Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pięćset złotych na dziecko a samotna matka

Polecane posty

Gość gość
"z tym jest tak samo jak z zasilkami,dziecko nosi nazwisko ojca? pewnie tak. pewnie nie ma wpisane w papierach ojciec nieznany?" -no i kolejny ekspert od nazwiska ojca.....ojciec nieznany to funkcjonował za PRLu...

Gość gość
Odechciewa się pisać czytając was...proszę sobie wydrukować wniosek o 500 zł i przeczytać zdanie po zdaniu jakie wymogi trzeba spełnić aby dostać te pieniądze. Ja to zrobiłam i dlatego wiem,że bez zasądzonych alimentów nie ma po co startować. Jestem samotna matka pracuje zarabiam 2000 na rękę i jeszcze bezczelnie chce jakieś pieniądze od państwa :-S chcę to co mi zabrano z mojej pensji.

Gość gość
gość dziś mylisz siię.

Gość gość
Autorko pewnie ojciec dziecka zyje, jest wpisany w akt urodzenia, nie odbywa kary wiezienia i roszczenie alimentacyjne nie zostalo odrzucone w sadzie prawda? Wiec nie jestes samotna matka wedlug przepisow.

Gość gość
Moja droga, ja mam zasądzone alimenty a też nie jestem samotną matką...samotną matką jest się w trzech przypadkach jak poinformowała mnie Pani z mopsu... 1. Ojciec dziecka jest nieznany 2. Ojciec dziecka jest znany, ale ma odebrane prawa całkowicie a alimenty wypłaca Ci fundusz bo gagatek nie płaci 3. Ojciec dziecka jest martwy... Ja nie mogłam uzyskać zasiłku dla matki samotnie wychowującej dziecko tylko dlatego, że ojciec ma pełne prawa, płaci alimenty i widuje dziecko. A co to kogo obchodzi, że wszystko na mojej głowie i z mojej kieszeni idzie bo co to jest 500 zł alimentów. Na niewiele to starcza. Nie interesuje ich to, że sama wynajmuję mieszkanie i sama je opłacam, przedszkole, jedzenie dla dziecka ciuchy buty etc etc... Jedyny plus to taki, że właśnie nie muszę nigdzie przedstawiać dochodów ojca dziecka. Btw. ja bym na Twoim miejscu poszła do sądu, dogadaj się z ojcem dziecka. Bo to wiele ułatwia. A nic się nie zmieni. To jest tylko głupi papierek a ułatwi Ci choćby zapisanie dziecka do przedszkola.

Gość gość
Kobiety, każdy kto nie ma ślubu i nie przekracza dochodu 800 zł może dostac 500 zł na dziecko(bez dochodów partnera), dodatkowo każdy samotny rodzic (wg definicji w ustawie) również otrzyma 500 zł. zł, bez względu na dochód. Logika się kłania.... pokręciło was do reszty? ja mam akurat taka sytuację wiec znam sprawe od podszewki. 1 dziecko ojciec nieznany tzn w akcie urodzenia ma wpisane wymyslone przeze mnie imię i moje obecne nazwisko. Natomiast jesli dziecko ma wpisane nazwisko ojca biologicznego ( czy tez tego ktory chciał je podac-bo to chyba dziecinnie proste ze wtedy musi matka razem z ojcem dziecka isc do usc i kazde z nich z dowodem potwierdza swoją rodzicielskosc) to dziecko ma ojca i matka nawet jak się rozstanie i nie ma zasadzonych alimentow to nie jest traktowana jako samotna matka. Doiero gdy jest wyrok sadu o alimenty-dopiero jestes samotna matka a jesli nei masz wyroku to sa brane pod uwage dochody ojca. przykladowo-mojej znajomej facet (ojciec jej dziecka,nie maja slubu) był pare msc w wiezieniu za jazde po pijaku i ona poszla do mopsu po zasilek i odmowili!!! bo licza się tez dochody ojca a ojciec wtedy nic nie zarabiał ale jako osadzony był na naszym utrzymaniu i miał niby dochody w wys. 3 tys zł!!! co prawda nic z tego nie dostawał dla siebie ale jego utrzymanie kosztowało nas podatnikow 3 tys miesiecznie wiec oni uznali to jako dochod!! i odmowili jej pomocy. paranoja. zreszta co ja sie bede produkowac i uzerac z pseudoexpertkami,pojdzie taka jedna z druga po te 500 to się oczy ze zdziwienia zbieleją,jak się okaze ze nie,ze jednak skoro w akcie urodzenia dziecka jest nazwisko jego ojca to dziecko ma ojca i ojciec pewnie na niego łoży,bo jelsi nie łoży to chyba jedna z druga musi byc skonczoną idiotką,zeby nie podac o alimenty!

