Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy coś się kupuje na bierzmowanie?

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, w sobotę będę świadkiem na bierzmowaniu mojej siostrzenicy. Nie jestem jej chrzestną ( chrzestna nie chciała jej świadkować). Powiedzcie mi czy coś się daje na bierzmowanie? Jestem zielona w tym temacie. Z młodą mam dobry kontakt, ona 16 lat ja 32. Doradźcie. Dzięki.

Gość gość
ja jak mialam bierzmowanie dostalam 100 zl od chrzestnej ona byla swiadkiem

Gość gość
Dzięki. Ktoś jeszcze napisze?

Gość gość
Bylam dwa razy świadkiem na bierzmowaniu (u siostry i koleżanki) nie dałam prezentu, jak ja mialam bierzmowanie to też nic nie dostałam i żadna moja koleżanka również. Nic nie dawaj, zaproś najwyżej na jakieś ciastko / lody ;)

Gość gość
To ja jestem zaproszona po kościele na poczęstunek.

Gość gość
Ja cos dostałam, ale za nic nie pamiętam co. W tym roku też będę świadkiem i kupię srebrny łańcuszek i kwiaty lub bombonierkę.

Gość gość
Nie ma takiego zwyczaju. Moja córka miała 2 lata temu bierzmowanie i ani ona ani żadna kolezanka nic nie dostala.

Gość gość
No właśnie też mi sie wydaje, ze nie ma takiego zwyczaju. Pytałam siorę ale ona mówi, ze nic nie mam kupować. Chciałam sie tylko poradzić, bo moze cos sie zmieniło w tej kwestii a siostrze głupio powiedzieć.

Gość gość
Jak pytałam wśród koleżanek, to niektóre dawały, inne nie. Ja daje drobiazg na pamiątkę.

Gość gość
A drobiazg to co na przykład?

Gość gość
Nie slyszalam o czyms takim jak prezent na bierzmowanie. Jak bardzo chcesz to mozesz kupic jej cos srebrny lancuszek z medalikiem na pamiatke ale raczej nie ma sensu

Gość gość
możesz kupić jakieś delikatne srebrne kolczyki/łańcuszek/bransoletkę skoro jesteś zaproszona na jakiś poczęstunek

Gość gość
Ja dałam 50 zł jako świadek dla mojego siostrzenca. I to w sumie dałam żeby siostra nie obsmarowala mi tyłka. Jak ja miałam bierzmowanie kilka lat temu to dostałam tylko kwiaty od mamy. Nie wiem skąd się wziął zwyczaj dawania prezentów na bierzmowanie skoro to tak naprawdę żadna ważna uroczystość. Aha ale ja dla młodego nie byłam chrzestna

Gość gość
ja dostałam bransoletkę srebna.

Gość gość
Tu autorka. Bransoletka to chyba niezły pomysł. Lubię tą małą bo bardzo mądra i rozsadna z niej dziewczyna jak na swój wiek. Chyba nie chcialabym tak z gołą ręką iść na kawę i kolację.

Gość gość
Mi się podoba ;) a mam 21 lat więc jej może też się spodoba :)

Gość gość
daje się - tym bardziej ze idziesz na poczęst. daj kolczyki za 200 zł - ja tak dałąm

Gość gość
Kolczyki odpadają, bo nie nosi w ogóle.Widziałam, że bransoletki nosi, więc to wydaje mi sie dobry pomysł.

Gość gość
U nas w rodzinie też albo nic, albo coś symbolicznie, jak np. portfelik, bombonierka czy drobiazg typu srebrne kolczyki albo łańcuszek. Ale najprędzej właśnie te czekoladki czy kwiatki albo nic. Nie jest to jakoś hucznie obchodzone, prezent za 200 zł to już przegięcie.

Gość gość
W moich stronach rodzinnych dawało się prezenty- malopolska. Pamiętam jak potem byly przechwalanki kto ul dostal