Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Just0220

Trzy jezyki od kolyski?

Polecane posty

Gość Just0220

Witam, moze jest tutaj ktos kto zmagal sie z tym problemem? Nie myslalam o tym wczesniej, teraz kiedy jestem w ciazy, nie moge sobie tego wyobrazic... A wiec : Ja jestem polka, moj maz jest hiszpanem, mieszkamy w anglii... Ja nie mowie po hiszpansku, on po polsku tylko "o kur...a"

Gość gość
Liżesz mu jaja dzisiaj? wiem ze to lubisz su/ko.

Gość gość
Niech kazde z was mowi do dziecka w swoim jezyku. Dziecko lapie kazdy jezyk i nie bedzie z tym zadnego problemu. Maluszek i tak bedzie mowil lepiej od was bo bez obcego akcentu po angielsku. A hiszpanski przydaje sie wszedzie.

Gość gość
To jak ty sie z nim dogadalas? Z nienacka cie zapylil czy w tloku w autobusie?

Gość gość
To nie problem tylko dar losu dla dziecka. Mow do niego po polslu, maz po hiszpansku, angielskiego i tak sie nauczy. I nie, nie ma czegos takiego ze mu sie 'pomyli'. To tylko ludziom sie tak wydaje.

Gość gość
Tak jak pisza, mowicie do dziecka kazde w swoim ojczystym jezyku. Nie bedzie latwo jesli w domu mowicie po angielsku, ale jak tylko bedziecie mieli okazje, jak tylko bedziecie sie zwracac do dziecka bezposrednio, to starajcie sie mowic kazde w swoim jezyku. Angielski dziecko opanuje jak do zlobka/przedszkola/szkoly pojdzie (i sluchajac waszych rozmow) Dadatkowo to swietna okazja dla Was zeby sie jezykow nauczyc (ty hiszpanskiego a maz polskiego) :)

Gość gość
Dokladnie. Tylko nie mieszaj polskiego z angielskim ani nie mów do dziecka po angielsku. Tego nauczy się z bajek i przedszkola. Później jak zalapie angielski to możesz do niego juz mówić po angielsku, ważne zeby nie nauczył się ang. z polskim czy hiszpańskim akcentem.

Gość gość
Twoje dziecko ma wspaniałą szansę nauczyć się dwóch bardzo ważnych na świecie języków - angielskiego i hiszpańskiego. co więcej, obydwa nie są wcale trudne. a przy okazji nauczy się też polskiego - i super ! Ty jak jesteś z nim sama, mów tylko po polsku. Tata po hiszpańsku np jak będzie go przewijać, kąpać itp. dziecko będzie słyszało Wasze rozmowy po angielsku. będzie słyszało angielski na ulicy u lekarza na placu zabaw, potem przedszkole.... nauczy się. będzie mu się mieszało troszkę tak to 3-4 roku zycia, potem przestanie. spokojnie :)

Gość gość
aha - znam dwie dziewczynki, mama Polka tata Włoch, mieszkają w UK. dziewczynki mają teraz 10 i 6 lat. mówią świetnie po angielku, całkiem nieźle po polsku i włosku (akurat polski najbardziej im się myli bo jest trudny!). starsza pisze i czyta w 3 językach, po polsku tylko łatwiutkie rzeczy, ale chce. i to jest ważne. młodsza ma bunt na pisanie i czytanie po polsku, więc jej nie zmuszają, ale mówi chętnie.

Zazdroszczę twojemu dziecku:) Mam nadzieję, że szybko zrozumie, jaki dar dostało juz na starcie:) Mam znajomą parę, gdzie ona jest z Puerto Rico, on z USA ale mieszkają od dwóch lat na Krecie. Mają dwójkę dzieci (8 i 4 lata), które rewelacyjnie mówią po angielsku, grecku i hiszpańsku, a starsze jeszcze pamięta włoski (mieszkali we Włoszech przez dwa lata). Jedynie o czym będziesz musiała pamiętać, to konsekwentność w mówieniu do dziecka po polsku. To trudny język i dziecko kiedy już podrośnie, może się trochę buntować:)

Gość gość
Autorka to niezla szmata. Pewnie biologicznym ojcem dziecka jest jakis ciapaty pakistaniec :)

Gość gość
Moje corki tez sa 3-jezykowe. Poki co sa male, za killa lat zamierzam jeszcze im nastepne dolozyc. A hejterom naposze, ze mozecie sie w d**e pocalowac zazdrosni frustraci :D

Gość gość
Autorka to niezla szmata. Pewnie biologicznym ojcem dziecka jest jakis ciapaty pakistaniec usmiech.gif x heheeeeeee :D

Gość gość
Już uwierzę, że wasze dzieciaki znają po trzy języki. To perfekcyjnie bo są małe. Co za bzdura.

