Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W przypadku ciąży pozamacicznej aborcja powinna być dozwolona

Polecane posty

Gość gość

Obrońcy życia a chcą skazywać na śmierć matkę i to w cierpieniach. Czasem dochodzi do poronienia a czasem płód rozwija się w jajowodach i je rozrywa. A zaśniad? [ Zaśniad groniasty powstaje w wyniku nieprawidłowego zapłodnienia komórki jajowej, która implantuje się i proliferuje w macicy]. Zaśniadu też nie będzie wolno usuwać? Albo gdy poronię będę ciągana po sądach czy nie usunęłam ciąży? (Tak wynika z ustawy którą proponują, możecie poszukać na internecie). Nic z tego nie rozumiem!

Gość gość
Bo idiotów się nie da zrozumiec.

Gość gość
Nic z tego nie rozumiem! x no faktycznie nic z tego nie rozumiesz. nie jestem za pisem, ale popadasz w jakąś paranoję i farmazony wypisujesz...

Gość gość
Z czego wynika, że ciąża pozamaciczna i zaśniad traktowane byłyby jako DZIECI? Fragment owej ustawy, który o tym świadczy, poproszę!

Gość gość
art. 1 otrzymuje brzmienie: „Art. 1. Każdy człowiek ma przyrodzone prawo do życia od chwili poczęcia, to jest połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej. Życie i zdrowie dziecka od jego poczęcia pozostają pod ochroną prawa.”;

Gość gość
Dokładnie, ciąży pozamacicznej NIE DA sie fizycznie donosić, można najwyżej umrzeć razem z zarodkiem. A to przecież taki sam zarodek co w macicy, wiec kler będzie bronił zawzięcie, zeby miał szanse "umrzeć naturalnie i z godnością" (a ze wraz z matka to trudno). Spieprzam z tego kraju (po raz drugi i ostatni), nie będę płacic podatków na morderczy rząd.

Gość gość
No dobra, ale powiatowa sama powiedziala, ze rzad NIE pracuje nad zmiana kompromisu. Ta ustawa to projekt OBYWATELSKI, ktory nie ma nawet 100 tys podpisow i watpie by zebrali, wiec o co ten caly krzyk?

Gość gość
Ale ciaża pozamaciczna BĘDZIE usuwana :P Ale.... W momencie gdy BEZPOŚREDNIO będzie zagrażać życiu matki. Czyli gdy nie zagraża bezpośrednio - bo jest np. zbyt wczesna by spowodowac pęknięcie jajowodu, to ją zostawią, poczekają na pęknięcie i krwotok (wtedy dopiero mamy faktyczne zagrożenie). Wtedy z racji bezpośredniego zagrożenia dopiero dokonają usunięcia. Trzymając się ściśle przepisów oczywiście.

Gość gość
O głupotę i brak logiki.

Gość gość
OK, to jest projekt...poroniony. :D Zobaczę najpierw czy w tej głupiej ustawie są wyjątki. Jeśli nie ma wyjątków... To faktycznie jest niedobrze. :)

Gość gość
I dlaczego mają stwarzać zagrożenie dla życia matki? dostanie kobieta krwotoku i będą ją dopiero ratować. Zamiast zapobiegać skoro TO OCZYWISTE, że taka ciąża nie zostanie donoszona.

Gość gość
"No dobra, ale powiatowa sama powiedziala, ze rzad NIE pracuje nad zmiana kompromisu. Ta ustawa to projekt OBYWATELSKI, ktory nie ma nawet 100 tys podpisow i watpie by zebrali, wiec o co ten caly krzyk? " 2 dni wcześniej powiedziała, że będzie głosować ZA tą ustawą. Wiec skoro ta ustawa nie będzie w sejmie po co gadała? Czy sobie losowo wybieramy jej wypowiedzi? :) No właśnie. Notabene, gówniany psl tez już śpiewał, ze będzie ZA. Takich psychopatów mamy w sejmie.

Gość gość
Wow, według tej ustawy naprawdę można karać niedoszłe matki. Słuchajcie, ale jak można NIEUMYŚLNIE pozbawić życia dziecka poczętego? Jak to można interpretować?

Gość gość
Z tego wniosek taki - nie rozmnazajmy się. a ponieważ seks sprzyja rozmnażaniu - nie uprawiajmy seksu.

Gość gość
W ogóle- umrzyjmy.

Gość gość
Chwila moment. Nie zostanie ukarana matka dziecka poczętego, jeśli owo poczęte dziecko zabiła nieumyślnie, a jeśli zabiła dziecko poczęte umyślnie, to sąd może odstąpić od wymierzenia kary. Nic już nie rozumiem.

