Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Dlaczego ludzie myślą, że okupacja niemiecka była najgorsza w polskiej historii?

Polecane posty

II wojna byla katastrofalna dla Polski i polskiego narodu, ale nie była najwiekszym kataklizmem w dziejach :) Najgorszą wojną i okupacją w historii naszego kraju była II Wojna Północna :) W latach 1655-1660 Polska pod szwedzką okupacją straciła 40% populacji - zgineło 4,4 miliona mieszkańców, zniszczono całkowicie 188 miast, zrujnowano kraj gospodarczo i wywieziono różne dzieła kultury, których szwedzi nie chcą nam zwrócić do dzisiaj. Kraj został całkowicie zniszczony i w znacznym stopniu stracił swoją potęge, przez to z mocarstwa zmienił się w słabe państwo czego skutkiem były rozbiory. To była najwieksza tragedia w historii polski. Nie II wojna światowa :) Powinni o tym uczyć na historii w szkołach.

Gość gość
:D

Gość Nanuk
Bo ją pamiętają :p

Gość najgorszy sort człowieka
Masz rację, ale i nie masz jej. Faktem jest, że to był kataklizm straszny i można powiedzieć, że totalny, bo Polska poniosła takie straty, że już się z nich właściwie nie podniosła. Bogate państwo padło łupem biednego agresora. Biedna Szwecja :D bogata Polska :D Kto dziś tak pomyśli. Teraz ale... Ale charakter tamtej wojny, był zupełnie inny. Grabież tak, ale już nie ludobójstwo, obliczone na wyniszczenie wroga, jako siły żywej. Inna i wroga religia, ale nie agresywna ideologia totalna. No i bliskość doświadczenia. II WŚ i okupacja niemiecka, naprawdę straszna okupacja, była przed chwilą, gdy najazd szwedzki, był... sama wiesz kiedy. Co do nauki historii. Pełna zgoda. Polacy powinni mieć świadomość i perspektywę. Powinni wiedzieć, że zabory, to także skutek słabości Rzeczpospolitej po wojnie ze Szwecją.

Gość 148818
Kto tak myśli? Nie spotkałam się z tym ani w szkole ani w moim otoczeniu, ani w rodzinie. Mój dziadek mówi, że naziści nie byli źli i w dodatku dobrze się ubierali! Za to volksdeutsche to dla niego podludziom w najczystszej formie....

Gość Sol88
No nie wiem w filmie tak go przedstawili, że aż przez moment pomyślałam, że fajnie by było się budzić się po polowaniu u jego boku...Ale w realu z wyglądu trochę untermensch...

najgorszy sort człowieka, no tak, ale prawdą jest, że potop szwedzki ukształtował Polske w znacznie większym stopniu niż lata 1939-1945 np. nietolerancja religijną, bo polscy protestanci poparli w znacznym stopniu Szwedów, przez co Polska z kraju w którym panowała tolerancja, a król nie chciał być władcą sumień stała się ultrakatolickim państwem, czego konsekwencje ponosimy do dziś :P bez potopu szwedzkiego nie byłoby tych całych martyrologiczno-katolickich dalszych dziejów ciepriącego Chrystusa narodów, nie twierdze że Polska byłaby nie wiem jak bogata i potężna, bo w końcu miała zacofany system gospodarczy w porównaniu do zachodu, ale śmiem jednak twierdzić że ten okres sprawił że Polska z państwa sukcesu, mocarstwa którego inni się boją stała się państwem-nieudacznikiem, które pięknie przegrywa powstania i ginie wśród łopoczących sztandarów i czasami coś wygrywa ocalając świat, za co nikt jej nie docenia. II wojna światowa była tylko kolejnym epizodem tej epoki która trwa od tamtych czasów :)

148818, czytania ze zrozumieniem powinnaś/powinieneś nauczyć się w szkole podstawowej, bo najwyraźniej nie rozumiesz o co mi chodzi, albo przeczytanie czegoś wiecej poza tytułem tematu przekracza twoje możliwości :)

Gość gość
Kiedyś też myślałam, że nie ma nic bardziej destrukcyjnego niż katolicyzm...Teraz mieszkając od 8 lat w Norwegii zauważam, że jednak istnieje coś gorszego tzn. marksizm kulturowy.

Gość gość
Tylko czy konserwatyzm na ogólną skalę ma w tych czasach jakiś sens?

Gość gość
A tak w ogóle to Hail Hitla i dobranoc!

Gość gość
To prawda potop spowodowal najwieksze spustoszenie w calej historii Polski. Strasznym wydarzeniem bylo rowniez powstanie Chmielnickiego, od ktorego rozpoczal sie schylek potegi Rzeczpospolitej. Byla to najwieksza wojna domowa w historii. Tragicznym wydarzeniem byla tez Wielka Wojna Polnocna w ktora Polska wchodzilo jako wciaz silny i potezny kraj, regionalne mocarstwo a wychodzila z tej wojny jako kraj upadly.

Gość gość
Król Korwin mówi, że Hitler musiał wywołać wojnę, żeby nie spłacać długów które narobił.

Gość gość
zgadzam się

Gość gość
Polska jest pod okupacją tworu zwanego III RP

16:27 po co piszesz nie na temat? To nie jest temat o polityce, PO, czy o czym sobie tam myślisz, wiem że twój mały rozumek skojarzył tylko słowo "okupacja" i musiał się wysilić na jakiś populistyczny komentarz totalnie niezwiązany z tematem i zaśmiecić ten temat, ale następnym razem daruj sobie.

Gość gość
moze dlatego , ze za okupacji niemieckiej zginelo najwiecej ludzi

Najwięcej ludzi zgineło za okupacji szwedzkiej, w latach 1655-1660 4,4 mln z 11 mln mieszkańców, co stanowiło 40% populacji. Za okupacji niemieckiej zgineło 6 mln z 32 mln - około 20%.