Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ugryzl mnie kleszcz POMOCY??

Polecane posty

Gość gość

Zauważylam że na nodze mam kleszcza i nie wiem co robic nigdy wcześniej mnie nie ugryzł  Jak się go pozbyć?? Czy jak go szybko usune to się niczym nie zarażę? Nie wiem, co robić, pomóżcie!!

Gość gość
kleszcz o tej poze roku??

Gość gość
Trochę dziwne ,że już są kleszcze ale być może...Mnie w zeszłym roku uwalił w plecy . Poszłam z tym do lekarza pomimo ,że psu usuwam sama ( ale raz ,że niewygodne miejsce dwa bałam się ,że coś zostawię ) Pielęgniarka tak mi go usunęła ,że część została i lekarka powiedziała ,że jeżeli czuję się z tym niekomfortowo mam iść do chirurga wyłyżeczkować resztę .Nic mi zaproponowała z leków .Kazała się obserwować w razie złego samopoczucia wrócić .Powiedziała,że do dwóch tygodni może się rozwinąć borelioza ale nie musi a po 6 tygodniach jeżeli chcę mam przyjść na test ( nierefundowany ) Nic się nie stało -trochę mnie to miejsce swędziało .Jedynie jak sobie przypomnę ,że miałam "obcego" w skórze to mnie swędzą plecy :)

Gość gość
masakra....wlasnie dlatego lepiej chyba sie zaszczepic zeby potem od lekarza nie uslyszec "no, moze sie kleszczowe zapalenie mozgu" nie pojawi...

Gość kitajecQ
niestety, kleszcze w tym roku są wyjątkowo wcześnie się pojawiły, a to za sprawą słabej zimy. Mój pies przywlókł już 2. Ja na szczescie w tym roku nie miałam, ale w zeszłym owszem :/ wyciągali mi u lekarza też bo ja się sama bałam, ale wszytko usunęli. A w tym roku zaszczepie się. Musze iść jak najszybciej, bo to ostatni dzwonek. A tu ściąga co zrobić, jak ugryzie kleszcz - http://certus.med.pl/pl/baza-wiedzy/kleszcze-maly-wielki-problem?highlight=WyJrbGVzemN6ZSJd