Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta i problem z tarczycą

Niedoczynność tarczycy jak schudnąć?

Polecane posty

Gość Marta i problem z tarczycą

Niestety choruję na tę paskudną chorobę. W ciągu pół roku nagle utyłam 15 kg i waga nadal rośnie :( Mam 17 lat, gram w siatkówkę i wiązałam z tym duże plany, naprawdę mi ta waga przeszkadza. Od kilku miesięcy byłam na rygorystycznej diecie żeby powstrzymać to "puchnięcie", dużo ćwiczę i niestety nic nie pomaga, teraz jestem praktycznie na samych sokach i wodzie i nie wiem skąd się te kilogramy biorą :( Lekarze w ogóle się tym nie przejmują i tylko zwiększają mi dawkę leku, biorę już półtora tabletki Euthyroxu codziennie, wyniki badań krwi się trochę poprawiają a na ciało nie ma to wpływu (wszystkie pozostałe objawy choroby też ciężko znoszę ale w tym temacie proszę o pomoc tylko w związku z odchudzaniem). Co robić, jestem naprawdę załamana. Jeszcze niedawno byłam szczupłą wysportowaną dziewczyną a teraz czuję się stara i zapuszczona, gorzej radzę sobie na boisku, wszyscy się ze mnie śmieją, ludzie patrzą z pogardą że taka młoda i w ciąży :(

Gość gość
Ile ważysz? Jakie masz wyniki?

Gość Marta i tarczyca
Przepraszam że tak późno odpowiadam. Ważę teraz 78 kg, jeszcze niedawno ważyłam max 60. Wyniki niby ciągle spadają ale wolno, teraz TSH 7 (było 12), prolaktyna ponad 60, cholesterol cukier itp są w normie, przy wcześniejszej diecie była lekka anemia teraz już to poprawiłam. Ćwiczę praktycznie codziennie (Chodakowska, biegi itp.), 3 razy w tygodniu mam długie treningi siatkówki. Lekarze mnie zbywają jak pytam co robić z tą wagą, a mam wrażenie że coraz bardziej grubnę. Wizualnie wyglądam jak w ciąży, mam opuchniętą twarz, kostki, zwiotczały gruby brzuch. Czy któraś doświadczona z problemami z tarczycą forumowiczka może mi pomóc?

Ja mam niedoczynnosc tarczycy ale mi szybko wchodzi w nadczynnosc. Skoro masz tsh 7 tzn, ze mozesz miec za mala dawke leku. Ja juz po dwoch tyg mam w normie z 11 tsh. Poza tym jak pijesz soki to one maja bardzo duzo kalorii nawet czasem wiecej niz posilek. Tak samo owoce. Paradoksalnie cwiczenia fizyczne moga zwiekszac poziom tsh wiec jesli chcesz wiedziec jaki poziom masz naprawde to daruj sobie chwilowo treningi. Bez nich tez schudniesz. Ja przytylam przez za mala dawke leku 7 kg a schudlam w ciagu 2 miesiecy 12kg bez cwiczen. Co do diety to wieczorem serki jak najmniej tluszczowe z jakims mniej kalorycznym pieczywem, slodycze jesli juz to do 15, warzywa gotowane lub duszone, piersi z kurczaka w tym w wedlinie, przy diecie musisz uzupelniac witaminy zwlaszcza przy braniu leku, i nie ma bata bys nie schudla bo ja przy tsh 12 schudlam 5kg w miesiac wiec odrzuc lepiej wszelkie slodzone napoje i podjadanie oraz dni swobody to na pewno schudniesz.

Gość gość
Hej, jestem po operacji tarczycy. Teraz biorę 125 gr Euthyroxu. Przez dłuuuuuugi czas moja waga przypominała sinusoidę. Doszłam do wagi 95 kg, przy wzroście 170 cm. Od miesiąca jestem na diecie, schudłam 7 kg.

Gość gość
Musisz mieć dobrze ustawione dawki Euthyroxu, bo nadal chyba nie masz. Dla takiej młodej dziewczyny jak Ty,norma jest do 2! więc 7 to zdecydowanie za dużo. Jak to się umormuje,napewno schudniesz. Mam nadzieję, że Euthyrox zażywasz na czczo z jednam łykiem wody a śniadanie dopiero najlepiej po godzinie. Masz z tym problem,kładz sobie tabletkę przy łóżku i zażyj nawet w środku nocy, jak tylko się przebudzisz.

Gość alicjaz4
Polecam Redustim czyli kombinezon wyszczuplający. Takie zabiegi można zrobić w Vici Clinic w Krakowie na św. Sebastiana. Po serii 12 zabiegów będziecie nie do poznania :) Efekty są zniewalające.

Gość gość
Hej,ja o mojej niedoczynnosi dowiedzialam sie 9 miesiecy temu od tego czasu przytylam 12 kg... krotko przed tym rzucilam palenie i dotego mialam jeszcze anemie i musialam zarzywac zelazo :/ Od stycznia nie jem slodycz, pieczywo i makaron tylko pelno ziarniste , dziki ryz i kasze . Na sniadanie owsianka z miodem ,kopiata lyzka oleju kokosowego ,3 lyzeczki nasion chia i lyzeczka startej gorzkiej czekolady 85% kakao, W soboty robie dzien oszusta jezeli chodzi o sniadanie :D Jem normalne! nigdy bym niepowiedziala ze bulki moga tak cudownie smakowac ;) Pije czerwona herbate Pu-erh i Zielona Mate . Staram sie codziennie zjesc aktivie . Polecam Avokado. W niedziele dzien oszusta jezeli chodzi o obiad ;D jem to co reszta rodziny :D Sport conajmniej 5 razy w tygodniu. Powolutku zaczynam spadac na wadze .... Chormon biore 88mg zaczelam od 50 potem 75 od szesciu tygodni 88 w przyszlym tygodniu mam miec badanie krwi. Dla mnie wiekszym problemem od mojej wagi jest zmiennosc mojego nastroju :( to jest poprostu niedozniesienia Jest tutaj na kafeteri jakis rozpoczety temat dla niedoczynnych? Pozdrawiam wszystkich goraco i zycze Ci powodzenia i duzo zdrowka :*