Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dociekliwa94

Filologia angielska

Polecane posty

Gość Dociekliwa94

Czy któryś z użytkowników forum skończył takie studia? Jak one wyglądają? Pytam, bo zamierzam rozpocząć studia na tym kierunku od października.

Gość gość
Ja skończyłam filologię angielską. Jak wyglądają studia? Ano dużo czytania, bo będziesz miała zajęcia z literatury angielskiej i amerykańskiej. Do tego z historii i kultury tych krajów. Plus wstęp do językoznawstwa i gramatyka opisowa (tu "typowi humaniści" często mają trudności). I oczywiście blok PNJA - praktyczna nauka języka angielskiego. Na różnych uczelniach różnie te przedmioty się nazywają, ale chodzi o uczenie się poprawnej wymowy, pisania akademickiego, gramatyki, tłumaczenia tekstów... Studia są jednym słowem wszechstronne. Przynajmniej były, bo studia skończyłam już paręnaście lat temu. Dzisiaj bym się nie zdecydowała, bo zbyt wielu anglistów na rynku i bardzo ciężko się przebić. Ja zdążyłam wyrobić sobie pozycję zawodową, bo pracę proponowano mi jeszcze na studiach - dosłownie zabijano się o absolwentów lub studentów ostatnich lat. No ,ale skoro się zdecydowałaś ,to powodzenia.