Gość gość
Nie będzie problemu, serio. Dziecko ma bardzo plastyczny umysł i do 10-12 roku życia każdego języka uczy się w sposób naturalny. Znam rodzinę, gdzie dzieci są 4-języczne (mama Koreanka, tato Włoch, między sobą rodzice mówią po angielsku a mieszkają we Francji). Uczone właśnie metodą: 1 rodzic = 1 język. Problemów - zero. Dzieci mieszały trochę języki jak miały 3-5 lat, ale potem wszystko wpadło we właściwe "szufladki". Owszem, w pewnym momencie jeden język będzie dominujący - język kraju, gdzie dziecko żyje, język, którym się najczęściej posługuje. Ale akcent, wymowa, wrodzona naturalność etc. jakie zdobędzie w pozostałych językach to coś, czego nigdy żadna szkoła w późniejszym nauczaniu nie da. Pielęgnuj to i kształtuj w każdy możliwy sposób!!!

Gość gość
Gosciu z 4:27 to ze ty nawet jednego nie znasz dobrze, nie oznacza, ze wszyscy sa takimi tlumokami :)

Najlepiej żeby dziecko nauczyło się dobrze jednego języka, potem z czasem kolejnych dwóch. Myślę że trzy języki w tak młodym wieku będą trudne do przyswojenia.

Gość gość
My mamy dzieci dwujęzyczne, a ze po angielsku rozmawiamy z mężem, to chcąc i nie chcąc i angielski wchodzi im łatwo.

Gość gość
A ty znasz trzy języki .?

Gość gość
andrzejkoziol11 2016.03.14 Najlepiej żeby dziecko nauczyło się dobrze jednego języka, potem z czasem kolejnych dwóch. Myślę że trzy języki w tak młodym wieku będą trudne do przyswojenia. xx To zle myslisz. Najpierw poczytaj cokolwiek o dwujezycznosci, w jaki sposób male dzieci " ucza sie " jezyków i zabieraj głos. Podpowiem ci tylko, ze male dzieci nie maja swiadomosci iz to sa rózne języki i ze czegokolwiek sie uczą :)

Gość gość
andrzejkoziol11 2016.03.14 Najlepiej żeby dziecko nauczyło się dobrze jednego języka, potem z czasem kolejnych dwóch. Myślę że trzy języki w tak młodym wieku będą trudne do przyswojenia. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mylisz się... Mój mąż Francuz, ja Polka, przed 16 laty spotkaliśmy się na stażu w Niemczech. Tam zamieszkaliśmy, a nasi 2 synowie[13 i 10 lat]świetnie władają 3 językami [teraz już 4, doszedł angielski]. Ja z synami rozmawiałam po polsku, ojciec po francusku, niemieckiego i angielskiego uczyli się w przedszkolu i szkole. To jest niesamowite jak dzieci przeskakują z języka na język. Chłopcy nadal ze mną rozmawiają po polsku, ale jak tata zada im pytanie po francusku, odpowiadają w tym języku.

Gość gość
10:47 Pochwal się ile ty znasz języków?

Gość Just0220
Zgubilam ten temat, nie moglam znalezc :) ciesze sie, ze dostalam az tyle odpowiedzi i musze przyznac ze troche sie uspokoilam :) Chcialabym zeby nasze dziecko mialo dobry kontakt z moimi jak i jego rodzicami. Po za tym rowniez uwazam ze to cudowne znac trzy jezyki od poczatku :) mam nadzieje ze uda nam sie nauczyc ja tych pieeeknych jezykow :) Bardzo dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam!!! :*