Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŻabAlka

nowy temat

Polecane posty

Gość gość
jezus nie uczynił z jepanej ryby zadnego symbolu kooorfa. co ty piertolisz? już prędzej z chleba i wina.

Gość nwzkb
uczynił rysując na piasku rybę i mówiąc apostołom, że to będzie ich znak. dla biednych rybaków wieśniaków ryba być może nie była takim codziennym pokarmem, jak korzonki i chleb. stąd mogli ją traktować jako wyjątkowy posiłek, na pamiątkę tego, kto uczynił ją symbolem.

Gość gość
pomysł uczynienia ryby posiłkiem postnym żeby nie jeść mmięsa mozna porównac do pomyslu, ze w piątki wszyscy będą jeździc na koniach i w zbroi zeby okazac swe ubóstwo

Gość gość
zacytuj mi fragment i podaj źródło

Gość nwzkb
w późniejszych wiekach. przecież takie rzeczy nie stają się z dnia nadzień, tylko powolnie ewoluują.

Gość nwzkb
nie będę teraz szukać cytatów, ale to jest w ewangelii, którą rokrocznie słyszy się w kościele.

Gość gość
"w póxniejszych wiekach" xxx a mogłabyś sie cofnąc do wcześniejszych stron i zobaczyc o co toczy sie spór?

Gość nwzkb
00:48 - dlatego piszę, że to mogło być połączenie dwóch spraw: tradycji jedzenia ryby w piątek i piątku jako dnia pokutnego, gdzie oba te aspekty wypływały w upamiętnienia chrystusa i jego męki. mięso jako takie stało się powszechnym pokarmem dla ogółu dopiero w 19-20 wieku, wcześniej tylko dla bogatych, a dla ludu świątecznie.

Gość nwzkb
00:54 ja nie uczestniczę w sporze.

Gość gość
ja piertole......Spadam

" DKNY wczoraj Ano czuwa smiech.gif Nie Google tylko wiedziałam. Wychowałam się w rodzinie bardzo katolickiej. " X aaa, bo to był wpis z gościa i nie wiedziałam, że to ty :)

Nie jedli żadnej ryby w piątki dla upamiętnienia czegoś. Ludzie kurcze wymyślać bzdury. To już nie jest kwestia wiary tylko zwykłej historii. Normalnie słowo ryba jest zlepek pierwszych liter tych słów które wkleiłam w języku starogreckim. Stąd pomysł by ryba stała się symbolem chrześcijaństwa. Posty nakazane to już wymyśl późniejszy. Jak dla.mnie całkowicie bzdurny.

Poza tym dyskusje czy ryba to mięso czy nie są idiotyczne. Ci to za post gdy nie zjem kawałka kiełbasy a zjem tłustego halibuta. Głupota. I co mięso ptaka to już mięso??? Zjedzenie pizzy surowej całej średniej to post??? Jakiś cyrk.

Maciek ty jesteś osobą która robi dużo złego jeśli chodzi o obraz katolika w świecie. Jesteś złym podłym obłudym i fałszywym człowiekiem. Z praktyki katolicyzmu dwoja. O teorii pojęcia nie masz. Ludzie oceniają katolicyzm przez pryzmat takich jak ty. Co tej religii szkodzi.

Gość gość
gość to gość, ni ma się co tłumaczyć nie wiedziałam nie przypuszczałam nie poznałam wszak gość jest jeden

Gość gość
Maciek skończy w piekle razem z Iftar, będą siedzieli w jednym kotle, nawet diabeł nie będzie musiał ich podsmażać, bo będą nawzajem dla siebie wystarczającą udręką.

