Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przeciw Aborcji

ks. Kaczkowski Absolutnie nie ma z mojej strony zgody na kompromis aborcyjny

Polecane posty

Gość Przeciw Aborcji

- Zacznę od wskazania manipulacji, jakiej dopuszczają się zwolennicy aborcji. Twierdzą oni, że katolicka etyka medyczna w sytuacji konfliktu życia matki i płodu zawsze na pierwszym miejscu stawia życie płodu. Nie jest to prawda. - tłumaczył śp. ksiądz Jan Kaczkowski w książce "Życie na pełnej petardzie". - W sytuacji zagrożenia życia podejmowane są starania, by prowadzić ciążę bezpiecznie dla obu osób najdłużej, jak to możliwe. W tym celu działają oddziały patologii ciąży. - mówił duchowny. - Minimalna waga urodzeniowa, w czasie kiedy przyszedłem na świat, wynosiła 1000 gramów. Urodziłem się, ważąc 980 gramów, a więc jako żywe poronienie. W późniejszych latach wagę urodzeniową stopniowo zmniejszano, aż zlikwidowano to pojęcie. - dodawał. Pytany o granicę walki o życie rodzącego się dziecka, mówił: To pytanie powracało do mnie często, kiedy byłem członkiem komisji bioetycznej do spraw odstąpienia od uporczywej terapii dzieci. Czy stosować agresywne metody inwazyjne u dzieci wcześnie urodzonych? Czy nie jest to od razu terapia jatrogenna, czyli powodująca wzmożone cierpienie? Niekiedy dziecko ma nierozwinięte organy wewnętrzne. - podkreślał - Z etycznego punktu widzenia najtrudniejszy, jak już wspominałem, jest drugi trymestr ciąży. Jeśli wówczas dochodzi do konfliktu, to ostateczną decyzję podejmuje lekarz. Wyobraźmy sobie banalny przypadek. Kobieta podczas ciąży ma zapalenie wyrostka. Trzeba ją operować, ponieważ bez operacji z pewnością zginą dwie osoby: matka i dziecko. Często operacja kończy się szczęśliwie dla obu osób. Ale jeśli lekarz nie może uratować dziecka? W sytuacji gdy mieliby umrzeć matka i dziecko, lekarz ratuje życie matki. - dodawał. - Lekarz nie operuje po to, żeby zabić dziecko, czyli nie działa bezpośrednio na rzecz zła, lecz działa, chcąc ratować oboje. I chociaż śmierć dziecka jest od początku prawdopodobna, to w sytuacji, w której nie ma innego wyjścia, jego zabicie nie jest celem. Na tym przykładzie widać, jak ważny jest apel o etycznych lekarzy. - mówił ks. Kaczkowski Odniósł się także do tzw. kompromisu aborcyjnego - Absolutnie nie ma z mojej strony zgody na akceptację tego warunku. To, że ktoś jest ciężko chory jeszcze przed urodzeniem, nie odbiera mu prawa do życia. - podkreślił. Pytany o "ciążę będącą wynikiem czynu zabronionego, czyli gwałtu lub stosunku kazirodczego", tłumaczył - Sposób poczęcia nie ma wpływu na godność osoby. Jako katolicy musimy być w tym podejściu bardzo konsekwentni. - mówił - Jeżeli w przypadku gwałtu mamy do czynienia z trzema osobami dramatu, to niewątpliwie niewinnymi ofiarami są kobieta i poczęte dziecko. - dodawał - Winny jest ten, kto gwałci. A co się w takiej sytuacji dzieje? Najbardziej winny dostaje, jeśli w ogóle, lekko po łapach. Z całym humanizmem prawa. Niewinne dziecko jest zabijane, bo to stosunkowo łatwe, ono nie krzyczy. A kobiecie dokładamy kolejną traumę, bo zamiast wsparcia emocjonalnego i stworzenia warunków do tego, by mogła po urodzeniu oddać dziecko komuś, kto na nie czeka, otrzymuje złudną szansę "pozbycia się problemu", a wręcz jest niekiedy do aborcji przynaglana. - podkreślał duchowny. kz/deon.pl/Tekst pochodzi z książki "Życie na pełnej petardzie".

Gość gość
Jeżeli wejdzie całkowity zakaz aborcji to wypisujemy się całą rodziną z Kościoła, podjęliśmy taka decyzje z mężem. Poddamy się apostazji.

Gość gość
Myslicie ze ktos sie bedzie liczyl z waszym zdaniem? Watpie ...

Gość do Przeciw Aborcji
S/P/I/E/R/D/A/L/A/J 🖐️

Gość gość
Myslicie ze ktos sie bedzie liczyl z waszym zdaniem? Watpie ... xxx mam w doopie czy ktoś się będzie liczył z naszym zdaniem, nie będe należeć do TAKIEGO kościoła, niedługo zabronią antykoncepcji bo to też grzech

Gość gość
przecież kośćiół już dawno zabronił antykoncepcji - nie wiedziałaś???

