Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anitaa

Bliźniacza ciąża

Polecane posty

Gość anitaa

Dowiedziałam się dziś, że będą bliźnięta. Jestem w szoku, bardzo się boję, że mnie to wszystko przerośnie - pierwsza ciąża... W ogóle nie brałam pod uwagę takiej możliwości. Mamy bliźniąt, poradziłyście sobie? Macie jakieś rady?

Gość gość
jest baaardzo ciezko, zwlaszcza jesli to 1 ciaza i zerowe doswiadczenie, ale dasz rade ;) z pomoca ludzka i boska :D pozdrawiam i gratulacje - mama rocznych blizniaczek :)

Gość anitaa
Nie strasz mnie :( Ja się wszystkiego już obawiam, czytam w internecie i wszędzie piszą, że samą ciążę trudno się znosi, a co dopiero jak się urodzą, od razu dwójka... Przytłacza mnie to wszystko :(

Gość gość
mnie tez przytłaczało :) nigdy w rodzinie zadnych blizniat, ja w ogole chcialam miec tylko jedno dziecko... a tutaj totalna niespodzianka. ciazy wcale zle nie musisz znosic- ja mialam ciaze ksiazkowa, ani raz nie lezalam w szpitalu, donosilam spokojnie do 38 tygodnia ciazy i mialam planowane cesarskie ciecie. wymioty do 3 miesiaca, tylko wieczorami. poza tym nawet za bardzo nie przytylam. tylko ogromny brzuch bardzo, bardzo ciazy pod koniec. skup sie na razie na tym, zeby: - wybrac bardzo dobrego lekarza, najlepiej z dosw w prowadzeniu ciaz blizniaczych i dobrego operatora, bo na 90% bedziesz miec ciecie - bardzo zdrowo odzywiac, zbilansowana dieta, duzo pic wody i przyjmowac magnez - ale o tym tez porozmawiaj z lekarzem - zyc aktywnie, ale nie przemeczac sie, nie dzwigac i bez wiekszego wysilku fizycznego - poczytaj duzo i zorientuj sie w kwestii karmienia piersia blizniat, bo to bardzo skomplikowana sprawa. radze zainwestowac w dobry laktator elektryczny, chyba ze masz mozliwosc skads pozyczyc. generalnie kwestie karmienia warto wczesniej przemyslec i przygotowac sie do tego, bo moze byc szok po porodzie (straszny nawal mleka, albo przeciwnie - brak pokarmu po cc, a tutaj dwoje placzacych dzieci do nakarmienia i presja wokol). na razie tyle Ci wystarczy :) badaj sie regularnie i odpoczywaj.

Gość anitaa
Dziękuję za rady :*

Gość gość
Nie martw się napewno dasz radę, będzie ciężko czasami nawet bardzo,ale napewno sobie poradzisz, bo kto jak nie my:) mamy bliźniąt. Dla mnie osobiście najcięższe fizycznie było pierwsze 18 miesięcy. Mama 2,5 letnich najcudowniejszych urwisow na świecie.

Witam! A jak to jest z ustawianiem łóżeczek i wgl jak wygląda okres od razu po porodzie? Czy łóżeczka bliźniaków powinny stać koło siebie czy mogą stać w osobnych częściach pokoju?:) Jestem w 9 tygodniu ciąży i powoli myślimy jak przystosować sypialnie by było wygodnie i odpowiednio dla bliźniąt.

Gość tymati
Jesli cchodzi o lozeczka, to na pewno nie polecam podwojnego. My takie mielismy, ale nie zakupilabym go ponownie. Mysle, ze przez pierwsze tygodnie spokojnie mozesz miec wstawione jedno pojedyncze lozeczko dla obu maluchow. A jesli chodzi o wychowanie blizniakow i opieke, to raz lepiej, raz gorzej, ale dajemy rade.. W tej chwili moi synkowie maja 3,5 roku.. Pierwsze kilka miesiecy wspominam wbrew pozorom jako najlatwiejsze... Trudniej robi sie okolo 1 urodzin tak do ok. 2 lat... Generalnie i tak mysle, ze ile dzieci, tyle przypadkow. Czasem jedno wymagajace dziecko moze dac bardziej w kosc niz dwojka. Nie ma sie co stresowac i zastanawiac. Bedzie dobrze:)

Gość tymati
A dodam jeszcze, ze bedac w ciazy wyobrazalam sobie siebie po porodzie jako zaniedbana,wiecznie niewyspana i ogolnie jako chodzacy wrak czlowieka, ale okazalo sie, ze nie bylo wcale tak zle. mialam czas na zadbanie o siebie, porzadki, gotowanie, ksiazke, spacery z dziecmi... generalnie sadze, ze podobnie byloby z jednym dzieckiem. Nie korzystalismy z niczyjej pomocy w opiece nad dziecmi, dawalismy rade sami. Nie przygotowywuj sie na najgorsze, bo to nie ma sensu. Ciesz sie ciaza, dbaj o siebie, ale nie rezygnuj z przyjemnosci a bedzie ok. Zadbaj o dobrego lekarza,ktory na biezaco bedzie reagowal (w ciazy mnogiej niestety bywa wiecej problemow i komplikacji) i to tyle. Glowa do gory, bedzie dobrze!!