Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Papiery do przedszkola, wątpliwości.

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy czy orientujecie się czy do wniosku który mamy składać do 16.03 trzeba dostarczyć wszystkie dokumenty tj. Zaświadczenie o zatrudnieniu/prowadzeniu działalności, kopię pierwszej strony PITu że rozliczam się w danym mieście itp. Nie wiem czy wyrobię się ze skompletowaniem dokumentów.

Gość gość
Zaświadczenie o zatrudnieniu? Nigdy nie składałam, pewnie niedawno wprowadzili.

Gość gość
Może któraś z Was już zlożyła podanie? Czy te dokumenty były wymagane?

Gość gość
Tak, dokumenty, wszystkie sa wymagane przy składaniu wniosku. Te dostarczane po terminie nie sa brane pod uwage.

Gość gość
Żadnych papierów, kser itd nie dostarcza się. Piszesz jedynie oświadczenie o ww rzeczach (a raczej wypelniasz) , papiery bierzesz z przedszkola bądź że str internetowej naboru. Papiery są do wgladu. Składałam w tym roku, dwa ląta temu też że starszą.

Nie wiem od czego to zalezy u nas były 3 wnioski do wypełnienia na miejscu. Jeden to podstawowe dane dziecka, rodziców, godziny pobytu oraz posiłki z jakich korzystać bedzie ewentualnie przyjęte dziecko oraz dane o zatrudnieniu rodziców.kolejny wniosek to miejsce pracy rodziców w celu potwierdzenia wiarygodności prosili o podanie numeru telefonu możliwe iż będą sprawdzać czy rzeczywiście zapis z wniosku zgadza sie ze stanem rzeczywistym i trzeci dla samotnych rodziców ze pod groźbą wyroku/kary sądowej potwierdzają iż żyją samotnie oraz ze samotnie wychowują dziecko. Nic o picie mi nie wiadomo nawet pierwsze słyszę o czymś takim chyba ze to jest osobny wniosek na "dodatkowe " punkty o niskich dochodach

Gość gość
Pieprzyrz a nie wiesz "młoda mamo" po raz kolejny bzdury NT tych pitow. Jak nie wiesz, nie gadaj. Nie chodzi o żadne niskie dochody Ba, w ogóle nie chodzi o dochody tylko czxy rozliczasz się w mieście, do którego chcesz zapisać dziecko.

Gość gość
Czyli wystarczy ten wniosek wydrukowany ze strony naboru? Rozumiem złożenie oświadczeń ale latanie za papierami średnio mi się uśmiecha zwłaszcza że nie ma żadnej gwarancji że dziecko przyjmą.

Gość gość
Wniosek do przedszkola pierwszej preferencji i tak musoisz zanieść osobiście więc jeśli nie że strony będziesz miała wniosek plus oświadczenia różne to dostajesz w przedszkolu.

Gość gość
ja składałam w zeszłym roku i musiało być zaświadczenie o zatrudnieniu przy składaniu.

Gość gość
No to świetnie, widzę, że zdania są podzielone i że różne praktyki są. Mam nadzieję, że jak pójdę we wtorek z samym wnioskiem to że nie odeślą mnie z kwitkiem bo się naprawdę wkurzę. Papierkologia we wszystkich urzędach czy instytucjach mnie doprowadza do szału, oczekują zaświadczeń (oryginałów oczywiście), a potem i tak dostaje się decyzję odmowną... Tak miałam z becikowym, urzędem miasta itd. Nanosiłam się dokumentów, odwiedzałam urzędy po kilka razy, składałam oświadczenia, a koniec końców niczego nie osiągnęłam.

Gość gość
ale sama pomyśl, od tego czy pracujesz, czy mieszkasz w danje gminie itd zależy liczba punktów które otrzyma dziecko, które to decydują o przyjęciu do placówki więc musi być to zweryfikowane od razu. Z samego wniosku niewiele wynika.

Gość gość
Ale ty nie zanosisz zaswiadczenia o pracy/z pracy. Wypelniaaz oswiadczenie, w ktorym deklarujesz czy pracujesz i podajesz dane do miejsca pracy! Podobnie inne rzeczy - oswiadczasz, na tzw slowo oczywiscie pod grozba kary za falszywe dane. I ze samornie wychowujesz dziecko, ze sie rozliczasz tu i tu, ze rodzenstwo chodzi do przedszkola - to wszysko oswiadczenia, nie zaswiadczenia a to roznica.

Gość gość
Rozumiem różnicę między zaświadczeniem, a oświadczeniem. Ale część dziewczyn twierdzi jedno, a reszta drugie i człowiek może zgłupieć. Także oświadczenia na miejscu mogę wypełnić, nie ma problemu, ale oryginałów zaświadczeń nie zaniosę bo ich nie mam i już raczej nie zdążę załatwić.