Gość hgg
Zastanawia mnie całkowita niekonsekwencja kościoła w sprawach moralności seksualnej (co oni mają w ogóle do gadania???). Z jednej strony całkowity zakaz aborcji, z drugiej strony zakaz antykoncepcji ("bo narusza integralność małżeństwa" ?????). Zachęcam wszystkie kobiety do masowego zgłaszania apostazji w swoich parafiach. Ta ustawa może dotknąć każdą z nas, niezależnie od religii czy poglądów.

Gość gość
E tAm, martwicie niepotrzebnie. Calkiem blisko Pl można poddać się aborcji calkiem legalnie nawet bez wskazań medycznych. I niewiele drożej niż nielegalnie w Polsce.

Gość gość
Idiotki !!! Kościół zawsze był przeciwny zabijaniu bo tak hest w przykazaniach. Jeśli wy nie wiecie co głosi kościół do którego należycie to macie racje, wywalajcie stąd i dokonuje apostazji - kilkaset debili mniej w kościele . Kościół stoi na Biblii a ona nie zezwala zabijać. Nie wiecie w co wierzycie? Precz

Gość gość
Szczerze mówiąc, w nosie mam poglądy jakiegoś sukienkowego na tę kwestię.

Gość gość
To po jakiego wala należysz do kościoła? Weźcie sobie zakodujcie we lbach ze nikt za wami nie będzie tęsknił. Mi id dawna się marzy by w pl kościół był jak w innych krajach ze należą do niego i chodzą tam tylko ludzie naprawdę to czujący i kochający to. A nie tak jak u nas mentalność debila, który myśli ze jak łojce się kumpały w sobotę by w niedziele się ładnie ubrać i iść odklepac panszczyzne w kościele to wy też tak musicie. Nic nie musicie. Wypisać się jak wam się nauką Kościoła nie podoba a ona id zawsze broni życia poczętego

Gość gość
Nie chce mi się ponizać i przechodzić ich procedury wypisywania. Nie wierzę, nie praktykuję, mam ich wynurzenia w nosie. Głosuję nogami.

Gość gość
Ale w ich dokumentach figurujesz jako członkini tej wspólnoty. Czy to nie fałsz z Twej strony?

Gość gość
Figuruję bo ochrzczono mnie bez mojej zgody jako noworodka. Mogę figurować - mnie to lata.

Gość gość
Figuruje tam 3/4 Polaków ale spora cześć przez to ze rodzice przynieśli do chrztu jako niemowlę. Bez zgody i świadomości głównego zainteresowanego. Za duzo roboty jest z wypisywaniem sie z tej szopki. Ludzie sa jesZvze w czarnej dooopie w Pl i nie rozumieją odmienności. Ba! Nawet jej nie tolerują. Po co wiec narażać sie na wytykanie palcami? Po co narażać swoje dzieci na takie akcje booo dzieci "katolików" beda obrażały kazdego kto wierzy odmiennie. Dzieci wychowane przez katolików w wierze katolickiej :/ paradoks kurfa, paradoks. Mnie to zwisa co sie jakiemuś tam księciowi wydaje-ja nie uznaje żadnej ideologii i jestem za tym by sfery społeczne pozostawały bez jej wpływu i nacisku.

Gość gość
"Jeżeli wejdzie całkowity zakaz aborcji to wypisujemy się całą rodziną z Kościoła, podjęliśmy taka decyzje z mężem. Poddamy się apostazji. " to słusznie zrobicie bo ktoś kto jest za aborcją to nie jest katolikiem. Twoje praktykowanie i tak było fałszem

Gość gość
"Ludzie sa jesZvze w czarnej dooopie w Pl i nie rozumieją odmienności. Ba! Nawet jej nie tolerują. " Ty sama nie wiesz co to tolerancja a innym wypominasz

Gość gość
A ja mówię, ok, ładnie pięknie wszystko ksiądz powiedział. A teraz pytanie: co to ma do rządów państwa? To w końcu wyboru wygrała jakaś tam partia czy Kościół katolicki bo może mnie coś ominęło??? :-/

Gość gość
Ludzie jesteście egoistyczni, nic was nie obchodzą cierpienia i zabójstwo dzieci z łonie matki, odbieranie prawa do zycia jest dla was naturalne.? Pamiętajmy, ze przed nami jest wieczność, a pobyt na ziemi to chwila.

Gość gość
Ja chyba czegoś nie rozumiem, wiec prosze o wyjasnienie. Czy obecnie aborcja jest legalna? Wydawalo mi się, ze nie. Byłam w błędzie?

Gość gosiek7890
I bardzo ladnie to ksiadz Kaczkowski ujal. P tym pisalam calu czas i tak samo uwazam. A te ktore sie chca wypisac z kk to bardzo dobrze bo skoro jestescie za zabijaniem dzieci to juz dawno odeszlyscie od wiary setki kilometrow. Hipokrytow z podwojna moralnoscia w kk nie potrzeba.

