Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy zęby można spiłować?

Polecane posty

Gość gość

Mam lekko skrzywione na dole i przez to nieco różni się ich wysokość. Zastanawiam się, czy można by je spiłować do równej wysokości, ale nie słyszałam jeszcze o czymś takim...

Owszem, można spiłować zęba u dentysty. Korygowanie i konturowanie kształtu zębów to sposób na poprawę estetyki u osób z nierównymi zębami czy też ukruszonymi albo pękniętymi.

Gość gość
Dzięki. A ile mniej więcej taka usługa może kosztować i jak to przebiega? Pewnie jest to niezbyt przyjemne :O

Gość gość
Podnoszę, może chociaż ktoś wie, czy zrobi mi to zwykły dentysta (czy to się robi tym samym narzędziem, którym wygładza się zęby podczas leczenia?), czy musi być gabinet stomatologii estetycznej?

Gość gość
Macie na myśli licówki? ze najpierw spilowuje się zęby , a później nakłada się coś w rodzaju nakładki na ten ząb aby były równe? u mojej dentystki takie coś kosztuje 350zl za ząb i je trzeba co jakiś czas wymieniać...

Gość gość
Nie, chodzi mi o piłowanie naturalnych zębów żeby je wyrównać, to pewnie mniej więcej coś takiego jak ułamie się ząb i wygładza się krawędź

Gość gość
Na ogol robi sie to przy leczeniu ortodontycznym aby zeby przesuwajace sie na nowe miejsca lepiej sie stykaly. Raczej sie tego nie robi bez sprawdzenia calosci zgryzu.

Gość gość
Ale ja chcę je od góry spiłować, bo mają różną wysokość. Aparatu nie będę zakładać

Gość gość
No to lepiej sie udaj do ortodonty, zeby ci wpowiedzial czy to nie wplynie negatywnie na zgryz. Nie musi, ale moze. Ale to tylko lekarz ci powie, nie internet. Za darmo niestety nic nie ma. Musisz zaplacic za konsultacje

Gość gość
Ale ja nie pytam o zgryz :O to nie ma nic do rzeczy, nie zamierzam ich piłować na całej powierzchni tylko końcówki

Gość gość
To najlepiej udać się do stomatologa, pomoglabym gdybym wiedziała, ale nigdy czegoś takiego nie miałam robione ani nikt z mojej rodziny tez ;)

Gość gość
No zesz dalej nie rozumiesz? Przeciez kazdy ząb ma antagoniste -- zęba nad nim lub pod nim. Jest kontakt to jest prawidlowy zgryz. Jak spilujesz to moze tego kontaktu nie byc, moze ci sie nacisk inaczej rozkladac. A to potencjalnie grozi wysuwaniem sie zębów i ich utrata. Czyli dokladnie chodzi o zgryz!

Gość gość
Zgadza się każdy z nas posiada nierówny zgryz, więc jeżeli chcesz uniknąć problemów związanych z wyrywaniem zębów, to wybierz się najlepiej do ortodonty i załóż aparat. Ja swój zakładałem u dr Iwony Gnach-Olejniczak i udało się uniknąć wyrywania zębów. :)

Gość gość
Won spamerze