Gość gość
Gościu pytam tutaj bo chcąc złożyć wniosek o zasiłek rodzinny Pani mnie poinformowała ze skoro nie mam zasadzonych alimentow to mi jestem samotna matka i zasiłek mi się nie należy - wliczaja się dochody ojca x x albo ty, albo ta pani przekręciła, jest tak, ze mozna pobierac zasiłek rodzinny nie majac zasądzonych alimentów, jednak musi byc sprawa rozwodowa, zeby sytuacja była uregulowana. Ja obecnie pobieram zasiłek rodzinny, mimo ze nie mam alimentów, bo starszy syn sie wychowuje z ojcem, młodszy ze mna, wiec alimenty sie niejako znosza. A co do tego 500 plus to poczatkowo miało byc podobnie jak przy zasiłku rodzinnym, czyli w przyoadku samotnego wychowywania musiałaby byc decyzja rozwodowa, a zlimentami lub bez, jednak w końcu, wg ostatnich doniesien co czytałam i mówili w tv- wycofano sie z tego wymogu... sledzcie artykułyy... na bieząco. Nie jest to kwestia logiki, ale prawa, nieraz tworza przepisy tak, zeby eliminowac potencajalnych naciągaczy

Gość gość
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/924397,500-zl-na-dziecko-alimenty-samotni-rodzice.html o tutaj, macie , w szoku jestem, ze tak nie potraficie sie ogarnąc "Pierwotnie projekt ustawy z 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz.U. poz. 195) przewidywał, że przy przyznawaniu wsparcia na pierwszego potomka dla samotnego rodzica stosowane będą te same zasady, które od wielu lat obowiązują w przypadku ustalania prawa do zasiłku rodzinnego. Zgodnie z nimi taka osoba musi mieć na dziecko zasądzone alimenty od drugiego z rodziców, chyba że jest to niemożliwe, bo rodzic nie żyje, jest nieznany lub powództwo o ich ustalenie zostało oddalone. Jednak na etapie prac nad ustawą wprowadzającą program 500 plus w parlamencie wymóg ten został wykreślony."

Gość Jakie to żenujące
Teraz będzie mnóstwo kombinacji i same matki samotnie wychowujące dziecko.Tak PIS załatwił że darmozjady i nieroby dostaną upragnione 500 zł.a ten naprawdę potrzebujący nie otrzyma na dziecko nawet złotówki.W ten sposób będzie tworzyć się patologia i będzie coraz więcej dzieci ulica wychowywać!

Gość gość
dziś - zawsze o to chciałam spytac, jaka jest motywacja, ze ludzie pisza, ze ojciec nieznany? chodzi o wyłudzenie tych 180 zł dodatku do zasiłku rodzinnego? CZy jeszcze o co innego? Nie licze sytuacji typu, wakacje- i po nich jak złosliwi mówią- zero adresu, i zero okresu... Czy wy sie nei wstydzicie, jak sie bedzie czuc wasze dziecko, jak w szkole bedzie musiało wpisywac ze ojciec nieznany, bo dla mnie to jakaś makabra, i pisze teraz niezłosliwie

Gość gość
taka motywacja ze facet mnie rzucił bez powodu, kontakt się urwał, a zaraz po tym zorientowalam s ię ze jestems w ciązy a ze wiem ze w jego rodzinie panowala przemoc i przyzwolenie na bicie to nawet nie informowalam delikwenta o fakcie i tak jest do dziś. Sorry,facet bogaty,gdybym miala kierowac się wzgledem finansowym to bym smiało wyciagneła od niego tysiąc msc. Ale wolę zeby moje dziecko wychowywałos ię w zdrowej atmosferze bo pełna rodzina to nie wszystko i nie gwarantuje szczesliwego dziecinstwa,moze za komuny taki mit panował, dzieck mzoe wychowywac się w niepełnej rodzinie a moze byc szczesliwe aty skoro uwazasz ze dla dziecka bedzie wstyd to sama moze jestes z takiej rodziny pełnej w ktorej wszscy się nawzajem nienawidzą,zdradzają i leją gdzie popadnie ale wazne zeby tatuś był. I co zaspokoiłas choc trochę swoją wścibskość? Poza tym nie taki był temat,jak chcesz pytac o motywację nieuwzględnienia ojca dziecka w dziecka papierach to załoz swoj temat,ten temat dotyczy Pięćset złotych na dziecko a samotna matka jak przypomina tytuł.

Gość gość
aty skoro uwazasz ze dla dziecka bedzie wstyd to sama moze jestes z takiej rodziny pełnej w ktorej wszscy się nawzajem nienawidzą,zdradzają i leją gdzie popadnie ale wazne zeby tatuś był. x ty chyba nic innego nie znasz, ze tak sądzisz ludzi po sobie. pochodze ze szczesliwej rodziny, tylko dla mnie to szok, zeby dziecko musiało byc jak jakis kundel, z nieznanym ojcem. Nie ma gorszego ponizenia. nie przekonuje mnie co piszesz

Gość gość
no widzisz a ja wolalam zeby ojciec był nieznany niz byc z nim i zeby stosował przemoc. Tak wiec nie wie o swoim ojcostwie i się nie dowie. Jak narazie wszedzie gdzie jestem i trzeba o tym informowac np zapisanie do przedszkola to nikt nie traktuje nas obcesowo,urzedniczki odfajkowują jak kazdy inny przypadek. A ty chyba z nie az tak szczesliwej rodziny pochodzisz zeby wtracac się w czyjes zycie z buciorami i wyrzygiwac swoj jad. Moje dziecko ma w przedszkolu kolezanki,kolegów, na podwórku tez, ogolnie ejst bardzo lubiane bo ma wspaniały charakter a wszyscy znajomi i z podwórka o tym wiedzą. I jakos nikt nas nie traktuje jak kundel,moze ciebie tak traktowano.

Gość Gość A
mam pytanie czy jest możliwe otrzymanie 500 zł na drugie dziecko w przypadku gdy nie mam zasądzonych alimentów, nie braliśmy ślubu i co ważne nie jesteśmy razem. Ojciec dzieci płac****eniądze bez zasądzonych alimentów.