Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wasze 2,5 latki mówią zdaniami

Polecane posty

Gość gość

czy mówią wyraźnie i mają duży zasób słów? czy mówią pełnymi zdaniami ? czy mówią sz , ż , r ?

Gość gość
moja corka ma 2,5 roku skonczone, mowi wyraznie, jak dotad jej slowa sa raczej z tych miekkich tzn pies, mama, yeloł(specjalna pisownia), czy taty nie ma. zna ok 100słow, jej zdanie to wlasnie tu " taty nie ma", albo " mamo, psa nie ma " ale nic wiecej. uwazam ze powinna mowiec lepiej, wiecej, ale spokojnie, nie mam cisnienia bo wiem ze umie mowic tylko przychodzi jej to wolniej,no i jest uparta, przekorna :P nie chce powtarzac.

Gość gość
Zdaniami? Nie, mówi pojedynczymi wyrazami, niektóre wyraźnie, niektóre zniekształca, inne po swojemu. Coś co można nazwać zdaniem, to jedynie: mama tu, tata tam, taty ma (taty nie ma), itd. Chodzimy do logopedy:O

Gość gość
r? oszalałaś, może się zdarzyć, ale r to jest norma jakos tak dla 4 czy 5 lat, a nie 2,5

Gość gość
Ma 4 i nie mówi r, ż ani sz za to zaczął L, bo też nie wymawiał. Na 2 lata śpiewał piosenki i mówił prawie jak dorosły.

Gość gość
Moja córka za chwilę skończy dwa lata. Mówi zdaniami bardzo wyraźnie. Zdarza jej się zdanie złożone. Mówi tak, że obcy ludzie ją rozumieją. Ale sz, ż czy r to raczej w domyśle :-)

Gość gość
Moja córka mając 2,5 roku mówiła pełnymi zdaniami, włącznie z odmianami. Nie mogliśmy się z mężem nadziwić że tak małe dziecko potrafi już ładnie odmieniać . Najfajniesze zdanie z tego okresu to kiedy córka wychyliła głowę przez okno , zaciągnęła noskiem i mówi "Mamusiu ale ładnie pachnie deszczem" albo " Dziadek strasznie kaszle a i tak nie idzie do lekarza". Tak szybko opanowywała mowę córka, zupełnie inna bajka jest z naszym synem który kończy 20 miesięcy i mówi jedynie "pa pa" pib bib" (na klakson), mama, daj. Syn rozumie bardzo dużo ale w mówieniu nie równa się nawet w jednym calu z siostrą . Jak widzicie dzieci są przeróżne. Syn za pół roku napewno nie nadgoni waszych dzieci i sama nie wiem czy wtedy się martwić ......

Gość gość
Syn ma 2 lata i 7,5 mca mówi zdaniami, ale nie zawsze wyraźnie, jeszcze się zdarza, że nie rozumiem jakiegoś słowa, używa zwrotów grzecznościowych (proszę, przepraszam, dziękuję, słucham) używa nie tylko powszechne słowa, ale także nazwy własne (np.naszych galerii handlowych)...

Gość gość
15:13 W tym wieku i jeszcze przed 2 rż martwiłam się o synka, a po 2 urodzinach "wyskoczył" z mową , tak że ciągle jest komplementowany To ja z. 15:15

Gość gość
Dwulatka mówi od wieku 18 miesięcy zdaniami prostymi, obecnie złożonymi. Wyraźnie, oprócz r - na to ma czas do 3ech lat. Ale to ewenement , dwie pozostałe mówiły później i przeszły etap "dziecięcej" mowy.

Gość gość
Zasób słownictwa bogaty, różnorodny - wychowuje się do południa z samymi dorosłymi (rodzeństwo wraca po południu), więc nastąpiła akceleracja mowy.

Gość gość
gość dziś r? oszalałaś, może się zdarzyć, ale r to jest norma jakos tak dla 4 czy 5 lat, a nie 2,5 x Głoskę r trzeba wywołać do trzech lat.

Gość gość
Syn za pół roku napewno nie nadgoni waszych dzieci i sama nie wiem czy wtedy się martwić ...... x Ucząc dziecko zwróć uwagę na błędy językowe, jakie popełniasz. Nie można "zaciągnąć noskiem", tylko pociągnąć. Dzieci nie dogoni, nadgonić można stracony czas. "Na pewno" piszemy oddzielnie.

Gość gość
Tak, mówił w tym wieku zdaniami złożonymi. Ale to nie jest norma, większość jego rówieśników mówiła słabiej i nikt na to nie zwracał uwagi. Teraz, jako pięciolatek, zdecydowanie wyróżnia się umiejętnością komunikacji, bogatym słownictwem, rozumieniem tekstu słuchanego i czytanego, pod tymi względami jest ponad poziom. Ale coś za coś, w innych dziedzinach z kolei również się wyróżnia, ale w drugą stronę...

