matka dostanie 100 zł zasiłku rodzinnego, 170 zł dla samotnego rodzica i 500 zł..razem 770 zł. I niby jak z tego utrzyma dziecko i siebie???? Taka matka będzie dalej ciężko pracować dla swojego dziecka, w poczucie, że to jej dziecko jest "gorszego sortu". xxx tak. i do tego powiedzmy 500 z FA, co razem daje kwote rowna pensji minimalnej. jak zarabia minimalna to na alimenty z FA nie ma co liczyc a teraz wyjasnij mi dlaczego ona ma pracowac skoro nie pracujac ma tyle samo a jak pracowac zaacznie to traci i FA i wszystkie dodatki z budzetu?

Gość gość
tak. i do tego powiedzmy 500 z FA, co razem daje kwote rowna pensji minimalnej. jak zarabia minimalna to na alimenty z FA nie ma co liczyc a teraz wyjasnij mi dlaczego ona ma pracowac skoro nie pracujac ma tyle samo a jak pracowac zaacznie to traci i FA i wszystkie dodatki z budzetu? XXX bo nie każdy samotny rodzic dostaje alimenty z FA? Dlaczego utożsamiacie samotne rodzicielstwo z alimentami, zasiłkami, dodatkami??? Bardzo często samotni rodzice utrzymują siebie i dziecko ze swojej wypłaty tylko, często niewiele wyższej niż najniższa krajowa.

Gość gość
zgadza sie to co piszesz i taki rodzic jest dzis rozgoryczony, bo zwykle ledwo wiaze koniec z koncem a NIC mu nie przysluguje

Gość gość
no dokladnie! a jeszcze jakas glupia baba z pisu radzi zeby se chlopa znalezc i dzieci dorobic to trzeba nie miec wyobrazni po takich radach mam ochote przejsc na utrzymanie panstwa, przynajmniej bedzie wicecej czasu dla dziecka