Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę dziecku podawać magnez ?

Polecane posty

Gość gość

Córka skończyła 3 latka w listopadzie, od ok. 2 tygodni jest dużo bardziej nadpobudliwa,drażliwa i płaczliwa niż zwykle, czytałam że przyczyną może być niedobór magnezu. Czy można podawać dziecku magnez tak jak dorosłemu bez konsultacji lekarskiej?

Gość gość
przyczyną jest twoja głupota, proponuję najpierw zmienić podejscie i metody wychowawcze zanim zaczniesz dziecko faszerować substytutami

Gość gość
jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie odzywaj :-/

Gość gość
Najpierw idź z dzieckiem do pediatry, bo przyczyna może być zupełnie inna, choćby częste u dzieci owsiki. Może też spowodowane to jest jakimiś przeżyciami. Możesz skonsultować się z psychologiem dziecięcym. Jeśli chcesz podawać dziecku magnez, to najpierw sprawdź, czy ma rzeczywiście jego niedobory. W większość laboratoriów medycznych możesz zbadać poziom magnezu czy innych pierwiastków. Jeśli nie ma niedoborów, to możesz małej bardziej zaszkodzić niż pomóc. W aptece są dostępne magnezy do rozpuszczania w wodzie dla dzieci 3+. Są to suplementy diety (!) a nie leki. Czyli z definicji nie mają one działania leczniczego czy modulującego funkcji organizmu. Poza tym suplementy często nie są przebadane ani pod kątem skuteczności, ani bezpieczeństwa. W razie potwierdzenia badaniami niedoborów magnezu, wybierz się do pediatry, aby poleciła Ci jakiś magnez zarejestrowany jako lek. Nie podawaj dziecku nic na własną rękę, szczególnie suplementów. Jestem sama farmaceutą i jak czytam składy tych różnych preparatów mineralnych lub witaminowych dla dzieci, to dziwię się, że ktokolwiek chce to podawać swoim dzieciom.

Gość gość
Najpierw idź z dzieckiem do pediatry, bo przyczyna może być zupełnie inna, choćby częste u dzieci owsiki. Może też spowodowane to jest jakimiś przeżyciami. Możesz skonsultować się z psychologiem dziecięcym. Jeśli chcesz podawać dziecku magnez, to najpierw sprawdź, czy ma rzeczywiście jego niedobory. W większość laboratoriów medycznych możesz zbadać poziom magnezu czy innych pierwiastków. Jeśli nie ma niedoborów, to możesz małej bardziej zaszkodzić niż pomóc. W aptece są dostępne magnezy do rozpuszczania w wodzie dla dzieci 3+. Są to suplementy diety (!) a nie leki. Czyli z definicji nie mają one działania leczniczego czy modulującego funkcji organizmu. Poza tym suplementy często nie są przebadane ani pod kątem skuteczności, ani bezpieczeństwa. W razie potwierdzenia badaniami niedoborów magnezu, wybierz się do pediatry, aby poleciła Ci jakiś magnez zarejestrowany jako lek. Nie podawaj dziecku nic na własną rękę, szczególnie suplementów. Jestem sama farmaceutą i jak czytam składy tych różnych preparatów mineralnych lub witaminowych dla dzieci, to dziwię się, że ktokolwiek chce to podawać swoim dzieciom. X Jako farmaceuta dziękuję Ci za ten głos rozsądku i wiedzę, oby na tym forum było więcej takich osób jak Ty :) I podpisuję się pod tym obiema rękami.

Gość Zosia M
Zdecydowanie skosultuj to z lekarzem, a jeżeli zaleci Ci podawanie magnezu - polecam chela-mag b6, ma najlepiej przyswajalną formę magnezu - chelat. U mnie świetnie się sprawdził na problemy z koncentracją :)