Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziod

co robicie do jedzenia na swieta

Polecane posty

Gość dziod

Jakie ciasta kupijecie lub pieczecie. Jakie mieso salatki?

Gość gość
Nic, jade do mamusi na gotowe :p A tak serio to nie jestem katoliczka i nie obchodze, jade do rodziny bo mam wolne.

Gość gość
nie sama, ale jadę na święta do moich rodziców. Trochę zrobię ja, trochę mama. M.in. z ciast: sernik i z kremem oraz tort (mój tata ma wtedy urodziny), sałatka gyros, jajka nadziewane (pieczarkami, pietruszka, rzodkiewka), zapiekany karczek

Gość gość
Na śniadanie tradycyjnie - jajka, żurek z kiełbasą, szynka z chrzanem, salatka jarzynowa. Na potem- gołąbki w kapuście, pierś z indyka, pieczony karczek, pieczona kaczka i pewnie coś jeszcze, może jakaś ryba. Sałatka i surówka. z ciast- 2 mazurki, sernik z rosą, babka. Będę miała 12 osób przez 3 dni.

Gość gość
ladnie to brzmi: sernik z rosa

Gość gość
Ładnie brzmi, a jeszcze ładniej wygląda i jeszcze lepiej smakuje :-)

Gość gość
na razie na liście są jaja w majonezie i z nadzieniem pieczarkowym, biała kiełbasa z grila, mazurek orzechowo-kajmakowy, pasztet (kupny), jakies wedliny z chrzanem, sałatka warzywna. Na obiady jeszcze nie wiem, może pieczeń wołowa z warzywami, może ryba, a może gołąbki w kapuście kiszonej... się zobaczy, połowy tego co bym chciała zrobić to dzieci nie będą jadły niestety:(

Gość gość
U mnie bigos,żurek , schab oraz boczek mąż będzie wedzil zrobię jeszcze gołąbki I tyle.nie stać nas w tym roku na więcej Oczywiście swieconka i jajka na śniadanie Sałatki jarzynowej nie robię bo nikt u mnie jej nie je

Ciasto i sałatki. Na śniadanie jedziemy do teściów potem do dziadków. Na drugi dzień do moich rodziców

Gość kosiaraumysłow
Pierwsze świeto chcemy spędzić sami tzn ja . maz i córka śn Zurek ,Sałatka , szynka w galarecie , jajka z sosem tatarskim Na obiad schab z pieczarkami , pyzy i buraczki Ciasto 3 bit , babka, sernik (polowe z każdego ciasta zawożę do rodziców) Drugi dzień swiat jedziemy do moich rodziców na obiad.

Gość gość
różne sałatki np chrzanowa, z pieczarek, tradycyjnie juz jarzynowa, z ciast to makowiec, babka cytrynowa, tarta cytrynowa, tarty na słono też np ze szpinakiem, wafle, orzeszki, babanowiec. Teraz sporo będę piec, bo kupiłam nowe formy i patery w sklepie Dajar, super rzeczy właśnie do kuchni, formy do ciast więc mam motywację do robienia.

Gość gość
żurek, sałatką jarzynową, galaretę drobiową, sernik na zimno, piernik i to wszystko.

Gość gość
Jade do rodziny nic nie bede robic :)

Gość gość
co to : BABANOWIEC?

Nic nie będę robić, nie obchodzimy świąt.

Gość gość
Bigos, salatka jarzynowa, salatka z jakiem, szynka, kukurydza i ananasem, zurek, jajka z chrzanem, jajka w majonezie. Z ciast: babka, makowiec i upieke pyszny serniczek. Tyle :-)

Gość gość
11.49 - babanowiec to pieczeń z baby, byle tłustej :P

Gość gość
Oczywiscie zurek z kielbaska :-)

Gość żryjgruzcyganie
Gruz zapiekany w wersji de luxe

Gość gość
Moi znajomi na swieta beda robic same nie polskie potrawy bo twierdza ze zurek jest dla biedy i passe

Gość gość
Ja tam lubie POLSKIE :-)

Gość gość
Ja uwielbiam Polskie jedzenie, ale teraz moda jest by sie pokazac i moim zdaniem osmieszyc..

Gość gość
Ja jadę do mamy więc podzieliłyśmy sie. Ja robie sałatkę warzywną,pieczoną karkówke,pieczony boczek i upiekę sernik.pewnie jeszcze dokupie jakieś ciasto i soki.

Gość gość
Na śniadanie wielkanocne u moich rodziców oczywiście żurek na obiad jedziemy do teściów. W poniedziałek przyjeżdża siostra z rodziną i rodzice na obiad będzie rosół i flaki karkówka z marynatybi frytki z sałatą lodową. Sałatki na stole warstwowa z tuńczykiem, z fetą, z selerem jajkami rzodkiewka, oczywiście wędliny,jajka,a i takie zawijaski z szynkę serkiem kanapkowym i słonecznikiem. Ciast robię tylko Shrek i siostra jakieś przywoezie

Gość gość
Aa i później podam pieczone żeberka

Gość gość
Dziewczyny, kiedy wy to wszystko zrobicie? Nocami?:) A keidy usiadziecie i odpoczniecie? ja pracuję, mam dwójkę maluchów i szczerze mówiąc, 3 ciasta, sałatka plus coś prostego na obiad to dla mnie i tak sporo pracy:O a gdzie tu jeszcze posprzątać, święconkę przygotować... Szacun.

Gość gość
12.43, ja co prawda mam jedno dziecko już przedszkolne ale też pracuję na cały etat i powiem ci, że robię wszystko etapami - sprzątanie razem z mężem, kto wcześniej po pracy ten się zabiera za okna, podłogi itp., zakupy z listy, zdobienie jajek już trwa bo córka uwielbia, tak samo dekorowanie domu, robienie kartek świątecznych. Na święta zrobię trzy-cztery główne potrawy, jakieś szybkie ciasto typu sernik na zimno, babka piaskowa, mazurek i tyle, trochę jajek w różnej wersji - ale to też na zasadzie zabawy z córką, ona akurat ma wielką uciechę jak coś może robić ze mną w kuchni. Zresztą w te święta akurat nikogo nie przyjmujemy tylko my jeżdzimy w odwiedziny więc nie muszę przeginać z ilością jedzenia - spęd rodzinny miałam u siebie w Boże Narodzenie, teraz odpoczywam :P

Gość gość
Hehe, zgadza się, grunt do dobra organizacja:) Też chyba musze starsze dziecko zagonic do malowania jajek, niech mazaki zapracują na siebie:)

Gość gość
Ja robię kanapki bo wyjeżdżamy w góry. Tam spędzimy święta. Noclegi znalazłam na http://otonoc.pl/ Polecam, bardzo fajna strona:)

Gość gość
mam juz upieczony sernik i małe babeczki. będzie jeszcze barszcz biały z biała kiełbasą, dwie sałatki, pieczen z indyka, jajka faszerowane róznym farszami... także raczej tradycyjnie.