Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

skladki zus

Polecane posty

Gość gość

witam jestem na zwolnieniu w ciązy i jak wiadomo , ZUS oplaca tylko mi skladki zdrowotne a innych wcale ( emerytalne itd.) byłam ze synkiem u lekarza i mi poiwedzieli , że jest problem z ubezpieczeniem z zusu gdzie nigdy nie było :/ ma oplacone Państwowe a nie zus , czy to mozliwe ze dlatego wlasnie ze jestem na zwolnieniu i nie oplacaja inny ch skladek ??

Gość gość
"ma oplacone Państwowe" Co to za opłacone państwowe? przecież zus to państwowy zakład a nie prywatny.

Gość gość
A jakie to panstwowe skladki? Kto mial problem z ubezpieczeniem ty czy dziecko?

Gość gość
skontaktuj się ze swoją kadrową. Będzie najlepiej wiedziała jakie składki są za Ciebie odprowadzane.

Gość gość
A zgłosiłaś dziecko do ubezpieczenia? Czasami jest sytuacja ze matka jak i ojciec zgłoszą dziecko do ubezpieczenia i system Ewuś widzi bledy i dziecko nie jest widoczne jako ubezpieczone. Składki sa tylko odprowadzane do zus i zus skladke zdrowotna przekazuje do nfz a tam często są problemy.

Gość gość
Przepraszam jezeli jesteś na zwolnieniu w ciąży powinnaś być widoczna jako ubezpieczona. Jesteś platnikiem składek czy pracownikiem?

Gość gość
państwowe to PZU tak mi powiedziano w recepcji a dziecko miało wczoraj problem z ubezpieczeniem z Zusu , nie było do tego roku żdnego problemu zawsze z nim chodziłam do lekarzy jak zachorował i było wszystko ok , a nagle jestem na zwolnieniu lekarskim i już pojawił sie problem

Gość gość
Nie, państwowy to jest ZUS. Z PZU możesz mieć zawarte ubezpieczenie grupowe w pracy ale nie stanowi ono podstawy do darmowej opieki zdrowotnej z NFZ. A dziecko jest dopisane do twojego ubezpieczenia mam na myśli ZUS.

Gość gość
no nie sądzę , żeby dziecko nie było dopisane do Zus , teraz nie pamietam ale przez 9 lat z nim chodze do lekarzy i zawsze było ok , w tamtym roku w w tej przychodni z nim bylam we wakacje u lekarza i wszystko w porządku. napisałam do znajomego co pracuje w NFZ , podalam mu pesel dziecka i sprawdzi co sie stało , mam nadzieję, że sie dziś wszystko wyjaśni a jak nie to będę dzwonic do Zusu