Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile jest czasu na dostarczenie pracodawcy L4

Polecane posty

Gość gość

Myślałam, że mam 7 dni, ale jak wysyłam pocztą to liczy się data stempla pocztowego, jednak wczoraj ZUS napisał mi list, że mój pracodawca otrzymał moje L4 8 dni po jego wystawieniu i zmniejszają mi wypłatę za ten jeden dzień:(

Gość gość
podaj datę wystawienia chorobowego? i datę wysłania

Gość gość
"Zaświadczenie lekarskie pracownik powinien złożyć u płatnika składek (tj. u pracodawcy) w ciągu 7 dni od daty jego otrzymania (art. 62 ust. 1 ustawy zasiłkowej). Termin ten należy liczyć od dnia następnego po dniu wystawienia zwolnienia. Nie należy więc uwzględniać dnia, w którym ubezpieczony uzyskał zwolnienie lekarskie. Jeżeli ubezpieczony wysyła zwolnienie lekarskie pocztą, za datę dostarczenia zwolnienie przyjmuje się datę stempla pocztowego. Jeśli jednak ostatni dzień terminu na przedłożenie zwolnienia lekarskiego przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, ostatnim dniem terminu jest następny dzień powszedni przypadający po dniu ustawowo wolnym od pracy, w którym upłynął termin (art. 57 § 4 Kodeksu postępowania administracyjnego). Zgodnie z uchwałą Naczelnego Sądu Administracyjnego z 15 czerwca 2011 r. (I OPS 1/11), sobota jest dniem równorzędnym z dniem ustawowo wolnym od pracy w rozumieniu art. 57 § 4 Kodeksu postępowania administracyjnego. Zatem jeżeli termin na dostarczenie zwolnienia lekarskiego minął w sobotę, zwolnienie należy złożyć w najbliższym dniu roboczym, tj. w poniedziałek. Jeżeli, tak jak w przypadku Państwa pracownika, poniedziałek jest dniem świątecznym (Poniedziałek Wielkanocny), termin na dostarczenie zwolnienia lekarskiego upływa we wtorek (jest on ostatnim dniem przedłożenia ZUS ZLA w terminie)."

Gość gość
Pavlo1985 dziś Tak ciężko było wysłać L4 w dniu dostania go od lekarza? x po pierwsze, nie o tym jest temat, ale jeśli Cie to tak interesuje to tak, było ciężko bo od lekarza wyszłam po 19:30, więc poczta była zamknięta, a że mam ciągle bóle i nie umiem chodzić ciężko mi było wyjść na pocztę i isc 2 km żeby wysłać l4, ulżyło Ci?:O

Gość gość
gość dziś podaj datę wystawienia chorobowego? i datę wysłania x x L4 wystawione 25.02. wysłałam 02.03.

Gość gość
Wg tego co wkleilam powyżej 7 dzień to był dopiero 03.03. Ty wysłałaś 02.03 czyli 6 dnia. Ktoś nie zna przepisów. Kontaktuj się z ZUS.

Gość gość
Podejrzewam, że to idiotka, która się u nas w pracy tym zajmuje:O nic nie robi, a jak się za coś weźmie to zawsze po złości:O po prostu poinformowała zus, że dostała moje L4 04.03 - ale już nie raczyla poinformować, że przyszło poczta i zostało wysłane 02.03:O

Gość gość
sama jesteś idiotką, skoro takie pytania zadajesz na kafeterii. wystarczyło sprawdzić w ustawie, albo w pierwszym lepszym serwisie kadrowo-płacowym w necie. w pracy też jesteś taka nieporadna?

Gość gość
nieporadna bo chcę się upewnić? Ty za to jesteś bardzo "mądra" wyzywając kogoś, kogo wcale nie znasz:O gratuluje debilko!:O

Gość gość
gość dziś Wg tego co wkleilam powyżej 7 dzień to był dopiero 03.03. Ty wysłałaś 02.03 czyli 6 dnia. Ktoś nie zna przepisów. Kontaktuj się z ZUS. x x bardzo dziękuję za miłą odpowiedź i na temat:) właśnie próbuję się dodzwonić do ZUS, ale ciągle linia zajęta, nie wiem czemu zrobili infolinię ogólną, chyba żeby utrudnić życie:O

Gość gość
Jak się dodzwonisz, to napisz, co załatwiłaś, bo jestem w podobnej sytuacji. Proszę.

Gość gość
gość dziś Jak się dodzwonisz, to napisz, co załatwiłaś, bo jestem w podobnej sytuacji. Proszę. x x napiszę od razu, na razie 20 razy się już łączyłam i nic:O ciągle linia zajęta, szkoda, że się nie można dodzwonić bezpośrednio do miasta, które mnie interesuje:(

Gość gość
gość dziś nieporadna bo chcę się upewnić? Ty za to jesteś bardzo "mądra" wyzywając kogoś, kogo wcale nie znaszpechowiec.gif gratuluje debilko!pechowiec.gif x oceniam ludzi po działaniach. chcesz się "upewnić"? to dla ciebie anony w necie są bardziej wiarygodne, niż ustawa? gratulacje debilko. nie chcę wiedzieć, co w tej pracy robisz i ile zarabiasz. ale mogę się domyślać.

Gość gość
no co do zarobków to zdziwiłabyś się:) na pewno nie są to marne 2000zł:O ale masz rację, mogłaś odnieść takie wrażenie, trudno, na pewno przez to bólu d**y;) mieć nie będę, co mnie obchodzi jakaś anonimowa osoba:O

Gość gość
gość dziś gość dziś Wg tego co wkleilam powyżej 7 dzień to był dopiero 03.03. Ty wysłałaś 02.03 czyli 6 dnia. Ktoś nie zna przepisów. Kontaktuj się z ZUS. x x bardzo dziękuję za miłą odpowiedź i na tematusmiech.gif właśnie próbuję się dodzwonić do ZUS, ale ciągle linia zajęta, nie wiem czemu zrobili infolinię ogólną, chyba żeby utrudnić życiepechowiec.gif x a co za problem zadzwonić do zus do innego, dowolnego miasta? niedojda.

Gość gość
Hahah no tak się składa, że jak dzwonie do tego co chcę, to kierują na infolinię, kolejna debilka, chyba że to ta sama:O A jeśli to znowu Ty to śmieszna jesteś z pisaniem, ze oceniasz ludzi po działaniach, wiesz, że jest coś takiego jak czytanie ze zrozumieniem? W pierwszym poście wyraźnie napisałam, że wiem, że mam 7 dni i liczy się data stempla pocztowego tylko, że skoro ZUS napisał mi list tzn. że chyba coś wiem nie tak, więc nie umiesz myśleć logicznie i się czepiasz:O Widać, że siedzisz na forum żeby tylko dopiec innym:O musisz mieć smutne życie marna istoto;)

Gość gość
ja piertole, człowiek już zapytać o nic nie może bo włazi na temat taka jedna z drugą, wielkie krytykantki od siedmiu boleści i nie mają nic do napisania mądrego tylko sieją ferment...

Gość gość
byłam w zeszłym miesiącu w takiej sytuacji i na infolinii mi powiedzieli, że wcale nie liczy się data stempla, więc do tej co się tu tak rzuca - nie masz racji, a atakujesz, że autorka pyta.