Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego tylu ludzi rzuca pogardliwe,wrogie spojrzenia w sklepie, na przystanku?

Polecane posty

Gość gość
każdy ocenia sam po sobie :-)

Gość gość
Oczywiście ze są tez mili i uprzejmi ludzie w Polsce ale jest ich mniejszość i zawsze ci wredni są głośniejsi i niestety łatwiej ich zapamiętać po ich chamskich zagrywkach

Gość gość
Ja odkąd jestem w ciąży to spotykam sie z tym co opisujecie wczesniej nie spotykalam sie z chamstwem . Przyklad z poniedziałku biorę sobie bułki świeże w sklepie a facet podchodzi odpycha mnie bierze sobie bulki po czym wpycha sie w kolejke . Kolejny przykład stoję w markecie w kolejce i znowu jakis dacet wchodzi odpycha mnie z piwskami i staje przede mną . Ludzie sie gapia i czekaja co ja zrobię a co ja mialam zrobic z brzuchem ciągac sie z nim . Trzeci przykład stoje w kolejce do.lekarza tydzien temu juz jakaś dobrą godzinę przychodzi kobieta ok 60 lat pyta sie kto ostatni wiec mowie ze ja . Przychodzi moja kolej wejscia a ta wparowuje do drzwi i mowi ja na zastrzyki mam pierwszenstwo a ty sobie mozesz postać . Dodam ze to już koniec ciąży zostalo mi 9 dni do terminu a ludzie mam wrazenie ze mają ochotę mnie za to zabic . Przez te chamstwo staram sie bez męża nie ruszać na zakupy ...

Gość gość
Może jak rzucasz pogardliwe spojrzenia w kierunku ludzi to odpłacają Ci sie tym samym?

Gość gość
Faktycznie nie mam co robić tylko patrzę sie dla ludzi w oczy i rzucam chamskie spojrzenie . Domyślam się że jesteś jedną z tych osób właśnie tutaj opisywanych ..

Gość gość
8.50. No właśnie, ja też jakoś nie widzę tego w takiej skali . Zawsze i wszędzie są ludzi mili i niemili, czasem ma się po prostu gorszy dzień. Jak reagujesz na niemiłe spojrzenie ? Też pewnie niemiło, a jak byś się tak uśmiechnęła, tak szczerze i życzliwie, w 8 na 10 przypadków ciśnienie spada. Im więcej takich reakcji, tym większa szansa na zaistnienie zasady wzajemności. Ktoś kiedyś potraktował mnie życzliwie, ja odpłacę się innemu tym samym. A co do ludzi za granicą, różnie bywa. Mieszkam w jednym z państw skandynawskich od 3 lat. Może rzeczywiście ludzi tu bardziej cierpliwi i tolerancyjni na innych, ale sięgając do przykładu malującej się pani, oni tutaj tak wyluzowani, że nagminne są sytuacje, kiedy w sklepie typu np. budowlanego podobnego w asortymencie do naszej Castoramy, na pytanie o jakiś produkt pracownik odpowiada po prostu "nie wiem" i nie stara się nawet dowiedzieć. To tylko pierwszy z brzegu przykład jaki mi przyszedł do głowy. Na ich dobre samopoczucie wpływa ,od dziesięcioleci stabilna sytuacja gospodarcza i polityczna. Chciałabym zobaczyć tych samych zadowolonych np. skandynawów gdyby się zmagali z takimi warunkami życia, jak Polacy, ile by zostało z tej życzliwości.

Gość gość
"gość dziś Gdy czytam kafe, to dochodzę do wniosku, że mieszkam w innej Polsce. Nie widzę wrogich spojrzeń ani agresji, urzędnicy są mili i nie zajmują się jedynie piciem kawy, tylko wypełniają swoje obowiązki. Może wy innych też źle traktujecie i dlatego tym samym wam odpłacają?" Wiesz dlaczego tak jest ? bo jesteś mila i dobrze traktujesz ludzi . Ja mam podobnie .

Gość gość
To jak wytlumaczycie odpychanie ciężarnej ? Ze to jest w porzadku ok ? Teraz to naprawdę zaczynam sie bac wychodzic na ulice . Ja przed ciąża nie.mialam chamskich sytuacji . Ja dopiero jak zaczęło widac po mnie ciążę to mam pod górkę . I nie tylko ja bo jak rozmawiałam z kobietami w kolejce do ginekolog one przechodzą przez to samo .