Gość gość
W każdym mieście są różne wymagania. Przeczytaj dokładnie czego chcą u Ciebie, a nie pytasz na forum. To, że w Wałbrzychu jest oświadczenie nie znaczy, że w Szczecinie będzie tak samo. Złóż, co jest wymaganie i nie wydziwiaj, że Ci się nie chce, bo w ten sposób pozbawisz swoje dziecko szans na państwowe przedszkole. Jeżeli pracujesz, to jakim problemem jest pobranie zaświadczenia z kadr czy przybicie pieczątki przez kadrową na wniosku, to samo z kserem pierwszej strony PIT. Nie wiem, co to za filozofia. Każdy by chciał mieć dziecko w państwowym przedszkolu, ale z kilkoma zaświadczeniami robisz problem, jakbyś miała po nie jechać do Ghany.

Gość gość
Problem tkwi w tym, że teraz jestem na wychowawczym i to wymaga ode mnie pojechania do firmy i poproszenie o wypisanie zaświadczenia, nie chcą również kserokopii pierwszej strony PIT-u tylko kserokopii pierwszej strony wraz z oryginalną pieczątką urzędu co wymaga ode mnie odwiedzin w US i trzecia sprawa mąż ma zarejestrowaną firmę w mieście oddalonym 400 km od naszego aktualnego miejsca zamieszkania i będzie tam dopiero pod koniec miesiąca więc uwierz, ale jednak to jest problem załatwić te zaświadczenia.

Gość gość
W każdej gminie warunki naboru mogą się nieco różnić, więc albo napisz, o jaką gminę chodzi, albo szukaj informacji na stronach swojego miasta - bo tutaj nikt nie jest jasnowidzem.

Gość gość
Warszawa

Gość gość
Ja nadal nie rozumiem jakim problemem jest wizyta w firmie czy urzędzie. Rekrutacja nie zaczęła się dziś i nie kończy jutro, zawsze jest co najmniej 2-tygodniowy okres, w którym składa się dokumenty, a pobrać je można jeszcze wcześniej i zapoznać się z wymaganiami. Gdybyś tak zrobiła, to nie byłoby problemu, że mąż ma firmę 400 km od miejsca zamieszkania. Ja miałam podobną sytuację i do firmy wysyłałam wniosek mailem, koleżanki drukowały, niosły do kadr i przysyłały mi podstemplowane dokumenty poleconym priorytetem, trwało to 2- 3 dni i miałam skompletowane papiery. Kwestia jest taka na ile komu zależy na przedszkolu, a kto we wszystkim widzi same problemy.

Gość gość
Trudno doradzać, bo można wprowadzić w błąd. Ja właśnie w tym roku spotkałam się z wymaganiem zaświadczenia o zatrudnieniu i bez tego nie przyjmują papierów. Pit nie potrzebny. Sama składałam deklarację 2 lata temu i był tylko wniosek. Na Twoim miejscu jeżeli nie ma informacji na stronie przedszkola o wymaganych dokumentach albo jest niejasna zadzwoniłabym tam lub poszła. To wbrew pozorom ważna sprawa żeby dziecko się dostało do przedszkola, po co ryzykować.

Gość gość
Mąż jest właścicielem firmy i wymagane jest zaświadczenie z tamtego urzędu o tym, że prowadzi tam firmę.

Gość gość
I nie ma nikogo tam na miejscu, by mu to zaświadczenie pobrał, a potem Wam przesłał?

Gość gość
Nie ma.

Gość gość
ja składałam w tym roku w Krakowie i zaświadczenia z pracy musiały być.

Gość gość
nie rozumiem autorko twojego podejścia, nie bede jeżdzić, nie zdąże. Przecież chyba wiedziałaś że chcesz zapisać dziecko do przedszkola nie od dziś... więc mogłas sie do tego przygotować. Nie rozumiem takich ludzi, którzy sami zawalają, zostawiają wszystko na ostatnia chwilę a potem narzekają na biurokrację, urzędy, wszyscy winni tylko nie oni.

Gość gość
skopiowałam ci ze strony int, mojego przedszkola: jakie dokumenty należy załączyć: Dokument poświadczający zatrudnienie (od każdego z rodziców): zaświadczenie z zakładu pracy, w przypadku samozatrudnienia aktualny wpis do działalności gospodarczej, poświadczenie rozliczania się z ZUS-em lub Urzędem Skarbowym, itp. / zaświadczenie z uczelni zawierające informacje o stacjonarnym systemie studiów

Gość gość
Mam po prostu złe doświadczenia z urzędami. Człowiek wszystko przygotuje, nalata się po innych urzędach, a koniec końców nic nie załatwi. Sorry, ale u mnie zawsze tak działa.

Gość gość
autorko nie przesadzaj.... samo zycie :) nie ty jedna i twoje jęki nic tu nie zmienią. Zaszkodzisz tylko sobie bo dziecko nie dostanie sie do przedszkola.

Gość gość
Może się nie dostać nawet jak to wszystko dostarczę.