Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

RTG w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Czy orientujecie się co może powodować RTG kręgosłupa zrobione w ciąży? Niestety miałam wypadek samochodowy, bez RTG się nie obyło... Co może grozić mojemu dziecku? Jestem w 22 tc i strasznie się martwię. Lekarz powiedział tylko, że mam się nie martwić ale nic konkretnego nie chciał powiedzieć.

Gość gość
lekarzem nie jestem, ale organy dziecka "powstają do 10lub 12 tc, później rosną, rozwijają się więc raczej nie okaże się, że czegoś istotnego nie ma. wiadomo, że korzystne to nie jest, ale Twoje zdrowie i życie też ważne bo od tego zależy życie dziecka. może się okazać, że to prześwietlenie nie miało żadnego szkodliwego wpływu i urodzisz o czasie zupełnie zdrowe dziecko, czego Ci życzę

Gość gość
Dzieki...

Gość gość
RTG matole, a nie RPG...:/ Niby jest zakaz robienia tego w ciąży,ale myślę,że w twojej sytuacji,skoro to konieczne, nie powinno zaszkodzić. Ja dostałam antybiotyk w ciąży,bo już 3 tygodnie zdychałam i lekarz się zlitował, zapytał tylko który tc, powiedziałam ,ze 21,to pokiwał głową i powiedział,że jeśli tak,to wszystko w porządku.

Gość gość
Dzięki, bo umieram ze strachu