Gość gość
"Na ich dobre samopoczucie wpływa ,od dziesięcioleci stabilna sytuacja gospodarcza i polityczna. Chciałabym zobaczyć tych samych zadowolonych np. skandynawów gdyby się zmagali z takimi warunkami życia, jak Polacy, ile by zostało z tej życzliwości." Ale za sytuację gospodarczą i polityczną i warunki życia sami odpowiadamy.

Gość gość
gość dziś Faktycznie nie mam co robić tylko patrzę sie dla ludzi w oczy i rzucam chamskie spojrzenie . Domyślam się że jesteś jedną z tych osób właśnie tutaj opisywanych .. xxx Napisałam tak dlatego, że ja nie zauważam, aby ludzie na ulicach rzucali pogardliwe spojrzenia. A ludzie dostosowują się (nawet podświadomie) do drugiego człowieka. Może masz nieprzyjemny wyraz twarzy i dlatego tak na Ciebie patrzą? Ty po prostu masz Polaków za gorszych i zapewne ludzie to jakoś wyczuwają.

Gość gość
To jak wytlumaczycie odpychanie ciężarnej ? xxx Ciężarne w niektórych ludziach wywołują skrajne uczucia. Wiem, że dla wielu osób wielu osób sam widok ciężarnej jest odrzucający. Niektórych wręcz brzydzą. Jakiś atawizm chyba.

Gość gość
Kiedyś Myslalam ze nawet tych wrednych trzeba traktowac miło to wtedy nie będą już więcej wredni bo jak można traktowac niemiło kogoś dla nas przyjaznego? ale się myliłam. W Polsce na porządku dziennym jest to ze jak uśmiechniecie się do kogoś to nie odwzajemni uśmiechu tylko gapić się będzie jak na kosmitę. Wypróbujcie! Albo kiedy pomagacie z auta do kogoś kto was nie zna nigdy nie odmacha. Nawet jak znajoma osoba was nie pozna to tez nie odmacha. Za granica zawsze się przepuszcza w kolejce ciężarne bądź ludzi którzy maja jeden bądź tylko kilka produktów. W Polsce nigdy a nie raz jeszcze się wciskają jeden przed drugiego. I takich przykładów mogłabym mnożyć.

Gość gość
Przyciągasz to czym sama emanujesz. Widzisz świat przez pryzmat swoich przekonań, doświadczeń, strachów, lęków. To jest takie proste. Właśnie dlatego, jak jest dajmy na to wypadek i są świadkowie to każdy z nich ma swoją, różniącą się od pozostałych wersję zdarzenia. Wystarczy sobie się przyjrzeć i zaobserwować jak reagujemy na otaczający nas świat i sytuacje w zależności od nastroju. Albo taki przykład, jak byłam w ciąży "nagle" widziałam wokół same ciężarne, potem mamy z wózkami. Chcesz wiedzieć uśmiechniętych ludzi? Sama rozdawaj szczere uśmiechy.

Gość gość
gość dziś Za granicą ZAWSZE w Polsce NIGDY. "Uwielbiam" takie generalizowanie. Ta mityczna, cudowna, mlekiem i modem płynąca "zagranica" i okropna Polska.

Gość gość
12:06 nie wiem dlaczego poczułaś się urażona. Przecież to nie twoja wina ze inne osoby w kraju w którym mieszkasz zachowują się w ten sposób. Niestety musiałam użyć tego mocnego słowa nigdy, bo „nigdy” nie zdarzyło mi się żeby ktoś przepuścił mnie w Polsce w kolejce” wiec jest to słowo jak najbardziej adekwatne.

Gość gość
gość dziś No a mi się zdarzyło w Polsce, że mnie ktoś przepuścił i zdarzało mi się za granicą, w różnych krajach, że nie przepuścił. Generalizowanie jest po prostu głupie. Mi się natomiast nigdy nie zdarzyło, żeby jakiś Szwed przepuścił mnie w kolejce do kasy kiedy miałam tylko 1 artykuł. Wniosek z tego taki, że Szwedzi są gburowaci i NIGDY NIKOGO nie przepuszczają w kolejkach. Poza tym jakoś wciskania się jeden przed drugiego w Polce nie widuje nagminnie. Jeśli już, to są to bardzo odosobnione przypadki. Tak jak wszędzie. Moim zdaniem Twoje wywody o złych Polakach i cudownych obcokrajowcach są bez sensu. Jeśli ktoś pisze tak jak Ty, to najczęściej oznacza, że po prostu mało za tą granicą przebywał. Bo co? W Zgorzelcu jest chamstwo a w Goerlitz pełna kultura?

