Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pielegniarka srodowiskowa

Polecane posty

Gość gość

Corka ma obecnie 8 miesiecy i zadzwonila do nas pielegniarka srodowiskowa z przychodni umowic sie na wizyte, nie polozna bo ta byla u nas tylko raz po porodzie i wiecej nie przyszla. Szczerze mowiac jestem zaskoczona bo nie slyszalam zeby byla u kogos ze znajomych, nie wiedzialam ze sa takie wizyty. Corka szczepiona zgodnie z kalendarzem szczepien - nie mamy zadnych zaleglosci. Nie jestesmy zadna patologia, przecietna rodzina z klasy sredniej. Zyczliwi sasiedzi dla korych dziecko "za duzo placze" tez odpadaja bo mieszkamy w domu a nie w bloku. Kto nam ją naslal i o co tu chodzi? :D moze ktoras z was miala taka wizyte?

Gość gość
Pewnie zorientowała się że powinna odwiedzić was więcej razy. U mnie przy pierwszym dziecku pielęgniarka przychodziła kilka razy aż do ukończenia roku przez dziecko. Przy drugim była chyba ze 2-3 razy -dużo mniej niż przy pierwszym dziecku.

Gość gość
W końcu jakaś pielegniarka środowiskowa, ktora pracy się nie boi. Ich obowiązkiem jest sprawdzenie warunków w jakich mieszka dziecko, zrobi wywiad min zapyta czy i gdzie pracujecie. Nas (mnie i męża) złapała w korytarzu, gdy wychodzilismy z dzieckiem po szczepieniu. Mogliśmy powiedzieć, że mieszkamy w pałacu a żyć w melinie a ona nawet tego nie sprawdziła. A później wychodzą takie tragedie, jak skatowane dziecko, zaniedbane, lub cały dzień głodne, bo pani pielegniarce nie chciało sie tylka ruszyć.

Gość gość
Hmm... ale po porodzie przychodzi POLOZNA i to ona u nas juz byla. Ta wyraznie powiedziala ze jest PIELEGNIARKA SRODOWISKOWĄ z naszej przychodni. Kurcze i tak nagle sobie przypomnieli po 8 miesiacach? Nie wiem czemu srodowiskowa to mi sie zaraz kojarzy z jakimis donosami i sprawdzaniem wszystkich kątów :/ Teraz to juz po zawodach bo mnie zaskoczyla i sie umowilam od razu w pierwszym terminie jaki zaproponowala, a tak na przyszlosc to mozna takiej wizyty odmowic czy jest obowiazkowa?

Gość gość
17:54 no w sumie masz racje z jednej strony dobrze ze chodza... ale przez telefon juz mi sie wydala nie mila i to chyba ten typ co sie czepi wszystkiego. Niby nie mam nic na sumieniu ale bede siedziec jak na szpilkach. Przed wizyta poloznej latalam przekladac kocią kuwete na taras bo stala w korytarzu i sie balam ze mi strzeli wyklad o bakteriach :D

Gość gość
u mnie najpierw była położna środowiskowa a potem przychodziła właśnie pielęgniarka środowiskowa. To normalne. Może dopiero teraz się zorientowała że u was nie była.

Gość gość
Dzieki, czyli jednak jest opcja ze wpada tak o, bez powodu. Dobrze ze przynajmniej uprzedza, a nie wpada z nienacka w najwiekszy poranny misz-masz :)

Gość gość
U mnie była też raz środowiskowa.Przy obu workach koło 5 miesiąca ich życia.A jedna ma 5 lat druga pół roku.I wszystkie znajome które należą do tej przychodni miały takie wizyty.To obowiązki ich.Masz dobrze bo nasza sie nie zapowiadala i pierwszym razem bylysmy na spacerze to pocalowala klamke

Gość gość
Tez miałam wizytę, niezapowiedzianą, córka miała 3 miesiące, miałam w domu kosmos, bo akurat szykowaliśmy się do wyjazdu wiec sterty prasowania itp. , zrobiła "wywiad papierowy" - pamiętam, że pytała o naszą pracę, karmienie dziecka, pielęgnację, częstotliwość kąpieli itp., nic strasznego, więcej nie przyszła. Pytałam się skąd wizyta, powiedziała, że ma taki obowiązek. Z niezapowiedzianych wizyt to jeszcze przyszedł dzielnicowy :D myślałam, że padnę. Powiedziałam, że pięknie się zaczyna, córka ma 3 miesiące i już do niej policja przychodzi :P . Okazało się, że gdzieś ktoś porzucił niemowlę w podobnym wieku i dzielnicowi chodzili po rejonach i sprawdzali, czy to nie dziecko z ich rejonu, wyraźnie się ucieszył, jak zobaczył, że córka jest "na swoim miejscu".

Gość gość
Dzielnicowy haha :D A ta pielegniarka tez rozbiera dziecko i oglada tak jak polozna czy jest tylko od spraw papierkowych? A moze nosi przy sobie wage tak jak polozna? Bo z tego to bym akurat chetnie skorzystala :p Mała juz z miesiac nie byla wazona

Gość gość
U mnie była 4 razy połozna -bo takie sa praktyki (powinna być tyle razy a robią inaczej) i raz środowiskowa też byłam w szoku, wcześniej zadzwoniła. Okazało sie że , faktycznie przychodzą niby zobaczyc warunki , ale musiałam jakieś druki wypełnić, i powiedziała że jest ona nam przydzielona w razie choroby aby zastrzyki robić (przychodzi do domu). Nie latała mi po mieszkaniu, tylko siedziała , zrobiła co miała zrobić, powiedziałą co miała do powiedzenia i tyle. Zreszta moja babcia mieszka kilka bloków dalej i też przyszła pobrać krew do badania , żeby nie musiała staruszka chodzić do przychodni.

Gość gość
To normalne, po prostu na Was trafilo. Moja znajoma jest pielęgniarka środowiskowa i wlasnie tak musi czasem chodzic po ludziach. Sama tego nie lubi. Kiedys jej znajoma z pracy wpisala po wizycie, ze syf w mieszkaniu, facet ja pozniej dorwal na ulicy i jej naublizal; od tamtej pory kobieta pisze po wizytach, ze wszystko okay.

Gość gość
Czyli nie powinna mnie obsmarowac bo nie ma za co... uspokoilyscie mnie :)