Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy! Muszę iść na zwolnienie ( umowa zlecenie, od teraz o pracę)

Polecane posty

Gość gość

Przepraszam że tutaj na forum ciążowym ale najszybciej ktoś pomoże. Mam bardzo nieciekawa sytuację i nie wiem co robić. Przez cały miniony rok pracowałam na umowie zlecenie, z której za przeproszeniem g****o mam. Ale pomijając to.. Od tego miesiąca czyli 2 dni pracuje na umowie o pracę. Niestety, popełniłam błąd godząc się na tę pracę, nie mogę tu pracować.(z przyczyn osobistych) Muszę iść chyba na zwolnienie. Tylko z tego co się orientuję to chyba dopiero po miesiącu przepracowania można z niego skorzystać, tak? Jak to wygląda? Orientujecie się? I po drugie - jak będzie ono naliczone? No bo przecież do tej pory miałam umowy zlecenia Bo na zasiłek dla bezrobotnych też się nie zalapie... Pomóżcie, co robić?

Gość gość
Zmień prace!

Gość gość
Oczywiście, zmienię. Ale póki co muszę isc na zwolnienie Tylko jak będzie naliczone? Da się?

Gość gość
A miałaś opłacane składki na ubezpieczenie chorobowe?

Gość gość
Niestety nie

Gość gość
No to nic ci sie nie należy puki co

Gość gość
Nawet idąc na zwolnienie? to kiedy będzie się należało?

Gość gość
No to nie masz prawa do płatnego chorobowego. Możesz pójść ale nie będzie płatne. "Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie ustalonego okresu ubezpieczenia (okres wyczekiwania). Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu: -obowiązkowo - ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego," http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429

Gość gość
No rozumiem, właśnie o tym mówię. Przepracuje miesiąc a potem mogę iść na zwolnienie, czy tak?

Gość gość
tak. a nie lepiej rozwiązać tą umowę o pracę skoro nie chcesz tam pracować?

Gość gość
tylko pewnie pracodawca naśle na Ciebie kontrolę z zusu. dlaczego nie możesz tam pracować?

Gość gość
Nie mogę bo zwyczajnie się nie da. Chorzy ludzie, psychiczni.. Coś jak mobbing. Nie da rady. Prędzej ja się wykończe. Tylko jak będzie naliczone to zwolnienie po miesiącu pracy? Ile dostanę?

Gość gość
no jak, 80% pensji jaką miałaś za ten przepracowany miesiąc.

Gość gość
Ale nieważne czy miałam jeden miesiąc pracy na umowie, czy więcej? Bo tak jak mówię, wcześniej miałam rok umowy zlecenia

Gość gość
"Wynagrodzenie za okresy miesięczne Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone: 1. za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolności do pracy albo 2. za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem 12 miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia." Nie opłacałaś składki więc nie liczy się to.

Gość gość
Czyli tak czy siak i tak zapłacą 80%? Czy to pewne?

Gość gość
tak poczytaj sobie na stronie zus.

Gość gość
Mozesz zadzwonic na infolinie do zus i tam dowiesz sie dokladnie wszystkoego. Prawo do zasilku chorobowego nabywasz po 30 dniach pracy ale sa od tego wyjatki- jezeli przed podpisaniem umowy o prace bylas ubezpieczona i teraz jest ciaglosc ubezpieczenia to masz jak najbardziej prawo od 1 dnia tej umowy do zasilku - nie wiem jak jest ze skladka chorobowa - czy wtedy tez to sie liczy jezeli nie byla odprowadzana. Dlatego radze zadzwonic do zus bo te sprawy naprawde sa zawile. Jezeli jednak nie masz prawa do zasilku to nie liczy sie srednia z 12 miesiecy tylko od poczatku trwania ubezpieczena chorobowego czyli to co ci wyplaca z umowy o prace - wynagrodzenie ze zlecenia nie bedzie sie liczylo bo nie ppdlegalas pod ub. Chorobowe.

Gość gość
Jeżeli jesteś mobbingowana to zgłoś to do przełożonych lub pip. nie daj sie zastraszyc.

Gość gość
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, widać są normalni ludzie ;-)