Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje poltora tygodniowe dziecko wymiotuje

Polecane posty

Gość gość

Witam 04.03 urodziłam synka. Na początku nie było takich problemów wiadomo zdarzyło się ze ulał ale żeby aż wymiotować to nie było takiej sytuacji. Aż do momentu kiedy sciagnelam mleko z piersi i podałam w butelce. Synuś tak lapczywie jadł ze zakrztusil się, zrobił się lekko sinawy i nie mógł złapać oddechu. Sytuację opanowalam ale teraz po każdym mleku juz wymiotuje. Zaznaczam ze nie mogę iść do lekarza bo jeszcze go nie ma. Martwię się.

Gość gość
co to znaczy,ze nie mozesz isc do lekarza? zalozenie karty to jest raptem 5minut. Mozesz isc rowniez prywatnie. Zdrowie dziecka jest najwazniejsze

Gość gość
Nie mam aktu urodzenia, ponieważ musieliśmy dłużej w szpitalu zostac

Gość gość
to moze udaj sie do szpitala, powinni Cię przyjąć. Idź prywatnie do lekarza, są lekarze na telefon.

Gość gość
Jestes powazna? Przyjma Ci dziecko bez dokumentoe! Idz natychmiast!

Gość gość
możesz iść do lekarza, nawet bez aktu urodzenia przecież masz książeczkę zdrowia ze szpitala, to wystarczy. a jaki masz smoczek? może za duża dziura? masz specjalny smoczek od O? ma być z jedną dziurką! takie dziecko ma silny odruch ssania i nie umie ssać powoli więc się krztusi.

Gość gość
źle karmisz dziecko! masz nieodpowiednią butelkę i smoczek. Ułóż je w pozycji półleżącej, tak jest bezpiecznej.

Gość gość
Synuś tak lapczywie jadł ze zakrztusil się, zrobił się lekko sinawy i nie mógł złapać oddechu. x boże kobieto co ty wyprawiasz z tym dzieckiem? chcesz mieć kalekę? ewidentnie za dużo mu leci z tego smoczka. Jakby tobie lał ktoś wielkim strumieniem do ust też bys sie krztusiła.

Gość gość
a ja mysle, ze masz moze waskie kanaliki wyprowadzajace mleko w bordawce i tak sie zachlysnal mocno, bo nie znal smoczka. leć póki czas, zeby Ci zapalenia nie zlapal i rozwaz przejscie calkiem na butelkę. ja karmilam aventem, ale nie natural, a tym klasycznym.

Gość wifigdańsk
a nie mozesz dalej kp skoro nie było problemow a te zaczely się jak siegnelas po butelkę? ewentualnie jak juz musisz to z bardzo malym smoczkiem takim dla noworodka sa specjalne takie do 3msc. ale przede wszystkim jak mozesz to kp to naturalny sposób,ntura doskonale zadbala zeby nic się dziecku nie stało, warto się trochę poswiecic a potrzebe wygody narazie schowac do szuflady,przede wszystkim zdrowie i bezpieczenstwo dziecka najwazniejsze!

Gość wifigdańsk
Sytuację opanowalam ale teraz po każdym mleku juz wymiotuje. a jakie to ejst mleko? sciagnięte z piersi czy mm? mozesz nawet zadzwonic do przechodni tam gdzie dziecko bedzie zapisane i skonsultowac przez tel,pediatra powinna ci pomóc, z takim maluchem nie ma zartów!

Gość gość
mój też ulewał na potęgę i wymiotował będąc tylko napiersi. Teraz ma 5 tygodni i po konsultacjach z lekarzem i położną zagęszczamy mleko tzn. jak karmię z piersi to przed podaję zagęszczacz a jak z butelki do dosypujemy zageszczacz do butelki. U nas sprawdził się smoczek lovi aktywne ssanie bo po innch syn nie chciał potem ssać piersi. Ale to należy skonsultować z lekarzami. A do przychodni i na izbie przyjęc przyjęli nas nawet bez nr pesel na sama książeczkę ze szpitala

Gość gość
a ja mysle, ze masz moze waskie kanaliki wyprowadzajace mleko w bordawce i tak sie zachlysnal mocno, bo nie znal smoczka. leć póki czas, zeby Ci zapalenia nie zlapal i rozwaz przejscie calkiem na butelkę. ja karmilam aventem, ale nie natural, a tym klasycznym x kurcze ale durna rada straszne bo tygodniowe dziecko nie zna smoczka. Z piersi mleko leci ciężko, dziecko musi pożądnie ssać (często sie dziecko przy tym poci, widać że go to męczy ale normalne), z butelki leci samo. Dlatego często dzieci które spróbowały ssać z butki nie chca potem ssać piersi. A ten tekst o wąskim kanalikach świadczy tylko o twojej niekompetencji i braku znajomości tematu. To ze sama źle robiłaś i przeszłaś an butle, nie znaczy ze masz innym dawać durne rady.

