Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kwas foliowy 15 mg

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie czy któraś z was brała kwas foliowy acidum folicum hasco 15mg w trzecim trymestrze ciąży ?

Gość gość
Osobno przyjmujesz kwas foliowy? A zestawu witamin nie bierzesz?

Gość gość
Biorę witaminy dla kobiet w ciąży gdzie w składzie jest kwas foliowy 400ug. Do tej pory brałam witaminy i dodatkowo kwas foliowy 0.4 a lekarz wczoraj na recepcie wypisał mi kwas foliowy 0.15 mg i niestety zorientowlam sie dopiero w domu dlatego teraz zastanawiam sie czy taka dawka w 30 tyg ciąży jest odpowiednia. Na wielu forach kobiety pisza ze kwas foliowy brały tylko do 1 lub 2 trymestru a nie przez cała ciąże i dlatego martwi mnie taka wysoka dawka w 30 tyg ciąży czy to normalnie i czy nie zaszkodzi to dziecku ? Oczywiście szybko umówię sie na konsultacje lekarska ale do tego czasu bede sie denerwowała.

Gość gość
kwas foliowy jest już w zestawie witamin więc na dobrą sprawę bierze się go przez całą ciążę. Najpierw sam kwas foliowy a potem w zestawie witamin.

Gość gość
ja brałam 5 mg ze wzgledu na ryzyko rozszczepu kręgosłupa w rodzinie-szwagierka ma(siostra męża) tak lekarz zalecił i to stosuje- stosuje tez nawet po porodzie w razie gdyby antykoncepcja zawiodła u nas to prawdopodobienstwo jets duze dziecko oczywiscie zdrowe sie urodziło, ale tesciowa w ciazy wlasnie ze szwagierka nie brala tego kwasu:(

Gość gość
Czyli nawet nadmiar kasy foliowego nie powinno zaszkodzić dziecku ? Czy jest ktos jeszcze kto przez cała ciąże zażywal kwas foliowy 0,4 albo 15mg?

Gość gość
Hej, ja praktycznie przez całą ciąże (jestem w 31 tygodniu) biorę dawkę kwasu foliowego 15mg. Oprócz tego biorę także witaminy ciążowe - ale tam tego kwasu jest niewiele. U mnie lekarz przepisuje taką dawkę z uwagi na bardzo niską hemoglobinę, dodatkowo dostaję też żelazo i wapno.

Gość gość
brałam 5 mg ze wzgledu na ryzyko rozszczepu kręgosłupa w rodzinie-szwagierka ma(siostra męża) tak lekarz zalecił i to stosuje- stosuje tez nawet po porodzie w razie gdyby antykoncepcja zawiodła u nas to prawdopodobienstwo jets duze dziecko oczywiscie zdrowe sie urodziło, ale tesciowa w ciazy wlasnie ze szwagierka nie brala tego kwasusmutas. Czy Pani oprócz kwasu foliowego przyjmowała pani inne suplementy dla kobiet w ciąży ?

Gość gość
Troche sie uspokoiłam dziekuje ;)

Gość gość
Autorko, ale czy taka dawka kwasu foliowego na pewno jest dla dziecka a nie dla Ciebie? Może miałaś słabe wyniki krwi? Kwas foliowy jest ważny nie tylko dla maleństwa, ale bierze udział w bardzo ważnych procesach w Twoim organizmie. Zapytaj lekarza, dlaczego przepisał Ci taką wysoką dawkę? Myślę, że mógł mieć na uwadze również Twoje ciało a nie tylko dzidziusia.

Gość gość
Lekarz spojrzał na wyniki i nic o nich nie powiedział zazwyczaj jak cos sie działo to sam informował,ze cos jest nie tak a teraz nie skomentował wyników badan wiec znając jego osobowość i metody pracy nie dopytywałam. Wiem, ze mam niedobór żelaza dlatego juz od dawna dodatkowo zażywam żelazo przepisane przez lekarza prowadzącego.

Gość gość
Mój lekarz twierdzi, że kwas foliowy podaje się nie tylko kobietom w ciąży ale i osobom z anemią. Może stwierdził, że wciąż masz słabe wyniki i dlatego postanowił poszerzyć skład twoich lekarstw?

Gość grymałka
mi folik towarzyszły praktycznie przez całą ciążę, zawsze uważałam, że to podstawa u kobiet w ciąży, odkad pamiętam moja mama wspominała, że kwas foliowy jest bardzo ważny.