Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolaja

Rybki Akwariowe

Polecane posty

Gość Karolaja

Hej , pomóżcie mi. Dwa dni temu dostałam akwarium 10 litrowe w ktorym były dwa młode bojowniki (parka) , wczoraj do kupiłam dwie molinezje i dwa kardynałki . Sprzedawca w sklepie powiedział ze moga byc każde rybki tylko zeby noe mialy dlugich ogonkow . Dzisiaj dokupilismy filtr , grzałke z termostatem , tlo do akwarium, termometr, bakterie w płynie, żywą i sztuczną roślinke oraZ dqa glonojady i dwa malusie slimaczki , dwa gupiki tez parka , 3 molinezje , rybkę tęczową i sumika szklistego . Wieczorem zorientował am sie ze sumik nie zyje a parę minut pozniej ze samiec gupika , wszystkie rybki plywaja najczęściej przy wieszchu akwarium, nawet glonojad podskakuje do powierzchni, dopiero zaczynam , proszę o pomoc ;(

Gość gość
albo filtr nie dziala albo zla temperatura (za wysoka?)

Gość gość
Malutkie masz akwarium :( Może warto zainwestować w większe ;)

Gość Karolaja
Filtr dziala , temperatura ustawiona na 26 stopni , myslicie ze to wina malego akwarium? A jakie moga byc powody pływania rybek na powierzchni?

Gość nina3399
moze rzeczywiście masz probelmy z filtrem ? ja zamówiłam wszystkie rzeczy do swojego akwarium w Plantica i jestem z nich mega zadowolona, bo widac ze to porządny sprzęt :) no i mają bardzo duży wybór :)

Gość gość
Woda jakaa taka zamglona jesr , filtr jest nowy , nie wiem o co może chodzić

Gość gość
grzałka w akwarium w domu jest niepotrzebna. W tak małym zbiorniku wcześniej czy później doprowadzi do przegrzania wody i śmierci ryb. Większość akwariowych rybek wymaga temperatury 22-25 stopni i tyle zazwyczaj jest w mieszkaniu - nie warto stosować grzałki, lepiej zmienić rybki na takie, którym pasuje temperatura pokojowa. Akwarium 10 litrowe jest złym pomysłem, zwłaszcza dla początkujących. Raz, że ciężko w nim utrzymać względnie stabilne warunki, dwa nie ma walorów dekoracyjnych, trzy rybki mają za ciasno. Zacznij od zbiornika minimum 50 litrów.

Gość gość
Masz za duzo rybek, 10l akwarium jest małe, 14, czy 12 ryb to zdecydowanie za duzo.

Gość heliśka
Też mi się wydaje, że rybek jest ciut za dużo, niestety ;/ a w razie czego - sklep Plantica też polecam, bo robię w nim regularnie zakupy ;)

Gość tepik
Plantica ma ogromy wybór i bardzo okazyjne ceny, nie ukrywam, to dla mnie kwestie kluczowe i właśnie tym wygrywają, zarówno stacjonarnie (czasem jestem we Wro) jak i zazwyczaj - internetowo.

Gość Freszusz
To chyba jeden z sensowniejszych sklepów w Polsce, tak mi się wydaje, i ceny, i obsługa fajne - do tego np. OW w mega niskich cenach z tego co się orientuję, własnie jedzie do mnie nowy nabytek od nich, premii z pracy już nie ma :P

