Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyszło mi 124 IQ to waszym zdaniem dobrze?

Polecane posty

Gość gość

Na takim dość trudnym teście z neta podobno z MENSY na pitagoras.pl Niby w skali to - inteligencja ponadprzecietna, ale liczyłam na wiecej ... Do mensy bym sie nie dostała, ale skoro podobno przecietna to koło 100 to może tragedii nie ma, prawda?

Gość gość
Dobrze.Mnie z czterech różnych testów wyszło od 132-135. Starałem się wybierać te trudniejsze bo niektóre są bardzo proste.

Gość gość
Buahaha, takie testy zostały podważone, one nie badają całościowej inteligencji. Są różne jej typy. Nie da się zbadać konkretnie inteligencji, bo każdy ma jej inny typ w większym stopniu, lub mniejszym.

Gość gość
Do 14:31 To sa testy IQ.Poczytaj sobie co to jest IQ.Można sobie sprawdzić predyspozycje do matematyki i logicznego myslenia.

Gość gość
Mi wyszło 118. Malutko ? Skończyłam 3 kierunki plus podyplomówkę, znam dwa języki obce, przymierzam się do własnej kancelarii. Ale jestem głupiutka.

Gość gość
14:31- na pewno są różne typy inteligencji, ale ja zawsze byłam humanistką, wiec tym lepiej. A ten test był typowo logiczny i wybrałam taki trudniejszy bo niektóre te testy w necie są jak dla dzieci w szkole podstawowej i każdy by sobie dał z nimi radę ( w jednym wyszło mi nawet 148, ale wiem, ze tyle nie mam)

Gość gość
Ja z matmy byłem debilem, więc IQ do matmy mam niziutkie zapewne. Nie mam predyspozycji do tego przedmiotu.

Gość gość
14:33- też Ci wyszło powyżej przecietnej bo to jest powyżej 116 z tego co czytałam,a taka osoba może skonczyć wyższe studia ( zresztą nawet z przecietnym IQ skonczyła) Studia więc mają moim zdaniem mało do inteligencji, szczegolnie teraz kiedy jest wiele prywatnych uczelni.. No i na nich liczy się też : pamięć ( a co przecież nie IQ), determinacja, chodzenie na zajęcia i wreszcie kasa Też skonczyłam studia prawnicze, ale nie uważam tego za jakies wybitne osiagniecie bo wielu głąbów tez je skonczyło, wiec...

Gość gość
14:36- te testy wbrew pozorom mają mało wspolnego z matmą, bardziej z logicznym myśleniem. Też nigdy nie byłam za dobra z matmy, miałam przeważnie 4 albo i 3 w liceum, ale IQ mi wyszlo wlasnie 124

Gość gość
To byłaś średnia, a ja byłem gorszy. Zresztą IQ zazwyczaj bada właśnie predyspozycje matematyczne, logiczne.

Gość gość
Byłem wybitny z matematyki,zresztą ogólnie bardzo dobre wyniki nauczania osiągałem.Na takich testach osiągam 132-135

Gość gość
To jest bardzo dobrze. Studia nie świadczą o inteligencji, ponieważ materiał można wykuć na pamięć. Zdolności matematyczne na tego typu testach również nie mają większego znaczenia, ponieważ bardziej polegają na logicznym myśleniu, niż liczeniu.

Gość gość
Do 14:49 Matematyka nie polega tylko na liczeniu.Przy rozwiązywaniu wszelakich zadań musisz wykazać się logicznym myśleniem.Jedni są w tym wybitni a inni prostych zadań nie rozumieją.

Gość gość
Przecież zdolności matematyczne, to inaczej logika, rozwiązywanie zadań matematycznych, to logika, nie tylko same liczenie. Więc takie testy po części sprawdzają inteligencję na logikę, czyli również do matematyki.

Gość gość
14:29- no pewnie, ze nie świadczą. Warto je mieć nieraz (to zalezy jeszcze od kierunku), ale pomijajac kierunki techniczne czy medyczne to przeważnie dobra pamięc się liczy, albo ilosc czasu spedzonymi nad ksiazkami Znałam też takich co sobie kompletnie olewali studia, ale się prześlizgiwali fuksem, nawet na tych badziej wymagajacych egzaminach, wiele osob ktore znam wcale nie powinno skonczyć studiów, a je ma

Gość gość
A jak dla mnie matematyka polega czesto na jakis tam schematach tzn musisz znać wzory, jakiś tam sposob rozwiązania zadania i jedziesz wg schematów

Gość gość
A jak ktos sam wie jak rozwiązać zadanie co bardzo wykracza poza taki schemat to juz jest z matmy bardzo dobry

Gość gość
Hmm, wydaje mi się, że inteligencję można sobie podnieść, ale trzeba ją po prostu ćwiczyć. Rozwiązywać sporo zadań, itp.

Gość gość
14:57- a ja myslę, ze nie można, ze to cecha wrodzona, np można sobie porawic pamięć czy wycwiczyć jakieś zdolności, ale nie podwyższy sie raczej IQ

Gość gość
Można można, same badania to potwierdzają. Zresztą, takie IQ, to jedna z wielu inteligencji, w dziedzinie przedmiotów ścisłych.

Gość gość
No wiadomo, że sa różne typy inteligencji np jeden ma zdolności do pisania, był w szkole dobry z polskiego, ale kiepski z matmy i odwrotnie, są tez ludzie wszechstronnie uzdolnieni Ale powszechnie sie przyjęło, że właśnie takie testy logiczne badają iQ, może kiedyś te testy sie zmienią nie wiadomo

Gość gość
Ale przecież pisałem, ze te testy zostały podważone i nie badają każdej inteligencji, tylko jedną z wielu. Tutaj się zgodzę.

Gość gość
Inteligencja to intelektualna zdolność do radzenia sobie w nowych lub skomplikowanych sytuacjach; zdolność do uczenia się na podstawie doświadczeń; zdolność adaptacji; zdolność do poprawnego oznaczenia rzeczywistych powiązań i zależności, co pomaga nam rozwiązywać nowe problemy i orientować się w sytuacjach, które wystąpiły. Jest to bez wątpienia najważniejsza pojedyncza i najbardziej intensywnie badana zdolność, którą zajmuje się nowoczesna psychologia. Iloraz inteligencji, IQ, to sposób na pomiar inteligencji.

Gość gość
O tym co piszesz, to inteligencja znowu analityczna, a nie logiczna.