Gość gość
szatan, który skarze Macka na wieczne towarzystwo Ifci będzie wyjątkowym sadystom

Kiedyś słyszałam że tak właśnie ma wyglądać czyściec. Dwóch wrogów w jednym pokoju z którego nie wyjdą dopóki się nie pogodzą.

mnie uczyli tylko doktryn politycznych w ramach chrześcijaństwa, o rybach nic nie było ;) w każdym razie miało być kulinarnie, ale ktoś k***a jak zwykle chciał się powykłócać, bo byłoby dziwnie gdyby nie :o a Maciek zwiał, jak przystało na rasowego polskiego katolika :o

Gość gość
"ŻabAlka wczoraj zresztą to zasada z czasow jezusowych i innego regionu, gdzie ryby były tanim, podstawowym pożywieniem. dzis bardziej pasowaloby jesc w poscie kurczaki i świnki, a pościć od łososia i pstraga ŻabAlka wczoraj nie jem much gość wczoraj to nie jest zasada z czasów jezusowych tylko średniowiecznych gość wczoraj dkny jest jednak inteligentna inaczej ŻabAlka wczoraj chyba ci sie p****alo z dogmatem o niepokalanym poczęciu, bo posty w chrześcijaństwie były od samego początku i to dużo ostrzejsze niż powstrzymywanie się od jedzenia mięsa. nwzkb wczoraj zabko, lepiej sie juz czujesz? ŻabAlka wczoraj nie czuję się lepiej, na razie czekam na wizytę u kolejnego lekarza i staram się myśleć pozytywnie. gość wczoraj serio? a czy ja coś pisałem o postach w ogóle? pisałem o zwyczju jedzenia ryb w piatki wprowadzonemu na zasadzie postu gość wczoraj ewentualnie mozesz mi zcytowac coś o tym z nowego testamentu skoro powołujesz sie na chrześcijaństwo" xxx masz racje ty sie chciałas powyklócać

oczywiście, że ja, bo przecież nie ktoś przyp*****lający się do moich postów :D🖐️ dziś mnie tak w nocy n*******lało, że naprawdę swoimi popiskiwaniami na kafe nikt nie zrobi na mnie wrażenia. zemszczę się zza grobu, obiecuję 😘

Gość gość
nie przypiertalałem sie do twoich postów tylko do ich merytorycznej tresci. przykro mi, ze cierpisz ale dopóki ci nie wyprostuje poglądów to o grobie mozesz jedynie pomarzyć:)

Gość gość
jezeli moge cos doradzic postronnym widzom to pewną sztuczke wychowawcza dla swoich pociech: mówcie dziewczynkom, ze jak sie nie ędą uczyc to wyjdą za mnie za mąz a chopcom, że skończą jak ja:)

Gość gość
nawet pasuje:D

" gość dziś nie przypiertalałem sie do twoich postów tylko do ich merytorycznej tresci." X to jest kafcia, a nie konferencja naukowa 🖐️ a ja nie praktykuję katolicyzmu, więc pytaj o szczegóły Maćka albo kogoś innego z tamtej bandy.

Gość gość
gracie juz w te karty na pieniądze czy jeszcze nie?

Gość gość
rozmawiaj i odpowiadaj zgodnie z oczekiwaniami zaby i bedzie wsjo oki:D nawet sama alka wyzdrowieje na jeden dzien:D

Gość gość
to nie jest konferencja naukowa ale za to jest to istotna kwestia dla pryszłości świata. chrześcijaństwo raz już zostało przystosowane dla potrzeb władzy obecnie szykuje sie kolejn transformacja zsynchronizowana z wyjściem z ery ryb w ere wodnika. oczywiscie samo chrzescijaństwo to jedynie transformacja wcześniejszej wersji okultyzmu przystosowana dla mas przez babilońskich magów zakamuflowanych jako ortodoksyjni żydzi ewentualnie wykorzystanie sytuacji do tego celu. formalnie od czasów jezusa zyscy jgo wyznawcy są chrześcijanami w praktyce nic ich nie łączy. i to nie jest kwestia historycznych zmian, ewolucji wiary (bo wiara polega na przyjęciu pewnych niezmiennych dogmatów) tylko celowego manipulowania wyznawcami dla swoich celów.

Gość gość
dlatego istotnym jest aby odrózniac to co było na początku od tego co dodano póxniej.

Gość gość
kiedy bedzie emu?