Gość gość
23:37 dzieci co nie są katolikami są wytykane palcami???? Miałam koleżankę z Jehowy w małym miasteczku i nikt jej nie wytykal i była lubiana. Ateizm tez jeszcze kogoś gorszy??? To chyba u ciebie w koziej wólce.

Gość gość
ks Kaczkowski, to już własną dupa nie może porządzić, a co dopiero nie swoją. Zresztą będąc w sekcie nawet za życia panem własnej nie był.

Gość gość
Autorko to teraz wrzuc link do calego rozdziału ksiazki, z ktorej pochodzi ta wypowiedz. Akurat wczoraj skonczylam czytac ta ksiazke wiec wiem, ze wrzuciłaś tylko kawalek, ktory, po przeczytaniu calego rozdziału, nijak ma sie do twoich wynurzeń. Jestem niewierząca, ks Kaczkowskiego szanuje za hospicjum i to, ze byl normalny w zalewie sukienkowych skur....., jestem za prawem wyboru i za tym zeby inni przestali zagladac w moja macicę.

Gość gość
Ciekawe czy ci którzy wprowadzają takie ustawy kaza rodzic swojej 12-letniej corce dziecko z gwałtu zbiorowego, albo swojej zonie umrzec przez ciaze pozamaciczna.

Gość gość
23.06 Jasne, lepiej zabic od razu dwie osoby. Rozumiem ze nie popiera się aborcji na zyczenie czyli na zasadzie ups wpadłam. Sa jednak sytuacje w których jest to konieczne. Rozumiem ze te co sa przeciwko aborcji (bez względu na sytuacje) umra przez ciaze pozamaciczna, albo urodza tak chore dziecko ze nawet dziecka nie przypomina, i zafundują temu dziecku powolne umieranie. Gratuluje w takim razie.

Gość gość
od znajomej lekarki wiem, że księżule wraz ze swoimi kochanicami mają najwięcej skrobanek na koncie :) dlatego żadek klecha nie będzie mnie umoralniał. Tylko debile należą do kościoła katolickiego, bo nikt normalny nie pozwoli się indoktrynować i umoralniać przez bandę starych kawalerów, pedofilów i dziw/karzy, a wy jeszcze latacie do nich do spowiedzi, klękacie przed nimi podczas gdy oni siedzą i opowiadacie, że się przespałyście z narzeczonym przed ślubem hahaha idiotki! Pozostałość po starych pokoleniach. Już nawet waszym babciom się to nie podobało ale szły, bo ich babki chodziły,bo trzeba, bo co powiedzą ludzie. Wyprane kurze móżdżki hahaha.

Gość gość
08:26 Zgadzam sie. Moj brat nie dostal rozgrzeszenia od sukienkowego bo powiedzial, ze mieszka z narzeczona. A miesiac pozniej wyszlo na jaw, ze sukienkowy ma dwoje dzieci z jedna z parafianek,ktora nader chetnie udzialala sie we wszelakich organizacjach kościelnych. Sukienkowy zostal usunięty ze stanu duchownego, a dziewczyna pozwala go o alimenty wiec wzial nogi za pas i tyle go widzieli. Pojawil sie po 7 latach, bo byl ciezko chory i oczekiwał opieki. Dziewczyna go pognała. A on zmarl srajac pod siebie w przytułku. I dobrze mu tak.

Gość gość
- Sposób poczęcia nie ma wpływu na godność osoby. Jako katolicy musimy być w tym podejściu bardzo konsekwentni. - mówił x A jeśli ktoś jest niewierzący? Rozumiem, że ateiści dostaną prawo do wykonania aborcji w przypadku gwałtu. - Winny jest ten, kto gwałci. A co się w takiej sytuacji dzieje? Najbardziej winny dostaje, jeśli w ogóle, lekko po łapach. Z całym humanizmem prawa. Niewinne dziecko jest zabijane, bo to stosunkowo łatwe, ono nie krzyczy. A kobiecie dokładamy kolejną traumę, bo zamiast wsparcia emocjonalnego i stworzenia warunków do tego, by mogła po urodzeniu oddać dziecko komuś, kto na nie czeka, otrzymuje złudną szansę "pozbycia się problemu", a wręcz jest niekiedy do aborcji przynaglana. x Rodziny czekają na dziecko gwałciciela? Czy ten ksiądz wie co mówi? Jak się rozejdzie, że dziecko do adopcji jest gwałciciela, nikt go nie będzie chciał wziąć z uwagi na złe geny, a nawet jak ktoś weźmie i później to wyjdzie, to oddadzą. I niech ksiądz nie pieprzy, że dokonanie aborcji w pierwszych tygodniach-poprzez zażycie tabletek poronnych będzie większą traumą dla kobiety niż ciąża i poród dziecka gwałciciela a później jego oddanie. Ten ksiądz nie ma pojęcia na temat psychiki kobiet. W przypadku oddania dziecka będzie ona cały czas się dręczyć, że gdzieś ono jest i być może zapuka kiedyś do jej drzwi. W przypadku wczesnej aborcji, bierze tabletki i wydala komórki.

Gość gość
No odpowie mi ktoś czy obecnie aborcja jest legalna?