Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moment bezwładności wytrzymałość co jest źle

Polecane posty

Gość gość
prócz tego ze jednak ma być dzielone na 12 nie na 3 ..ale tak wynik wyjdzie 80a^4/12 a nie a^4/12 :(:(:(:(

Gość gość
no według mnie też 80a^4/12 ...

Gość gość
tu jest podobne zadanie ale zupełnie iny sposób liczenia ..i sie nieumie połapac ..

Gość gość
tu jest po prostu wyprowadzenie tego wzoru bh^3/12 ...sposób liczenia ten sam ;) a skąd wiesz, że ma wyjść tyle co napisałeś/łaś w pierwszym poście?

Gość gość
może źle zrozumiałem prowadzącego wykłady ... bo coś zbulczał i nawet nie pokazał zbytnio, powiedział ze zły wynik nawet nie pamiętam co mi tam wyszło zbytnio ale powiedział ze podobnie jak w 1 zadaniu miało coś wyjść a w 1 zadaniu było a^4/12 . eh a jeszcze takie jedno pytanie jeśli oś jest osią symetrii figury to po wyliczeniu tego bh^3/12 od niego odejmujemy po prostu mały kwadrat a^4/12 ?

Gość gość
mamy wzór I = bh^3/12 b=h=a czyli a*a^3/12 = a^4/12

Gość gość
no wiem ale normalnie odejmuje sie ten moment bezwładności dużej figury od małej . Tak tylko się pytam by mieć pewność i nie zrobić jakiś durnych błędów znowu bo mnie nie stac na te durne warunki nie chce zarabiać na uczelnie ;/ chciałbym w końcu miec dla siebie pieniadze . wiem ze jestem głupi z tego wszystkiego ale już przeszłem trochę i muszę to ciągnąc ;/

Gość gość
Nic tu się nie odejmuje to bh^3/12 to finalny wzór dla tego przypadku. Filozofia tego zadania polega wg mnie na dojściu do tego wzoru wychodząc od definicji momentu bezwładności I=suma(mr^2)

Gość gość
to czekaj to unas jest kwadrat o boku 3a na 3a i małym kwadracie a na a awięc ze wzoru dla dóżego prostokąta to (3a*(3a)^3)/12 i to już jest finalny wynik ? nie odejmujemy małego kwadrata ? bo sie troche pogubiłem

Gość gość
http://screenshooter.net/102767009/jtvivsi http://screenshooter.net/102767009/vobysvm te zadania jeszcze są źle gdzieś sie plus zmienia ale coś mu sie nie podobało bardzo w tych zadaniach, jedno jest całkiem pomieszane to z 5mln w sensie 22 ale to ine powinno być wmiare ok ale nie mam bladego pojęcia jak to rozwiązać by to było dobrze nawet w książce niema takich przykładów :(