Gość gość
Po pierwsze masz za dużo ryb. To zupa rybna.Oddaj większość lub kup większy zbrojnik. One nie mają gdzie pływac. Przy takiej obsadzie albo się powybijają albo skarłowaceją i zaczną chorować. No i zwyczajnie się męczą. Co do glonojadów - chodzi ci o zbrojniki? Ja miałam akwarium 40l. W sklepie sprzedali mi glonojada. Miał być zwykły (około 12 cm dorosły). Mam go kilka miesięcy i już skubaniec ma ponad 20 cm (nadal rośnie). Zmieniłam akwarium na 112l a niebawem chcę mieć około 250-300l. Masz filtr z napowietrzaczem?Lecą z niego bąbelki? Przed wpuszczeniem ryb wymyłaś żwir, akwarium? Codziennie rób podmiany około 30% wody. Woda przed wlaniem do akwarium niech odstoi z jeden dzień. Podmieniaj tak przez kilka dni, potem stopniowo coraz rzadziej. Zmniejsz temperaturę. W sklepach wciskają początkującym masę ryb a potem są problemy. Mi na start sprzedawca wcisnął oprócz tego nieszczęsnego zbrojnika - 3 skalary, masę drobiazgu (neony, danio) i labeo. początkowo wszystkie rybki były maleńkie więc było w miarę. Ale one szybko rosną. Labeo atakował wszystko co się rusza. Skalary się tłukły. Wszystko kisiło się w 40l. Teraz w 112l mogą odetchnąć. Skalary jak je kupiłam miały około 2cm. Teraz jeden jest wielkości dłoni...pozostałe nieco mniejsze. A czym karmisz ryby? Może za dużo pokarmu im sypiesz?

Gość gość
Chryste, dziewczyno tyle ryb w takim garnku??? Bo akwarium to nawet ciężko nazwać! To jest zbiornik na krewetki i 2-3 neonki lub gupiki. Przyjmuje się, że na jedną rybę powinno być 7-10 litrów akwarium!!! To co robisz to jest zwyczajne znęcanie się nad zwierzętami

Gość gość
Akwarium do wymiany na zdecydowanie większe, w każdym razie - nie am opcji żeby one tam wszystkie pływały! Ogarnij sobie ten sklep, który polecali wyżej, plantica, ceny faktycznie niskie więc budżet Ci jakoś mega nie ucierpi a akwarium zdecydowanie potrzebujesz!

Gość Traya
Matko, dziewczyno! W 10 litrowym baniaku nie trzyma się żadnych ryb! Na jednego bojownika powinno przypadać min. 25l, a zbrojniki (potocznie zwane "glonojadami") nadają się tylko do akwarium powyżej 100l! Powciskałaś je wszystkie razem jak sardynki do puszki, to się nie dziwię, że zdychają. W tak małym słoiku (bo ciężko to nazwać akwarium) cierpią na niedotlenienie (dlatego pływają przy powierzchni, bo tam stężenie tlenu jest większe) i trują się amoniakiem z własnych odchodów. Zanim zabierzesz się za hodowlę zwierząt powinnaś zdobyć podstawową wiedzę na ich temat, bo potem właśnie jest tragedia. A sprzedawcy w zoologicznym niestety bardzo często nie znają się na niczym i chcą tylko naiwniakom jak najwięcej wcisnąć, żeby zarobić.

Gość gość
nie katujmy ryb, racja! niech mają takie warunki, jakie być powinno, poczytajcie sobie ile dana rybka wymaga wody! naprawde akwaria nie kosztują nie wiadomo ile, chcemy dużo rybek - kupny duże akwarium! ktoś wspominał o sklepie plantica, bardzo tani, jak ktoś nie chce dużo wydawać, to niech sobie tam sprawdzi

Gość gość
dokładnie! jak chcemy mieć rybki, to się nimi zajmujmy że tak powiem i przygotujmy im dobre warunki! Taka plantica jest faktycznie tania i podstawowy sprzęt dostaniemy za grosze. Wiec lepiej zapłacić ciut więcej i niech rybki się przy nas nie męczą!

Gość gość
Plantica jako sklep jest naprawdę świetną opcją. Nie przepłacimy, do tego mamy ogromny wybór! Ja u nich kupuję dość sporo rzeczy, poza rybkami, ale już np. roślinki in vitro - już tak.

Gość gość
fajny sklep, to trzeba przyznać. przynajmniej internetowy. Bardzo duży wybór, to miło zaskakuje, produkty ogólnie tańsze niż w innych sklepach, nie że kilka, jak na moje oko, to chyba wszystkie. jak u nich kupowałam, to miałam kilka pytań - plus za to, ze na maila też szybko odpowiedzieli

Niestety, ale to prawda - słabej jakości filtr może się zapchać, a tania grzałka rozregulować i po niedługim czasie rybki przestają mieć właściwe warunki do bytowania. Ja miałam podobną sytuacja spowodowaną właśnie grzałką - dlatego teraz kupuję jedynie akcesoria Tetry dostępne w sklepie sferis.