Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co z ta temperatura?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Staram się o dziecko i mam nadzieję ze w tym cyklu się udało. Ale to nie o tym. Mierze codziennie rano temperaturę i rano w ustach było 36,7 Z mierzylam drugi raz i było 36.5 później znów i było 36.6 Który pomiar powinnam brać pod uwagę? Za chwilę z tego wszystkiego chciałam sprawdzić temperaturę w pochwie i było 37,3. Taka różnica... Czy jest możliwość ciąży pomimo niskiej temperatury w ustach? Dodam że dwa dni temu miałam śluz z odrobiną krwi. Może implantacja? Było to równy tydzień po owulacji . Dzisiaj jestem 5dni przed okresem.

Gość gość
Liczę na konkretne odpowiedzi

Gość gość
Czekammm

Gość gość
temperature mierzy si e w pochwie przez cały cykl. Pojedynczy wynik nic nie da. Teraz możesz mierzyć przez te 5 dni ale tylko w pochwie i o stałych godzinach. Jak temperatura zacznie spadać to znaczy ze zbliża się okres.

Gość gość
A co z ta w ustach. Jest dosyć niska nie?

Gość gość
Odpowie jeszcze ktoś?

Gość gość
1. jest różnica temperatur między ustami pochwą a o***tem. w ustach jest najniższa, w pochwie około 0,5 st wyższa a w odbycie jeszcze wyższa. Co więcej jesli mierzysz cały cykl w ustach to powinnaś cały czas ustawiać mniej wiecej w tym samym miejscu w ustach bo pomiar oralny ma najwięcej zakłóceń i może być różnica około 0,2-0,3 st w różnych miejscach w ustach. 2. Najbardziej miarodajny jest pomiar pierwszy zaraz po przebudzeniu bez wstawania z łóżka. I najlepiej to robić przed godziną 7.30 bo później to coraz więcej zakłóceń jest. 3. czy w ciązy może być niska temperatura w ustach? Nie powiedziałabym że to jest niska. Ja w ciąży też co jakis czas mierze kontrolnie temperaturę i nie przekracza 36,9 ale podstawowa temperaturę ciała (czyli ta przed owulacją jak jeszcze miałam) miałam mniej więcej 36,4. Wysokość temperatury też zależy od godziny pomiaru. Niby im raniej tym niższa ale nie koniecznie to jest reguła. W każdym razie ja mam maksymalnie to 36,9 przeważnie to około 36,7 a zdarzały sie też trochę niższe i ciąża bez żadnych niespodzianek typu niski progesteron czy krwawienia. 4. W ciąży to nie chodzi o to że temperatura ma byc koniecznie powyżej 37 st jak to niektórzy twierdzą, ale o to że temperatura po owulacji wzrasta i nie spada po ... przyjmuje sie że po 18 dniach ale nie jest to reguła, bo moga wejśc jakieś zakłócenia. 5. Z wypowiedzią wyżej że temperaturę sie mierzy cały czas w pochwie to się nie zgadzam. Mozna mierzyć w ustach, w pochwie lub w odbycie, ale ważne żeby przez cały cykl w jednym miejscu a nie raz tutaj a raz tutaj. Tyle że pomiar w pochwie jest bardziej miarodajny niz w ustach bo jak pisałam wcześniej to w ustach moga być rozbieżności i większe zakłócenia, jednak to nie przeszkadza jeśli kobieta ma widoczny skok po owulacji powyżej 3 kresek. Jeśli ma mniejsza różnicę miedzy fazami to lepiej mierzyć w bardziej precyzyjnym miejscu.

Gość gość
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Moja ptc też 34 st więc nie wiem

Gość gość
34 st ? nic nie pokręciłaś?

Gość gość
Hahah jajku sory,jak ja mogłam napisac 34... Oczywiście chodziło mi o 36,4.. Dzisiaj moja temp w ustach rano była 36,9 A w pochwie znów 37,3

Gość gość
JEJKU* słownik...

Gość gość
Mierz tylko w pochwie. W ustach nie ma sensu bo Ci zawsze wyjdzie inna. Już do konca cuklu obserwuj czy nie spada.

Gość gość
Czyli w ustach nie jest wiarygodne?

Gość gość
Jak narazie w pochwie jest stałą temp 37,3*C

Gość gość
w ustach zupełnie nie. Tylko pochwa.

Gość gość
W takim razie koniec tego cyklu i w razie braku ciąży następne cykle też bede mierzyć w pochwie. Dzięki bardzo!:)

Gość gość
Kontynuuj mierzenie, co Ci szkodzi. Tylko w pochwie. Teraz obserwuj czy temperatura spada czy się utrzymuje. Jesli zacznie spadac, to znaczy że @ nadchodzi, jesli sie utrzyma, rób test :)

Gość gość
Tak zrobie

Gość gość
A jeśli temp spadnie o 0,1-0,2 st to również oznacza zbliżający się okres czy takie małe wahania są normalne?

Gość gość
teoretycznie temperatura powinna spaśc do okolic z początku cyklu, czyli mniej wiecej 36,20-36,40. Możesz napisac jak u Ciebie wygladały te temperatury?

Gość gość
Chodzi o temperatury z początku cyklu? Zazwyczaj to 36,4 ale bywało 36,2 , 36,0 . Generalnie od 36,0-36,4 w tych granicach.

Gość gość
1. Mierz temperaturę tam gdzie mierzyłaś do tej pory w tym cyklu. Jak mierzyłaś w ustach to mierz dalej w ustach, a jak mierzyłaś w pochwie to mierz w pochwie. Jak zaczniesz mierzyć raz tu raz tu to ci wyjdą głupoty. 2. W ustach to nie jest tak że pomiar nie jest wiarygodny, tylko ma największe wahania z tych wszystkich pomiarów. Powinno sie termometr wkładać w to samo miejsce a nie raz na policzku raz pod językiem itp. Niektórym kobietom w zupełności to wystarcza żeby zrobić pomiar w ustach. Ale niektóre kobiety mają skok temperatury w 2 fazie np o 0,2 st tylko i wtedy lepiej robić bardziej precyzyjne pomiary. Ja jak zaczynałam to mierzyłam w pochwie ale potem wygodniej mi było w ustach i zostałam przy tym. 3. Co do tego o ile spada w razie okresu to u mnie było tak że spadało tak jak ktos napisał do temperatur początkowych i tego samego dnia albo następnego dostawałam okres.