Gość kokooo123 Napisano Marzec 30, 2016 Za rok mam maturę, a obecnie jestem w 3 klasie technikum na kierunku obsługi turystycznej. Jednak często zastanawiam się co będę robić po tej szkole i czy ten kierunek w ogóle do czegoś się przyda. Chciałam ukończyć kurs animatora czasu wolnego, aby się rozwinąć, ale nie wiem czy w ogóle warto. Ogólnie uważam, że 16 lat to zbyt szybko na podejmowanie decyzji o dalszym życiu oraz pracy... Często czytam sobie o tych wszystkich szkołach zaocznych, studiach itp ale mało co rozumiem i ciężko cokolwiek wybrać( niektóre ceny dalszej nauki również porażają, a nie chcę obciążać rodziców dodatkowymi kosztami i sama zacząć na siebie zarabiać ) . Rozmyślam również o kosmetologii, ale z tego co wiem wymagana jest matura, bo są to studia. Ja natomiast boję się, że mogę nie zdać matury a wtedy jedyne co zostaje to poprawki. Co możecie mi doradzić? i czy kurs kosmetyczny to prawie ta sama wiedza co na studiach? a może jest wśród was dziewczyna, która specjalizuje się akurat w tych 2 kierunkach?? :) proszę was kobietki o pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach