Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ponowna mama

Drugi poród a nacięcie krocza

Polecane posty

Gość Ponowna mama

Wiem że na to nie ma reguły ale pytam z ciekawości ile mam było ponownie nacietych podczas porodu. Głównie chodzi mi o porody w odstępie czasowym do 3 lat. Jak to później u was wyglądało? Peklyscie same czy moze w ogóle obyło sie bez żadnych "sladow ", poród wywolywany ? I chyba najważniejsze pytanie czy rzeczywiście lżejszy? Nie długo mam rodzic i głową mi pęka od tych pytań...

Gość Ponowna mama
Up

Gość gość
Ostatnio zastanawiałam się nad tym samym. Czeka mnie niedługo drugi poród. Pierwszy bez nacięcia, ale pękłam. Zastanawiam się jak będzie teraz i czy jeśli nie ma szwów to nie zostanie jeszcze większy luz?

Gość gość
Zdania lekarzy sa podzielone. Jedni uważają ze drugi poród jest łatwiejszy i łatwiej zachować ostrożność oraz zapobiec pęknięciu krocza. Inni natomiast uważają, ze miejsce blizny jest mało rozciagliwe i tam czesto dochodzi do pęknięcia.

Sama jestem ciekawa jak to jest. Przy pierwszym mnie nacieli przy drugim mam nadzieje ze obejdzie się beZ. Pamiętam ze lezalam na sali z panią ktora miała 14 letnia corke. Rodziła po raz drugi i ani nie pękła, ani jej nie nacieli, zero szwów nic konpletnie nic. W szoku byłam ze tak można :)

Gość gość
Przy drugim porodzie bez nacięcia i bez pęknięcia. Bajka. Po 2 godzinach już siadałam normalnie, zero bólu krocza. Ale ja rodziłam do wody.

Gość gość
Acha, dodam że przy pierwszym porodzie pękłam dość mocno i miałam sporo szwów. Czas między porodami to niecałe 3 lata. Bardzo polecam rodzenie do wody.

Gość gość
Pierwszy poród 6 godz i nacięcie na 4 szwy. Po 2 latach drugi poród 2 godz, bez nacięcia delikatne pęknięcie na 1 szew w miejscu starej blizny. Drugi był krótszy. Ale dużo bardziej bolało bo było za późno na znieczulenie.

Gość gość
Pierwszy poród z nacięciem, drugi 4 lata później bez nacięcia, bez pęknięcia, jak u koleżanki powyżej- bajka. Dużo zalezy od podatności krocza na rozciąganie, wagi dziecka (syn szedł z rączką, także było trochę trudniej) i przede wszystkim od prowadzenia przez położną- ale po drugim porodzie- od razu siadałam, zero bólu, zero dyskomfortu.

Gość gość
pierwszy porod w pl naciecie na 3szwy, nie bolalo jakos specjalnie i szybko sie zagoilo, drugi porod (po 4,5roku) bez naciecia i bez pekniecia, w uk pierwszy i drugi porod bolaly chyba podobnie i trwaly tez podobnie, choc drugi troche krocej

Gość gość
Moja bratowa miała pierwszy poród z nacięciem i drugi też. Za to moja koleżanka pierwszy poród też miała z nacięciem, a drugi nie, jednak miała drobne pęknięcie i chyba jeden szew założony w tym miejscu.