Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

późne macierzyństwo jest jednak lepsze

Polecane posty

Gość gość
Bylo juz cc vs porod sn, bylo karmienie piersia vs mleko modyfikowane, byly dwudziestolatki contra trzydziestolatki, a teraz wczesne i pozne macierzynstwo.i wszedzie plujecie jadem jak nienormalne.kobiety, co jeszcze wymyslicie, zeby sobie wzajemnie dosrac?

Gość gość
Oooo no sorki , dwoch przykladow :) no tak to juz powazne argumenty

Gość gość
Uważam, że ani późne, ani wczesne macierzyństwo nie jest złe, każdy rodzaj ma wady i zalety. Problem polega na tym, że bardzo wczesne macierzyństwo to w wielu przypadkach nic innego jak ... bezmyślna wpadka. Mam koleżanki, które w młodym wieku zaszły w planowane ciąże i koleżanki, które wpadły i zgadnijcie, które głosniej krzyczą i przekonują innych o cudzie macierzyństwa oraz gardzą bezdzietnymi i tymi zachodzącymi w ciążę nieco później.

Gość gość
gość 2016.03.10 Autorko, no to fantastycznie cię rodzice wychowali, skoro w wieku 22 lat jesteś - jak sama piszesz - niedojrzała. Ja też jestem dzieckiem "starych" rodzicôw, też mam dobre studia, mam 31 lat i jestem w 2.ciazy, bo nie chcę być taką starą matką jak moja była. Póki dziecko małe, jest ok, ale co ma robić 45-latka z 7-latkuem? Pojezdzi na nartach, zabierze na wycieczkę rowerową? W 90% przypadków nie! xx W biednej zacofanej PL moze i nie.. Bo powinna juz trumne kupic i sie w niej powolutku ukladac :) Wszak stoi juz nad grobem i biedna sierota zostanie sama na swiecie :P Oj glupia ty glupia..

Gość gość
Tak nawiasem, zapytaj swojego brata, bo ty mozesz nie pamietac, ile swojego czasu musial poswiecic na opieke nad wami, bo nie uwierze, ze nie musial sie w to angazowac. xx A nawet gdyby .. to stalo mu sie cos ? Jest niepelnosprawny intelektualnie dzisiaj czy cos innego ? Pewnie ograbiono go z czegos :D A nie dostrzegasz ze wlasnie mu cos podarowano ? Umiejetnosci i wiedze praktyczna.. i wiez..Ale nie, nie powinien pomagac bo sie pewnei jeszcze spocil :P

Gość gość
Trudno powiedzieć czy wczesne lepsze czy późne. Chyba mądrzej byłoby napisać dojrzałe macierzyństwo, w rozumieniu dojrzałości jako stanu umysłu a nie wieku. Sama jestem dzieckiem ostatnim, dość późnym. Nie odczułam żadnych minusów poza takim, że jestem już sierotą a moje dzieci nie mają dziadków. Fakt, rodzice umarli młodo, ale np. córka mojej siostry miała dziadków do pełnoletności. Sama mam dwoje dzieci. Jedno urodzone młodo, w czasie studiów, drugie po 10 latach. Ciąża pierwsza idealna, druga problemowa. Dziecko pierwsze bezproblemowe, drugie wymagające. Macierzyństwo pierwszy raz intuicyjne i szalone, drugie spokojne i przemyślane. Obie córki kocham najmocniej na świecie, staram się rozumieć, szanuję. Myślę, że nie wiek matki tu jest istotny.

Gość gość
Póki dziecko małe, jest ok, ale co ma robić 45-latka z 7-latkuem? Pojezdzi na nartach, zabierze na wycieczkę rowerową? W 90% przypadków nie! xx nie wiem, gdzie widzisz te 45latki nad grobem. Skonczylam 60, jezdze na nartach, rowerze, podrozuje, jak i moje znajome rozwiesniczki. Mysle,ze jesli 45 tego nie jest w stanie zrobic, prawdopodobnie nie robila tego tez jako 30 latka. Zastanawialam sie, skad opinia o tym,ze starsza matka to wstyd dla dziecka, ze nie poradzi, nie bedzie miec kontaktu itp- mysle,ze to kwestia oceny roznych środowisk. Kobieta decyduje sie na dziecko w pozniejszym wieku głownie dlatego (mowie o wiekszosci, bo moze byc i wpadka), bo najpierw chce skonczyc studia, osiagnac cos z zawodzie, poznac swiat, uniezaleznic sie finansow i mieszkaniowo. Ten typ na ogol jest bardziej swiadomy , dba o zdrowie, ma wieksze mozliwości materialne- co sie przeklada na sprawność, te kobiety potrafia tez dbac o swoj wyglad zewnetrzny, maja wszechstroone zainteresowania, sa mlode duchem. W srodowisku, w ktorym sie obracaja, pozna ciaza jest czyms normalnym, nikogo nie dziwi, ani dorosłych, ani dzieci.