Gość gość
Dla mnei to sa psychopaci. Jakim sukinsynem trzeba być by kazać 12letniemu dziecku, zgwałconemu przez ojca, wujka, dziadka kazać donosić ciąże? Bo O TAKICH rzeczach też jest mowa. nie tylko "zwykły" gwałt, ale wszelkie czyny karalne w tym kazirodztwo. Czym oni się różnią od sadystów i morderców? Koibeta która poroni będzie miała prokuraturę na głowie. A nuż to będzie znana antyklerykalna dziennikarka, polityczka, działaczka. I co? Jaka gwarancja, że na siłę jej nie udowodnią, że łyknęła coś? Bedziemy jak jakiś Salwador. Nawet w tych państwach muzułmańskich nie ma tak ostrych przepisów. Serio oni sa lepsi od islamistów? Może u nas też zaczną się wysadzać pod szpitalami gdzie dokonuje się aborcji.

Gość gość
"Słuchajcie, ale jak można NIEUMYŚLNIE pozbawić życia dziecka poczętego? " Jak w 10tyg spadniesz ze schodów i stracisz w wyniku tego ciąże, to jak sąd zobaczy np. nagrania z monitoringu i zobaczy, że nieumyślnie się potknęłaś to jest nieumyślne pozbawienie zycia dziecka. Ale jak celowo spadłaś ze schodów to wiesz...to już inna sprawa. O, albo jak Twój organizm stwierdzi, że płód jest chory i trzeba go wydalić, to też jest NIEUMYŚLNE POZBAWIENIE zycia. Dobry konstrukt, co nie?

Gość gość
Ja nie moge twego słuchać, sama byłam w cp. I tak w szpitalach jest dramat, mi najpierw tydzien wmawiano ze zarodek sie pokaże. Leżałam na sali z ciezarnymi, później okazało sie że krwawie do wewnatrz to mnie na stół łaskawie zabrano. Po operacji po kilku godz wróciłam na sale, wymiotowałam jak kot a pieprzniete położne na mnie sie darly że wprowadzam ciezarnym na sali przykra atmosfere. Ludzie są chamami i prostakami którzy zawsze licza ze im sie to nie zdarzy. Ta ustawa to kpina, rzad to raczej powinien walczyc ze zwierzeceniem jakie panuje na polskich oddzialach a nie ustawy ktore w przypadku cp sa wyrokiem smierci.

Gość gość
Koibeta która poroni będzie miała prokuraturę na głowie. x nie podoba mi się projekt tej ustawy, ale już kur/wa nie przesadzaj

Gość gość
Bo fanatyzm w kazdym wypadku i wydaniu to terror

Gość gość
Czyli zmienia się parę rzeczy. Nie będzie można prawnie usuwać downiaków i wyników gwałtu. Nieumyślne spowodowanie śmierci będzie można interpretować na milion sposobów. Matka może jednak sama dokonać na sobie aborcji. Dziwnie jest...!

Gość gość
" nie podoba mi się projekt tej ustawy, ale już kur/wa nie przesadzaj " A geniuszu w jaki sposób stwierdzi się czy ta kobieta nie zamówiła pigułek z wob? Masz wyraźnie napisane KTO POWODUJE ŚMIERĆ DZIECKA PODLEGA KARZE. I tyle. W tak skonstruowanym przpisie gdy zachodzi podejrzenie przestępstwa lekarz ma obowiązek to zgłosić. Dokładnie tak samo jak każde inne przestępstwo. Po to się pewne rzeczy penalizuje by były postępowania karne. jak się nie chce postępowań karnych to się nie uznaje czegoś za przestępstwo

Gość gość
Ale nie podlega karze MATKA. Dobrze rozumiem?

Gość gość
Bo przepisy po to ustala się w takim brzmieniu BY DZIAŁAŁY. To nie jest "deklaracja", którą będzie się można kierowac albo nie, to nie jest opinia prawa, artykuł w gazecie. To PRAWO. I jesli w sformułowaniu przepisów brakuje adnotacji o ciążach pozamacicznych czy poronieniach samoistnych to będa one traktowane dokładnie tak samo jak każda inna ciąża. Zgodnie z przepisami które tu wklejono

Gość gość
Patrzcie art. 152, par. 5

Gość gość
Matka nie podlega karze wyłącznie gdy NIEUMYŚLNIE POZBAWIŁA ŻYCIA dziecko poczete (absurd notabene). Ale ktoś tę nieumyślność musi stwierdzić. Co, matka sama w formularzu będzie zaznaczać krzyżykiem "poronienie nieumyślne"?

Gość gość
Matka nie zostałaby za nic skazywana, jeśli działałaby nieumyślnie. Jeśli działałaby umyślnie, to sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

Gość gość
Jakiś prawnik powinien zrobić dokładną rozpiskę jak można te wszystkie punkty interpretować...