Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

proszę o pomoc , becikowe

Polecane posty

Gość gość

witam czy mógłby mi ktoś pomóc, odnośnie tego czy należy mi się becikowe?? otóż, urodziłam dziecko w listopadzie 2015. jak mam obliczyc czy należy mi się becikowe. mój dochód dodaje do dochodu męża, i czy do tego wliczam zasiłek macierzynski który miałam od paździenika i dziele tę kwote na trzy??? czy jak??

Gość gość
"Jeżeli dziecko urodziło się, zostało objęte opieką prawną lub przysposobione po 31 grudnia 2014 roku to, czy becikowe zostanie wypłacone, zależy od dochodów rodziny. Graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto (po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny. Jeśli o becikowe staramy się w roku 2016, pod uwagę brane są obecnie dochody za 2014 rok. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli w roku 2015 uzyskaliśmy nowe źródła dochodu (np. nowa umowa o pracę, nowa własna firma itp) powinniśmy złożyć w tej sprawie odpowiednie oświadczenie, te dochody wówczas także będą brane pod uwagę. Podobnie - jeśli po roku 2014 straciliśmy któreś źródło dochodu, należy złożyć w tej sprawie oświadczenie - wówczas dochody te nie będą brane pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku o becikowe. " Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3721790,becikowe-2016-poradnik-dokumenty-zasady,id,t.html

Gość gość
dochód dzielisz na 3 osoby.

Gość gość
chciałabym uzyskać jednorazowe 1000zł. czyli jeżeli urodziłam dziecko w 2015 to mam wykazać dochód z 2014, roku tak???? w 2014 roku prowadziłam dzialalnośc gosp, opłacałam najniższy zus, czyli ok 450 zł. mój mąż pracował na umowę o pracę. dodaje ten dochód i dzielę przez trzy tak??? no ale dziecka nie było w 2014 to jak to dzielic na trzy:) mam jakies zacmienie, zaczełam zbierac dokumenty a teraz sie zastanawiam czy czasem nie przekraczamy tego dochodu.

Gość gość
a w 2015 ja dalej prowadziłąm działalnosć a od października pobierałam już zasiłek. mój mąż w 2015 pracował na umowe o prace w tej samej firmie co w 2014 do lutego 2015. a w lipcu załozyl dg i ma ją do tej pory, płaci najnizszy zus, ja teraz place tylko skladke zdrowotna