Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aga Ta

Kontrola opiekunki do dziecka

Polecane posty

Gość Aga Ta

Witam serdecznie, Kończy mi się urlop macierzyński, a w związku z tym będziemy musieli zatrudnić nianię dla naszego dziecka. Jednak chcielibyśmy zachować pieczę nad tym co dzieję się w domu. Wiadomo tyle słyszy się o zachowujących się nieprzyzwoicie nianiach, które nie zajmują się dzieckiem jak trzeba. Czy znacie jakieś sposoby na to aby zdalnie skontrolować poczynania opiekunki, podczas mojej nieobecności w domu?

Gość gość
Wiesz ze musisz ja o tym poinformowac, gdyz w innym wypadku jesli ona to odkryje mozze to zglosic.

Gość gość
Ja po porodzie i upływie macierzyńskiego też mam zamiar znaleźć nianie. Na pewno zdecyduje sie na ukryte kamery

Gość gość
Ukryte kamery? Oj chyba komuś niezłą grzywnę dowalą.

Gość gość
Ale po co "ukryta" kamera? Oczywiscie kamery powinny być. Jak powiesz niani, ze w domu są kamery, to będzie świetną opiekunką.

Gość gość
Ja bym uprzedziła już w ogłoszeniu o pracę, że w domu są kamery i podsłuchy. Zaoszczędzisz czasu na rozmowach, bo zgłoszą się tylko uczciwe osoby, którym to nie przeszkadza.

Gość gość
W mojej opinii powinniście zainwestować w jakiś dyskretny monitoring. Faktycznie, tyle słyszy się o jakiś dziwnych sytuacjach związanych z niekompetentnymi opiekunkami. Sprawdź sobie np. taką kamerę ukrytą w budziku: http://www.spyshop.pl/kamera-ip-dvr-32wifi-w-budziku-ze-zdalnym-dostepem-przez-internet-472.html Wydaje mi się, że do domu będzie również idealna. Warto moim zdaniem zainwestować w bezpieczeństwo dziecka.

Gość gość
A jeśli interesuje Cię kwestia bezpieczeństwa dziecka oraz wyposażeniem rodziców w niezbędny sprzęt. O ile sytuacja tego wymaga. To podsyłam Ci stronkę: http://www.gdziejestdziecko.net/ może warto zapoznać się z propozycjami i być pewnym, że pod naszą nieobecność nikt niewykwalifikowany nie zajmuje się naszą pociechą.

Gość referfe
Przede wszystkim musisz wziąć nianię z polecenia. Co do nagrywania, to możesz dokumentować co się dzieje w twoim domu bez uprzedzania. Nie możesz tylko publikować czyjegoś wizerunku.

Gość gość
Żeby wpuścić kogoś do domu, trzeba się zdobyć na zaufanie. Inaczej stworzysz chorą, patologiczną sytuację.

Gość gość
Co a grzywna. W moim domu moge miec kamerki gdzie chce i kontrolowac co sie tam dzieje takze podczas mojej nieobecnosci. Problemem byloby upublicznienie takich materialow bez zgody filmowanej osoby (nawet jezeli zle wypelnia swoje obowiazki opiekunki). Nie mowie oczywiscie o kamerach np. w toalecie - ale opiekunka w moim domu musi zachowywac sie tak, jakbym caly czas byla obok - a ja mam prawo to kontrolowac nawet bez jej wiedzy.

Gość gość
dajcie dziecko do zlobka a nie bedziecie szpiegowac opiekunki.

Gość gość88
Przeginacie! Ukryte kamery, szpiegowanie, nagrywanie kogoś bez jego zgody?! Telewizji się za dużo naoglądałyście. Niestety ale jak się zatrudnia nianię to trzeba mieć do niej zaufanie. Jak nie masz to siedź w domu albo wyślij do żłobka. Dla mnie takie zachowanie jest skandaliczne. Fajnie byście się czuły jakby cały dzień kamera rejestrowała co robicie w pracy?

Gość gość
Nie masz prawa nagrywać bez jej zgody. Owszem, możesz mieć w domu nawet i 1000 kamer, ale musisz poinformować nianię, że jest nagrywana. Pomyśl trochę, taka niania nie wiedząc, że jest nagrywana może np. zmienić ubrudzoną bluzkę w pokoju, zamiast udać się w tym celu do łazienki, a potem ty czy mąż będziecie ją sobie oglądać w bieliźnie. To tylko przykład, bo ludzie robią wiele innych rzeczy, których nie chcą, by inni oglądali.

Gość gość
ukryte kamery to łamanie prawa, to raz, a dwa - pewnie zatrudnicie nianię na czarno, więc to już druga wątpliwa kwestia. Jak się niania wkurzy to Was zgłosi gdzie trzeba i tyle w temacie. Moim zdaniem najlepiej jest zainstalować monitoring w domu i poinformować nianię o tym, i po kłopocie. A jeszcze lepiej dać taka informacji w ogłoszeniu, albo podczas rozmowy z potencjalną kandydatką, wtedy te nierzetelne same zrezygnują.

Gość gość
Moim zdaniem powinniśmy poinformować nianię o monitoringu w domu na rozmowie wstępnej lub już w ogłoszeniu o pracę właśnie. No bo wiecie, jeśli okaże się jednak sumienną osobą to nie chcielibyśmy aby zraziła się i odeszła od nas gdyby odkryła, że ją monitorujemy. Boimy się również konsekwencji w postaci pozwu do sądu odnośnie bezprawnego monitoringu. W tych czasach jednak naprawdę ciężko znaleźć kogoś uczciwego, to trzeba przyznać.

Gość gość
Ależ oczywiście, właściwie ktoś taki musiałby wiedzieć, że gdzieś jest kamera żeby móc ją znaleźć (kamera czy podsłuch..) Sprawdź sobie na tej stronie już wyżej wymienionej: http://www.gdziejestdziecko.net/ ile jest możliwości. Na pewno wybierzecie coś dla siebie. Aby uniknąć konsekwencji, może trzeba będzie poinformować nianię o tym, że będzie monitorowana, ale nie zdradzać jej gdzie kamera jest założona.

Gość gość
Również ciekawe artykuły można znaleźć na stronach 7 grzechów głównych nianiwww.warszawaniania.pl Jak zostać dobrą opiekunką do dziecka ?www.warszawaopiekunka.pl Czym kierować się przy wyborze niani dla dziecka?www.nianiapraca.pl Opiekunka na wakacjewww.krakowopiekunka.pl Szukając niani – sprecyzuj swoje oczekiwaniawww.opiekunkadodzieckakrakow.pl Opiekunka do dziecka, babcia czy przedszkole?www.opiekunkadodzieckapoznan.pl Niania z zamieszkaniem we Wrocławiuwww.opiekunkiwroclaw.pl Chcesz wrócić do pracy po urlopie macierzyńskim?www.opiekunkalodz.pl Jak wybrać odpowiednią opiekunkęwww.opiekunkalublin.pl

Gość asanka87
tez mam obiekcje co do nowej niańki mojego dziecka, syn ma 8 lat. zastanawiam się czy nie zainstalować mu na telefonie oprogramowanie od spyecler i nie sprawdzić co się dzieje gdy go nie widzę. mam wrażenie że niania w ogóle się nim nie zajmuje, a on nic nie powie, bo pewnie mu jest to na rękę.