Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 nesta89

tarczyca hasimoto

Polecane posty

Go艣膰 nesta89

Witam, moje problemy zacz臋艂y si臋 we wrze艣niu- nagle w pracy zacz臋艂o szybciej bi膰 mi serce, zawroty g艂owy, zaburzenia widzenia, zimne poty na przemian z uczuciem gor膮ca tak jakbym zaraz mia艂a zemdle膰, strasznie si臋 przestraszy艂am. P贸偶niej dosz艂o puchni臋cie d艂oni, wypadaj膮ce w艂osy, s艂abe paznokcie, wiecznie bym spa艂a, przyty艂am 10kg, brak ochoty na seks i nieregularne miesi膮czki (to mia艂am ju偶 wcze艣niej). Stopniowo dosz艂y do tego obajwy jak: p艂on膮ce czerwone policzki, p艂on膮ce prawe ucho, dreszcze na przemian z zimnem. Zacz臋艂am si臋 nakr臋ca膰 bo nie wiedzia艂am co mi jest...m贸j narzeczony mia艂 mnie do艣膰 ze wzgl臋du na moje zachowanie i nerwowo艣膰 o byle co..w ko艅cu kto艣 mi powiedzia艂 偶ebym zbada艂a tarczyc臋- zbada艂am. M贸j wynik tsh we wrze艣niu wynosi艂 3,8 przy normie 4.2.- lekarz pierwszego kontaktu stwierdzi艂 i偶 wszystko jest ok i sobie wymy艣lam(dodam iz mama ma niedocz. i hasimoto). S艂ysza艂am bicie swojego serca, czasem nawet gdzie艣 w uchu.. By艂am u kardiologa, pocz膮tkowo stwierdzi艂, 偶e to arytmia serca na tle nerwowym( ekg wykazalo lekka arytmie-bylam zdenerwowana; echo serca ok, holter wykazal 2 arytmie i nic poza tym). Kazal 艂yka膰 1/4 bisoratio 5mg. Raczej nie uwa偶am 偶e to nerwica, poniewa偶 nie mam czym si臋 denerwowa膰, wiadomo ka偶dego dotyczy stres,ale to nie to (wcze艣niej jak mieszka艂am z rodzicami mia艂am nieciekaw膮 sytuacj臋 i du偶o stresu, a nie mia艂am takich objaw贸w st膮d moja wersja i偶 to nie nerwica). Ponownie zbada艂am tarczyce- moje wyniki z grudnia to: tsh 4.05 norma max 4.2; ft4 16.88 norma max 22 ft3 5.78 norma max 6.8 p-cia艂a p/perosydazie tarcz. 77.3 norma max <34 !!! p-cia艂a p/tyreglobulinie 54.86 norma max <115 Usg tarczycy: tarczyca nieco powi臋kszona o niejednorodnej echogeniczno艣ci. W obu p艂atach liczne drobne obszary o obni偶onym wrzorze ech. poni偶ej cie艣ni 3 wi臋ksze takie ogniska o wymiarach 6x9 mm, 5x7mm, 5x7 mm. Objetosc tarczycy: 20.3cm3. Endokrynolog stwierdzi艂, i偶 to jeszcze nie jest niedoczynno艣膰, a moje objawy wynikaj膮 po cz臋艣ci z nerw贸w..Kaza艂 艂yka膰 Jodid 200, wit d3 (wynik mia艂am 20), selen. Dalej mia艂am ko艂atania serca, zacz臋艂am bra膰 1/4 bisoratio- ko艂atania usta艂y, ale po jako艣 2 tyg. moje ci艣nienie minimalnie si臋 obni偶y艂o (zawsze mia艂am idealne) i puls wynosi przewa偶nie przez ca艂y dzie艅 45/50...chce mi si臋 jeszcze bardziej spa膰, czuj臋 si臋 troch臋 jak pijana...wizyte u innego kardiologa mam dopiero w kwietniu tak jak i kolejna wizyte u endo.- stad moje pytanie czy ten 1mg moze tak obnizyc puls? (dodam iz nie jestem szczupla)..boje sie odstawic zeby zas nie kolatalo mi serce..endo i kardiolog potraktowali mnie jak wariatk臋, my艣l膮 偶e sobie wszystko wymy艣lam i wmawiaj膮 mi nerwic臋...nie mam problem贸w, we wrze艣niu bior臋 艣lub a czasami czuj臋 si臋 jak babcia 80-letnia..czy kto艣 z was tak mia艂? nie wiem czy odstawi膰 bisoratio czy czeka膰 do wizyty u kardio.? czy ja jestem nienormalna czy to ta choroba tak dzia艂a na organizm? help! Zg艂o艣

