Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziewczyny pomóżcie

Polecane posty

Gość gość

hej. proszę o pomoc albo chociaz inspiracje (napiszcie jak to jest u was). od kilku miesięcy mieszkam z chłopakiem i nie potrafimy ogarnąć się z czymkolwiek. jestem osobą typu zosia samosia i nie chodzi tutaj absolutnie o kwestie on mi nie pomaga itp... oboje pracujemy i zawsze wszystko jest robione na wariata. kiedy wracam z pracy nie wiem w co mam ręce wsadzić. mieszkanie jest nieduże. my plus 2 koty. probowalam wdrażać system sprzatania w soboty ale nie sprawdza się.

Gość gość
wygospodarowanie takiej ilości czasu kilku godzin ok. 2-3 tylko na sprzątanie, przy weekendach, które chcemy spędzić w inny sposób, jest marnotrawstwem zarówno czasu, jak i energii. poza domem jestesmy od rana do wieczora. wchodzi tutaj także przygotowanie posiłku (proste rzeczy około pol godzinki). poradźcie jak sobie rozplanowac pracę bo zaczynamy sie coraz częściej kłócić :/

Gość gość
No cóż najlepiej sprzątać i wszystko robić na bieżąco ale to teoria;) z własnych obserwacji wnoszę że niektórzy zawsze będą mieć nieład bo im taki stan odpowiada, a porządki będą w pośpiechu tylko gdy ktoś ma wpaść z wizytą. Nie wiem czy warto z tym walczyć, wystarczy robić tyle żeby nie utonąć w brudzie:D

Gość gość
polecam usiąść z długopisem i spisac co musi być zrobione (codziennie , co tydzień itd...) potem podzielić zadania na dni tygodnia. przetestować w praktyce. jeśli macie małe mieszkanie to takie must have nie powinno zająć więcej niż 20-30 min dziennie. warto też rozejrzec się z czego bałagan się tworzy. osobiście z braku czasu i chęci przeszlam w minimalizm dość durnostojek stert gazet swieczuszek i innych d**ereli ktore stoją i się kurza. w kuchni mam niemal puste blaty wszystko zorganizowane w szafkach tak ze z przyjemnością codziennie szybko ogarniam kuchnie bo mi nic nie zawadza i zajmuje mi to doslownie max 10min.

Gość gość
zamiast dywanów mieć panele. białe meble bo mniej kurz widać. zadnych szklanych poleczek zadnych pudeleczek w lazience tylko koszyczki ktore moge umyc pod bieżącą wodą. miec suszarkę i zmywarkę. mnostwo takich zmian dokonalam w naszym domu bo pol dnia spędzałam na sprzataniu a za 5 minut efekt byl żaden. zajelo mi to kilka lat oczywiscie zeby pozmieniac tozne rzeczy ale od czegoś trzeba zaczac wiec pisze co mi przychodzi na myśl ;)

Gość gość
oczywiscie plan się przydaje ;) ja sprzatam codziennie po trochę i w weekendy mam luz. co prawda nie mamy dzieci a mieszkanie małe ale ogolnie wychodze z założenia ze tam czysto gdzie kazdy po sobie sprzata. dlatego tez raz w tygodniu sprzatam po jednym pomieszczeniu (2 pokoje przedpokoj lazienka kuchnia) ale nie sa tez to jakies mega generalne porządki. stosuje tez różne triki bo nie przepadam za sprzataniem ogolnie .