Gość gość
9.38. Nie do końca sami odpowiadamy za to co mamy. Oni swój dobrobyt namnazali od stuleci, nie odczuli I i II wojny w takim stopniu jak my, nie mieli rujnujących zaborów, komunizmu, nie zaczynali kilkakrotnie odbudowy niemal od zera. To wszystko przekłada się również na mentalność, sposób życia i stosunek do teraźniejszości. To tak jakby do pogorzelca, któremu spłonęły 3 domy mieć pretensje, że dorobił się skromnego domku i ciągle goni i oszczędza, podczas gdy jego sasiad ma dwie wille i wakacje na Karaibach. Przestańmy wciąż grolifikowac ten mityczny zachód ,w czambuł potępiając wszystko co polskie, niezależnie gdzie żyjemy.

Gość gość
Rzucają Ci wrogie spojrzenia bo jesteś do nich uprzedzona. Widać po Twoich postach, w których piszesz jacy Polacy są chamsy. W przeciwieństwie do wszystkich innych narodów.

Gość gość
Przestańmy wciąż grolifikowac ten mityczny zachód ,w czambuł potępiając wszystko co polskie, niezależnie gdzie żyjemy. xxx Popieram.

Gość gość
Jacy Polacy dla siebie są to każdy doskonale wie nie trzeba o tym mówić ...

Gość gość
gość dziś Powinnaś napisać jacy JESTEŚMY dla siebie...

Gość gość
To jak w sklepie klient się drze i wyżywa na ekspedientce . A ta sie jakos usmiecha i mu sie humor jakos nie poprawia .

Gość gość
12:20 . Jeśli ktoś pisze tak jak Ty, to najczęściej oznacza, że po prostu mało za tą granicą przebywał. X Błędne rozumowanie w tym twoim wywodzie. Bo akurat większość swojego życia mieszkam za granica.

Gość gość
12:33 nie chodzi tu zupełnie o dobra materialne. Bo wiadomo polska biedny kraj z bloku wschodniego. Prawdopodobnie nigdy nie dogoni zachodnich sąsiadów i tu akurat Polacy nie są temu zupełnie winni. Natomiast dużo gorsza jest polska mentalność, wrodzone kombinatorstwo, cwaniactwo, złodziejstwo, skłonności do wywyższania się, pycha, brak akceptacji dla inności, zamknięcie totalne na drugiego człowieka (z poza rodziny) i jego potrzeby.

Gość gość
Tak się tu rzucacie żeby szanować Polskę, a same jak ja szanujecie???? Przestrzegacie przepisów prawnych czy tylko myślicie jak tu oskubać państwo?, nie oszukujecie na podatkach? Nie łamiecie przepisów drogowych? Nie śmiecicie na ulicach i dbacie o wspolne dobro? To pytania retoryczne bo na Kafe można pisać co się chce...

Ktoś napisał ze Szwedzi nie przepuszczają w kolejkach mnie wczoraj przepuścili a zabrakło mi pieniędzy to nawet dołożyli kasy :/

Gość gość
Natomiast dużo gorsza jest polska mentalność, wrodzone kombinatorstwo, cwaniactwo, złodziejstwo, skłonności do wywyższania się, pycha, brak akceptacji dla inności, zamknięcie totalne na drugiego człowieka (z poza rodziny) i jego potrzeby. xxx No to ładnie się opisałaś. A czy masz jakieś dobre cechy?

Gość gość
Bo tutaj wszystkie sa święte ,dobroczynne i każda z nich chodzi codziennie z bananem na ustach na dodatek każda ma przyjazną mordke dla otoczenia

Gość gość
gość dziś 4x nie

Gość gość
gość dziś Bo tutaj wszystkie sa święte ,dobroczynne i każda z nich chodzi codziennie z bananem na ustach na dodatek każda ma przyjazną mordke dla otoczenia xxx One są zadowolone z życia, bez skłonności do narzekania. Jedyne co je w*****a to rodacy :-D