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Zmie艅 lekarza. TSH powinno by膰 ok 1.5 w Twoim wieku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masz prawid艂owo ustawione leczenie. Najpierw daje si臋 jodid i sprawdza czy tarczyca sama da sobie rad臋. USG masz w porz膮dku. Nie szukaj sobie chor贸b na si艂臋. Jedz ten bisoratio regularnie o sta艂ej porze, np o 7 rano. Dopiero po jakim艣 czasie s膮 efekty. Najcz臋艣ciej 3 miesi膮ce. Do tego przy tarczycy wa偶na jest dieta bogata w w臋glowodany. Wtedy hormony wydzielaj膮 si臋 prawid艂owo. Ja dosta艂am niedoczynno艣ci po diecie wysokobia艂kowej. Na wynik TSH wp艂ywa te偶 aktywno艣膰 fizyczna. Nie nale偶y przed pobraniem 膰wiczy膰 ok 3 dni. Nie czytaj za du偶o informacji w internecie bo ka偶dy objaw mo偶na przypisa膰 sobie i zaczniesz wariowac. Odk膮d zacz臋艂am s艂uchac tylko tego co m贸wi m贸j lekarz (cho膰 nie ma super opinii) moje wyniki s膮 w 艣rodku normy. A moje TSH wynosi ok 3 i jest w porz膮dku, dobrze si臋 czuj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Je偶eli chcesz uzyska膰 fachow膮 pomoc to napisz na forum commed polki. Tam wy偶szy poziom i raczej odpowiadaj膮 rzeczowo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Twoje objawy wynikaj膮 z Hashimoto, zmie艅 lekarza na takiego kt贸ry nie ignoruje Ciebie. Jodu nie wolno bra膰 w tej chorobie. Masz za wysokie przeciwcia艂a i TSH, powinna艣 dosta膰 tabletki. Nie s艂uchaj lekarzy rodzinnych, oni si臋 nie znaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nesta89
zamaist lepeij, czuje sie gorzej;/ bisoratio kardio. powiedzial ze moge brac +- 2godz. byle rano. Nie wiem czy wytrzymam do kwietnia bo czuje sie jak 80letnia babcia;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Id藕 do innego endokrynologa. Ja mia艂am ni偶sze przeciwcia艂a od Ciebie i TSH na podobnym poziomie i jestem leczona. Ten Tw贸j lekarz jest jaki艣 dziwny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
zmie艅 lekarza i to szybko!!!!!!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak dla poczytania, mo偶e kogo艣 zaciekawi, bo mnie zainteresowa艂o: Wszystkie dolegliwo艣ci cia艂a fizycznego, s膮 skutkiem braku harmonii cia艂 subtelnych. Je艣li cz臋sto opanowuje cz艂owieka nienawi艣膰, smutek, 偶al, zazdro艣膰 i inne negatywne my艣li, uczucia, czy emocje, to za ka偶dym razem, coraz bardziej niszczy swoje cia艂a subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajduj膮ce si臋 w cia艂ach subtelnych, schodz膮 na cia艂o fizyczne, poprzez r贸偶ne dolegliwo艣ci. Nieprawid艂owe dzia艂ania, my艣li, negatywne emocje i uczucia, powoduj膮 dolegliwo艣ci i tylko sam cz艂owiek jest za nie odpowiedzialny. Du偶a r贸偶norodno艣膰 dolegliwo艣ci, spowodowana jest przez r贸偶ne przyczyny, jakie cz艂owiek wywo艂a. Inne dolegliwo艣ci odczuwa kiedy, nie mo偶e komu艣 wybaczy膰, inne kiedy jest ci膮gle pe艂ni zazdro艣ci, a jeszcze inne kiedy na przyk艂ad. 藕le si臋 od偶ywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, 偶e to sam cz艂owiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. R贸wnie偶 i sam mo偶e si臋 ich skutecznie pozby膰. Powinien to jednak chcie膰 zrobi膰 sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Zaczerpni臋te z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Udost臋pnij ten post