Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ksenia67894311

Dlaczego swedzą mnie plecy, piersi i brzuch w ciąży?

Polecane posty

Gość Ksenia67894311

Witam. Jestem w 23 tyg. ciąży. Właściwie nie mam żadnych nieprzyjemnych objawów poza jednym... swędzeniem. Bardzo swędzą mnie piersi, zwłaszcza po bokach. Nie wiem, jak mam się drapać, bo to w ogóle nie przynosi ulgi :( Czuję również ciągły świąd brzucha. Swędzi mnie cały, co doprowadza czasami do szału. I tak samo nie potrafię się idealnie podrapać. Jak podrapie się po podbrzuszu, to swędzi na górze. Jak podrapie górę to swędzą boki i tak na okrągło. Najgorsze jest jednak swędzenie pleców. Strasznie swędzi mnie środek i dół, koło zakończenia kręgosłupa. Obieram się czasami o jakieś przedmioty, niestety nie mam w domu drapaczki :( Mąż siedzi w pracy, a ja sama nie dosiegam swedzacych mnie miejsc. Dodam, że nie smaruję się kremami, nie stosuję niczego, bo po prostu nie chcę. Napiszcie mi po prostu, jak drapać swedzace mnie mniejsza, tak, bym miała choć pieciominutowa ulgę... I znowu drapie brzuch ;) Dziękuję za odpowiedzi :)

Gość gość
Hormony . Zajmij się czymś pożytecznym ok?

Gość Ipioiooio
Moza wlasnie zacznih stosowac jakies balsamy, kremy ktore uaelastycznia i nawilza skore. Prawdopodobnie przestanie swedziec.

Gość gość
Po prostu skóra się naciaga napreza i swedzi. Brakuje jej nawilżenia.

Gość gość
Musisz powiedzieć o tym swojemu lekarzowi moja koleżanka w ciąży miała podobnie . Tylko dziś juz nie pamiętam co to było ale wiem musiała Robić badania i brać leki

Gość Martoszka28
Hej ja rownież miałam swędziawke od 16 tygodnia, zaczęło się na plecach wzdłuż kręgosłupa tylko ze mi po drapaniu wyskoczyły krostki i im bardziej drapalam tym krostek było więcej , potem przeszło na pachwiny, podbrzusze no i na koniec piersi!! Od początku ciąży smaruje się palmersem od stop do głów. Nie wytrzymałam i poszłam do dermatologa, okazało się ze to AZS , uaktywniło się w ciąży bo wcześniej tez mi dokuczalo ale tylko miejscowo na palcach u rąk. Kupa maści nawilżających, kremów z cynkiem no i maści sterydowych na najgorzej zmienione miejsca. Póki co walczę a jestem w 27 tygodniu. A ty koleżanko nie lekceważ swędzenia bo potem bedziesz miała kłopot i zadrapiesz się do krwi :-/

Gość gość
Mnie swędzą sutki i okolice pępka

Gość gość
Do lekarza to moze byc cholestaza!

Gość gość
grzybica skóry,tez to mialam,pomogły masci od dermatologa.

Gość gość
Moze rozstepy sie po prostu robia. Smaruj sie dziewcze

Gość gość
cholestaza

Gość gość
Cholestaza, czyli nadprodukcja enzymów wątrobowych. Koniecznie do lekarza!!

Gość gość
Lekarz mi powiedzial ze swedzenie jest normalne dopoki nie swedza dlonie i stopy

Gość gość
Mnie też swędzi ale głównie brzuch. Pomaga mi na to smarowanie oliwką, skóra się rozciąga i swędzi. Spróbuj, jak nie pomoże to faktycznie lepiej skonsultować z lekarzem.