Gość gość
wczoraj gość dziś r? oszalałaś, może się zdarzyć, ale r to jest norma jakos tak dla 4 czy 5 lat, a nie 2,5 x Głoskę r trzeba wywołać do trzech lat. xxxxxxxxxxxxx nieprawda logopeda twierdziła, ze do 5 lat

Gość gość
Mój 2,5 latek mówi bardzo fajnie zdaniami nie ma problemu z komunikacją chociaż wiadomo sz cz to wychodzi tak sobie ogólnie bardzo fajnie łapie wierszyki piosenki nawet aniele boże juz potrafi ale ze starszym był odwrót o 180 st chyba młody przy starszym tak lapie

Gość Agatka198804
moja Emilia ma 22 mieś i mówi o kocie leży tu,już bardo ładnie mówi jak na takie małe dziecko,wszyscy mi zazdroszczą że jest taka super rozwinięta i nie choruje

Gość gość
Dla młodszych dzieciaczków taka mała niespodzianka od firmy-> http://qck.pl/9KN

Gość gość
Tak. Moja córka ma 2,4 i mówi zdaniami złożonymi. Śpiewa piosenki, ostatnio "siała baba mak" i "kółko graniasta". Mówi wyraźnie, a jak coś jej nie wychodzi to się ją poprawia.

Gość gość
Nie nie umie wypowiadać "r", mówi zdaniami. Niekiedy niewyraźnie. W wieku 2 lat miał drenaż uszu bo badania słuchu nie wychodziły więc jak na takie dziecko mówi bardzo dobrze.

Gość gość
Tak.. po drugich urodzinach zaczął już mówić normalnymi zdaniami, spokojnie możńa było z dzieckiem porozmawiać na różne tematy. Oczywiście bywały słowa wypowiedziane prawidłowo, słowa zniekształcone itp. Ale ogólnie ludzie w autobusie dziwili się, ile ma to dziecko, że tak mówi (np. stoimy, bo świeci czerwone światło.. albo wjeżdżamy na przystanek, a syn: oo jedziemy po kostce brukowej)... ludzie zaczepiali mnie, pytali o wiek.. bo mój syn wyglądał i nadal wygląda na dużo młodszego, niż jest (bardzo niski i drobny). On wcześnie zaczął mówić, gdy skończył 7 miesięcy mówił "mama" do mnie i na mnie (nie mamama, nie mama w powietrze, tylko wtedy, gdy chodzio mu o mnie, po 9 mówił do taty tata.). Potem stopniowo powiększał słownictwo.. miał też całą masę swoich słów określających pewne rzeczy, które w późniejszym etapie zamieniał na prawidłowe słowa. Niedawno skończył 3 lata, od września chodzi do przedszkola.. śpiewa mi piosenki po polsku i po angielsku,, pięknie pamięta słowa angielskie. Młodszy syn niestety chyba tak ładnie mówił nie będzie. :( Skończył właśnie 10 miesięcy, a z mową porażka... oczywiście cała masa jakiś dźwięków, okrzyków, stękania.. jakieś ła, ba, ełł, bu, gu itp.. Dopiero jakieś 2-3 dni temu zaczął mówić: bababa.. czasem z tego babałaałaba wyjdzie mu jakieś bababamama.. ale nie ma porównania.. mowa u moich dzieci rozwija się chyba zupełnie inaczej. No chyba, że syn mnie zaskoczy i nagle zacznie coś normalnego mówić :)

Gość gość
moja mowi prawie jak dorosly :)

Gość gość
Mój ma 2 lata i 2 mies. I gada non stop. Jego dzisiejszy tekst " Mamo, Ola oczywiście popsuła mi autobus" ;) Od dłuższego czasu używa zwrotów grzecznosciowych i odmienia wyrazy. Uwielbia też wszelakie piosenki i wierszyki, które zapamiętuj***ardzo szybko.

Gość gość
Moja w wieku 2,5 roku mowila pełnymi zdaniami, wyraznie, wymawiala r, sz, cz. Ale jesli dziecko nie wymawia tych głosek to nic zlego. Kazde rozwija sie w swoim tempie i nie ma co porównywać, ze Zosia juz mowi, a Jasiu tylko kilka slow.

Gość gość
Mój synek niebawem skończy 2 Mata, ale jak na razie mówi mama, tata, tatusiu, oc, daj itp. Mówi swoim jezykiem, super intonuje. Czy mam się martwić ?

Gość gość
Zdecydowanie tak. No na prawdę bardzo mało.. jeśli mówi tylko tyle, to jest na etapie dziecka w w wieku 12-15 miesięcy. Lepiej zacząć działać wcześniej, niż później :)