Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannal

Czy mam szanse na 500 plus

Polecane posty

Gość pannal

Witam :) Sytuacja wygląda następująco. Przez niecały 2014 otrzymywałam zasiłek dla bezrobotnych. 2015 był rokiem bez dochodów. Od początku 2016 posiadam umowę o pracę, otrzymuję najniższą krajową. Pod koniec lipca zostanę mamą. Maleństwo będę wychowywała z PARTNEREM (nie mężem ;) ), którego miesięczne zarobki wynoszą do 2tys. Czy uważacie, że powinnam próbować składać wniosek o 500+ po narodzinach dziecka? Z góry dziękuję za wypowiedzi. Pozdrawiam

Gość gość
Pod koniec lipca zostaniesz mamą,a juz o wniosku myślisz????

Gość gość
może bys o ślubie pomyślała.

Gość gość
Będą Tobie kazali ,dochody partnera dostarczyć.Tworzycie rodzinę.Nie tak łatwo dzisiaj coś załatwić,dobrze że o numer buta nie pytają.Nikt by ślubu nie brał jak by tak było,albo by się szybko rozwiódł.Wszystko jest tak liczone jak do rodzinnego. Kuzynka pracuje w mops.

Gość gość
no własnie, bo gdybys chciała udawac samotna matke, to dostaniesz tylko to 500 po uregulowaniu sytuacji, czyli musi byc wyrok rozwodowy z alimentami, albo rzadkie przypadki, ze powódzwo o alimenty zostało oddalone, lub sytuacja, ze ojciec nieznany.

Gość gość
Hahahaha kobiety jeszcze nie urodziłaś.nikt kto ma dzieci jeszcze kasy nie dostal a ty juz o wniosku myślisz.za chwile będą pytania typu.planuje zajść w ciaze czy dostane 500

Gość gość
A ja jesli żyje w konkubinacie- nie z ojcem biologicznym dziecka to čo wtedy. Czy jego dochody muszę podawać . Np. O rodzinne czy alimenty z funduszu oraz te 500zl.

Gość gość
Jeżeli jesteś samotną matką, musisz mieć zasądzone alimenty. Jeśli nie jesteś, podajesz dochody partnera- ojca dziecka.

Gość gość
Mam zasadzone alimenty ale od roku pobieramy FA.a co z moim partnerem. Nie biologicznym ojcem dziecka.

Gość gość
hgf

Gość gość
A jakby to był nie partner tylko mąż (nie ojciec dziecka) to też byś się zastanawiała czy jego dochody potrzebne są? Skoro żyjecie razem jak rodzina to jego dochody powinnaś przedstawić.

Gość gość
Czy ja dobrze rozumie? Dziewczyna rodzi w lipcu więc jest jakoś w 4-5 miesiącu - no powiedzmy półmetek ciąży. Zaraz poleci składać wniosek o kasę która tak po prawdzie nawet jeszcze nie jest wprowadzona w życie. A do tego wszystkiego żyje już z innym facetem - nie ojcem nienarodzonego jeszcze dziecka. Brak mi słów na komentowanie tego

Gość gość
mozesz sobie skladac wniosek, rozpatrza go i tak po urodzeniu dziecka. wezma dochody za rok 2015, jezeli do tego czasu bedziesz z tym partnerem, to jego tez, jezeli z innym lub bedziesz sama, to adekwatnie.

Gość kontrowersyjna
Sie udało zawrzeć umowę już w ciąży...

Gość pannal
Proponuję czytać ze zrozumieniem. To, że partner nie jest mężem nie oznacza, że nie jest ojcem dziecka. ;] Od kiedy dziecko jest równoznaczne z małżeństwem? I nie rozumiem dlaczego niektórych dziwi moje zainteresowanie tym tematem. Nie mam pojęcia ile kosztuje wychowanie dziecka. Może boję się, że nie będę w stanie zapewnić mu wszystkiego? Może chcę dla Niego jak najlepiej? Zasiłek jest dla dziecka. Nie dla mnie. Faktycznie dziwne. :]

Gość gość
musisz mieć alimenty orzeczone na dziecko inaczej nie będziesz traktowana jak samotna matka i dochody będą sie liczyć wasze wspólnie.

Gość pannal
A i ewentualny wniosek jeśli już składałabym po narodzinach dziecka, a nie w kwietniu, co chyba jest logiczne.. ;)

Gość gość
W Wielkiej Brytanii nawet zrobiono próg górny ,dla najbogatszych.Mogą odbierać zasiłek przez cały rok.Przy rozliczeniu rocznym jak wyjdzie ze zarobią więcej 6 tyś funtów miesięcznie, muszą zwrócić cały zasiłek na dzieci przy rozliczeniu rocznym.Pis wszystko zrobił pod najbogatszych ,i pod siebie żeby sami mogli skorzystać z 500 plus.Biednych mają w gdzieś.

Gość gość
Czyli dochod partnera nie biologicznego ojca nie wlicza się do wolnego o dochodu starając się o ozne świadczenia. Dodam ze nie jesteśmy malzenstwem.

Gość pannal
Domyślałam się, że będą brane pod uwagę dochody moje i partnera, lecz zastanawia mnie jeszcze coś innego. Nasze wspólne dochody przekraczają próg dochodowy dopiero od tego roku- 2016. Więc pytam czy to nas dyskwalifikuje skoro w poprzednich latach powiedzmy tylko On uzyskiwał dochód?

Gość gość
teraz jak to czytam to wstyd mi za to że żyłam 5 lat w konkubinacie

Gość gość
partner jak to brzmi :-o