Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym zająć starszą osobę

Polecane posty

Gość gość

piszę tu bo mimo wszystko bywają tu pomocne inteligentne osoby. Moja babcia ma 96 lat, sama nie chodzi z pomocą tak. Geriatra dał nowe leki i zalecił aby rano babcie czymś zajmować- pytanie czym? Czytanie tv ok ale co jeszcze? Widzi dobrze, ręce ma średnio sprawne więc szydełko itp odpada... co jeszcze ? Składanie prania może ale to długo nie zajmie czasu

Gość gość
krzyzowki radio rebusy tv spacery, jesli ma problem z chodzeniem to wózek inwalidzki, albo kule

Gość gość
A krzyżówki lubi? Wykreślanki może?

Gość gość
Starszą osobę warto zainteresować komputerem. Może jej się spodoba. Może jakieś forum, na którym będzie mogła poznać nowych ludzi, porozmawiać z nimi na Skype np. Ja w sumie na jednym z forów internetowych poznałem ludzi, z którymi się zaprzyjaźniłem, a mój obecny współlokator właśnie w ten sposób został poznany xd

Gość gość
lepiej nie komputer:o trafi jeszcze na kafe i poczyta tematy kilku zwyrodnialców i moze sie bardzo zdziwić glupota ludzi

Gość gość
Modlitwa ksiazkami katolickimi. Mona babcia tylko tun sie zajmuje tv trwam radio Maryja.

Gość gość
dzięki za odzew:) tv ma w pokoju, trwam ma:) ma gazety książki czyta, nie da rady raczej w kratkach od krzyżówki pisać...komputer odpada, ona nie da rady na klawiaturze pisać... Może jakieś duże puzzle, jak myślicie? Chodzi też o taką pomoc wiecie, żeby czuła się potrzebna w domu ale ciasta już nie zagniecie itp wiec ja już nie mam pomysłu...a radio oprócz maryja to jakie np?

Gość gość
eska:o rmf fm:o itp na spacery z nia wychodz

Gość gość
a może znacie jakąś stronę znacie z filmami religijnymi do pobrania?

Gość gość
Starsi ludzie lubią pierwszy program w radio bo kiedyś tylko ten był. Jeśliś lubi czytać to książki. Jak dobrze nie widzi to są takie specjalne lupy na nóżkach stawiane na stole nad książką. 96 lat piękny wiek. Moja teściowa ma 78 a jej ulubionym zajęciem jest gapienie się w telewizor bez dźwięku bo jest głucha a aparatu nie zakłada bo się wstydzi. Nawet gotowego kotleta nie chce się jej usmażyć tylko czeka aż ja zrobię. Jest w pełni sprawna tylko tak potwornie leniwa że ręce opadają.

Gość gość
Cześć, moja babcia słucha radia Pogoda, lecą tam stare przeboje,na pewno jej sie spodoba :-)

Gość gość
A może ogród. Tylko nie hektar rabatek do plewienia ;) Raczej większe donice albo jakieś krzewy. Mogłaby sobie kilka roślinek pielęgnować i wszystkim byłoby przyjemniej. No i spacery na łonie natury albo, jeśli nie da rady chodzić, to wystawić jej leżak na świeże powietrze.

Gość gość
Z takich codziennych obowiązków to może np niech obiera warzywa do obiadu? Z zajęć dla przyjemności to takie duże puzzle lub wyszywanki-ale te takie "oszukane" czyli gdzie przeplata się sznurki. Do tego książki, radio pogoda, może rybka żeby miała się czym zająć?