Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prawie 13 miesieczne dziecko chodzi za raczke niestabilnie, kiedy zacznie samo?

Polecane posty

Gość gość

juz mnie to meczy :( chcialabym, zeby w koncu sama chodziła, wszedzie wokol dzieci roczne ktore prawie biegaja. a moja tylko raczkuje szybko, pieknie wstaje przy meblach, i chodzi za raczki, za jedna raczke tez, ale niepewnie. urodzona 2 tyg przed terminem, moze tez dlatego. kiedy jest szansa ze zacznie chodzic?

Gość gość
Kolejna nawiedzona matka. A za 2 miesiące zalozysz temat: moje dziecko ciągle biega, ucieka mi, mam dość latania za dzieckiem. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, może jeszcze nie jest gotowa i boi się sama chodzić. Daj jej czas. Niedługo będzie ci brakować tego raczkowania itd

Gość gość
Kazde dwiecko rozwija sie inaczej, moj 14miesiecwny syn dopiero stawia pierwsze niestqbilne kroki.Nie martw sie jeszcze dziecko ma czas i pewnie niedlugo wacznie chodzic samodzielnie.

Gość gość
nie jestem nawiedzona, tylko mam chory kregoslup i jest mi ciezko. mialam nadzieje, ze zacznie chodzic na roczek po prostu, ale wiem ze to zalezy.

Gość gość
To jej nie prowadzaj, niech sobie raczkujealbo kup jej pchacza. Mój starszy syn zaczął chodzić tydzień po pierwszych urodzinach, a młodszy gdy miał prawie 15 mies. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Nie dasz rady tego przyspieszyć.

Gość gość
Mój syn ma 16 miesięcy dopiero sie puszcza. Spokojnie. Na wszystko będzie czas

Gość gość
na roczek, a co to jest? zacznie kiedy będzie gotowa i zapewniam cię, ze nie wszystkie dzieci chodzą na ten twój roczek, a zazwyczaj znacznie później

Gość gość
mój syn ma prawie roczek. od skończenia 10 miesięcy sam chodzi przy meblach. i też myślałam, że zacznie szybko chodzić. A tu mija już ponad 2 miesiące a syn owszem puszcza się, ale chodzeniem tego nazwac nie można Dziewczynki podobno szybciej sie rozwijaja, ale nie ma reguly. Nie chodzi bo nie jest gotowe. Czasami to psychiczna blokada, a czasami fizycznie organizm nie jest gotowy.

Gość gość
Moj syn zacząl smaodzelnie chodzic dopiero jak miał 13 m-cy i 3 tygodnie

Gość gość
autorko dziecko do 18 miesiąca ma prawo nie chodzić w pełni samodzielnie. Mój sie nauczył jak miał 16 miesięcy i też chodził niestabilnie podczas gdy inne dzieci chodziły i nie dość że dużo od niego mniejsze to jeszcze chodziły bardzo stabilnie i bez żadnych problemów. Prócz umiejętność chodzenia u mojego nie pojawiła się nagle a był to bardzo powolny, stopniowy proces. Z tego co odnoszę wrażenie i tego jak obserwuję mojego synka to mam podejrzenia że ta nauka chodu nieco w tyle za wieloma dziećmi (choć nadal w normie) wynika trochę z jego typu osobowości. Mój synek nalezy do tych bojaźliwych i zachowawczych i jego chód mimo że ma już 3 lata mimo że w normie to zdradza objawy niepewności. On ma to chyba po mnie, bo ja też taka jestem nawet w wieku dorosłym

Gość gość
U nas to samo autorko co u Ciebie. Córeczka juz w sobotę skończy 13 miesięcy a chodzi tak sobie. Za rączkę chodzi nawet dobrze ale sama kiepsko , przewraca sie biedna. Starsza córeczka chodziła jak skończyła 9 miesięcy.