Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EwElKa26

Problem z 7 latkiem

Polecane posty

Witam nam problem z moim siedmioletnim synem, chodzi do pierwszej klasy podstawowej i od początku roku jest coraz gorzej... Cały czas słucham od nauczycieli i rodziców że dokucza, bije jest agresywny, naukę traktuje jak karę i odrabianie lekcji to prawdziwa walka, w domu jest dokładnie tak samo, musi być na jego bo inaczej jest awantura a jak już do takiej dochodzi to wpada w szał, rzuca wszytkim wyzywa mnie od najgorszych matek, że mnie nienawidzi itd, chodziliśmy do psychologów ale wizyty nie przyniosły żadnych rezultatów.... Jeżeli ktoś był w takiej samej sytuacji proszę bardzo o pomoc. Pozdrawiam.

Gość gość
Przede wszystkim mocno ograniczony TV komputer i inne. Czytaj bajki do snu,mów że go kochasz. Moim zdaniem dziecko jest agresywne bo nie czuje się bezpiecznie.

Gość gość
A w relacjach z mężem wszystko ok? Dziecko jest odbiciem lustrzanym sytuacji w domu. Albo w szkole coś jest nie tak, inne dzieci się na nim wyżywają, więc on musi w domu, może za dużo obowiązków mu doszło w szkole i to go przytłoczyło i nie ma jak dać ujścia emocjom z tym związanym. Ewentualnie sugerowałabym sprawdzenie diety, bo część produktów powoduje, że dzieci stają się agresywne i zachowują się jakby miały ADHD. Przede wszystkim słodycze, jogurciki, serki, lody, lizaki, paróweczki, może za dużo cukru? Za dużo konserwantów, może czipsów. Niestety syf w jedzeniu tak działa. Co do tego, że nie lubi się uczyć i robić zadań domowych, to nie jest nic dziwnego. Większość dzieci nie lubi szkoły i zadań i to nie ich wina, tylko nauczyciela, który nie potrafi zaciekawić dziecka, tylko straszy je jedynkami.Rodzice często też używają kiepskich motywatorów i tylko pogarszają sprawę. Ja bym postawiła na zrozumienie dziecka. "Rozumiem, że nie lubisz zadań domowych, bo są nudne i długo trzeba nad nimi siedzieć, może usiądziemy nad tym razem, to pójdzie nam szybciej". Polecam książkę "Jak mówić, żeby dzieci słuchały, jak słuchać żeby dzieci mówiły" autorek Faber i Mazlich (tak to się chyba pisze). Powodzenia, trzymam kciuki. Niestety teraz dość często nauczyciele nie potrafią poradzić sobie z dziećmi w szkole i zamiast uznać, że są słabymi nauczycielami, to oni zwalają winę na rodzica, którego przecież w szkole nie ma.

Ma wszytko ograniczone słodycze, tv, komputera nawet nie myśle żeby mu kupić, czytam mu bajki i pokazuje jak najwięcej uczucia, w domu też jest wszystko ok, z narzeczonym się nie kłócimy bo nie mamy o co, więc napiętych sytuacji z naszej strony niema, ale jego bunt jest na tyle silny że to wygląda jak wygląda i już tak naprawdę opadają mi ręce i już kompletnie nie wiem co mam robić, zastanawiam się nad jakimś ośrodkiem dla takich buntowników....

Gość gość
Rozpieszczony bachor, najgorzej!