Gość gość
Mój synek też tak miał. Martwiłam się tym szukałam pomocy i nie znalazłam. Małemu przeszło. Dzisiaj na wizycie u lekarza od rehabilitacji pani doktor zapytała czy się krztusił przy jedzeniu. Gdy powiedziałam że tak, dostałam skierowanie do logopedy. I dobrze bo ze starszakiem też tak było i gdy miał 3 lata nadal nie mówił wyraźnie. Przez 4 lata chodziliśmy do logopedy. Teraz ma 8 lat i dopiero mówi ładnie.

Gość gość
nie fikaj bo tyle ile i jak ja wykarmilam to tobie sie nie zdarzy :)

Gość gość
Drogie mamy smoczek mam z aventa 0msc. I trzymam go w pozycji takiej jakiej uczyli w szpitalu.

Gość gość
Ty jeszcze nie u lekarza?!

Gość gość
w sumie ja tez dopiero jako mama 2 latka nauczylam się, ze do lekarza trzeba od zaraz jak sie zaczyna dziac, to skraca i ulatwia dziecko wykaraskanie sie z tego co sie zaczyna :)

Gość gość
a nie dasz rady dalej karmić piersią? sama piszesz że problemy sie zaczęły odkad przeszłaś na butlę.

Gość gość
a ja mysle, ze masz moze waskie kanaliki wyprowadzajace mleko w bordawce x a ty masz chyba zbyt wąski mózg :) nie ma takiego schorzenia jak ty opisujesz, mogą być ewentualnie zatkane. A w ogóle to naucz sie czytać, przecież autorka pisze ze karmi butelką więc twoja "rada" jest do niczego.

Gość gość
Zaznaczam ze nie mogę iść do lekarza bo jeszcze go nie ma. Martwię się xxx Autorko, nie rozumiem. Polskie prawo gwarantuje opiekę medyczną każdemu dziecku. Skoro dopiero wyszłaś ze szpitala, to masz książeczkę zdrowia dziecka. To wystarczy. PESEL nie jest konieczny. Nawet gdybyś dostała receptę na leki refundowane, to w razie nieposiadania przez dziecko PESELu, lekarz wpisze Twój. Wizyta i porada lekarska też się dziecku należy. Nawet brak ubezpieczenia nic tu nie zmienia, bo to dziecko i jest na innych prawach niż dorosły. A może chodzi o to, że nie ma lekarza, bo np. jest na urlopie? Litości, bo to jedyny lekarz na świecie? Jak nikt nie przyjmuje w przychodni, bo to jedyny pediatra, zawsze możesz wziąć dziecko do szpitala na IP. Są też lekarze, którzy przyjmują prywatnie. Wiele z nich przyjeżdża do domu pacjenta. W ostateczności możesz zadzwonić do przychodni i zapytać, o to, co Cię martwi. Poza tym przez cały okres połogu powinnaś być pod opieką położnej. Zadzwoń do przychodni, że wyszłaś ze szpitala i prosisz o jej wizytę do Ciebie i dziecka.

Gość gość
Mój też tak miał jadł lapczywie i chustal po każdym posiłku. Miał podejrzenie zwężenia odwziernika (nie wiem czy dobrze napisalam). Ale po badaniach Wykluczono to. Ja nie zwlekalam od razu do szpitala. Lepiej dmuchać na zimne.

Gość gość
Niestety autorce wraz z narodzinami dziecka zmiksował się mózg :-P

Gość gość
No niestety moje drogie kobiety - jest takie coś jak za wąskie kanaliki. Jestem lekarzem z wieloletnim stażem, pozdrawiam wojownicze Panie. :) Jerzy

Gość gość
gość dziś a ja mysle, ze masz moze waskie kanaliki wyprowadzajace mleko w bordawce i tak sie zachlysnal mocno, bo nie znal smoczka. leć póki czas, zeby Ci zapalenia nie zlapal i rozwaz przejscie calkiem na butelkę. ja karmilam aventem, ale nie natural, a tym klasycznym. xxx Hahaha... poraża mnie Twoja logika. Karmiła piersią, było ok. Nakarmiła butelką i dziecko zaczęło się dusić. Rada: karm butelką. Głupota bez granic. A wąsko to Ty masz między uszami. A tak poza tym mój mały ma ponad pół roku i też nie zna smoczka i ma się dobrze.