Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wahania nastroju a antykoncepcja

Polecane posty

Gość gość

Witam. W zeszłym roku stosowałam antykoncepcje hormonalną i miałam duże problemy z panowaniem nad sobą.W pewnym momencie wybuchałam i nie radziłam sobie z emocjami z bardzo błahych powodów. Przez kłótnie zerwaliśmy z chłopakiem a teraz znów zaczynam zażywać antykoncepcje i zauważyłam różnice w moim zachowaniu sprzed i po. Bardzo mi zależy żeby przyczyna tkwiła w tabletkach, ale ginekolog powiedział mi dziś że antykoncepcja nie ma żadnego wpływu na zachowanie a zaburzenia hormonalne i efekty uboczne to mit. Bardzo mi zależy na opinii czy Wam też towarzyszką wahania nastojów, ponieważ boje się, że problem leży we mnie. Bardzo proszę o opinie, dodam że chłopak i tabletki te same.

Pierwsze pytanie to na jakiej podstawie lekarz przepisał Ci akurat te tabletki, które bierzesz. Robił badania? Przeprowadził wywiad? Po drugie, organizm może przystosowywać się do tabletek przez 3 miesiące. Warto więc dać sobie szansę i poczekać jeszcze trochę. Jeżeli masz wątpliwości, może warto zapytać o radę innego lekarza?

Gość gość
Niestety to nie mit, lekarz Cie zbył, bo nie chciało mu sie robic badań i właściwie dobierac tabletek. Zacznij zażywac osłone do antykoncepcji Harmonellę, chroni ona przed skutkami ubocznymi antykoncepcji, równiez przed wahaniami nastroju, dodaje energii. Moim zdaniem powinnac zmienic lekarza, może inny zaproponuje Ci lepiej dostosowane do Ciebie tabletki i nie bedziesz sie meczyła.

Nie znam tego suplementu, więc nie będę się wypowiadać. Ale wiem na pewno, że tabletek antykoncepcyjnych nie powinno się wypisywać bez badań lekarskich, bo to nie są cukierki. Autorko jak się czujesz? Zmieniłaś lekarza?

Ja tutaj podzielam zdanie lekarza. Tabletki hormonalne, które teraz nam oferują nie powinny powodować żadnych skutków ubocznych. Wiadomo, że każdy organizm jest inny, ale z reguły - jeśli badania hormonalne przed rozpoczęciem terapii były ok - to nic nie powinno się zdarzyć. Jeśli występują to należy zgłosić się do lekarza. Ale z drugiej strony nie dziwię się, że autorka się martwi. Ja jak zaczynałam brać Vibin, to też ciągle miałam dołki, ale u mnie wynikało to z anemii i sporej ilości problemów jakie wtedy miałam. W pierwszej chwili też pomyślałam o tabletkach, ale to jednak nie one :)

Gość Tamara77
Ja wahania nastroju miałam spowodowane przez PMS i przeszły mi jak zaczęłam brać Vixpo. Może masz rzeczywiście kiepsko dobrane tabletki i warto spróbować z innymi. To już powinnaś z lekarzem konsultować.