Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczonamama

dzisiaj zrozumiałam, że popełniłam największy błąd

Polecane posty

Gość zrozpaczonamama

Witajcie, dzisiaj zrozumiałam jak wielki życiowy błąd popełnilam. Stworzyłam rodzinę z kimś kto kompletnie nie chce, chcial być ojcem. Decyzja o dziecku była wspólna, pojawiło się ono rok po ślubie a 7 lat po tym, jak zaczęliśmy być razem. I to nie dziecko ,,zepsuło związek" to my go zepsuliśmy. Moj mąż z łaską się nim zajmuje, dziecko niedługo kończy rok- on wraca z pracy i kompletnie się z nim nie bawi, nie wychodzi na spacery . Nawet nie chodzi o moje zmęczenie bo ja kocham swoje dziecko najmocniej na świecie i uwielbiam z nim przebywać. Po prostu on odrzuca nasze dziecko, toleruje je ale nie jest zaangażowany w rodzicielstwo. Dzisiaj miarka się przebrała-stwierdził, że nie może jeść obiadu bo dziecko bawi się za głośno i wyrzucił jego zabawki to sąsiedniego pokoju i dziecko wrzucił do łóżeczka (byłam w tym czasie w kuchni ). Mały się rozpłakał...a ja razem z nim. Mąż nałożył słuchawki i sobie grał na kompie....miał nas centralnie w d***e... Piszę to ponieważ wiele kobiet jest jeszcze przed decyzją o dziecku. My podjęlismy ją wspólnie-mąż zawsze chciał mieć rodzine...ale chyba nie wiedział z czym to się wiąże... Ja od początku związku mówiłam, że chciałam mieć dzieci-przygotowywałam go przez te 7 lat na to-ale najwyraźniej on nie chciał. Dziewczyny miejcie więcej wyczucia ode mnie-przeoczyłam milion rzeczy...po prostu bylam głupia i nie mogę sobie tego darowac:( teraz siedzę i płaczę

Gość gość
Zabierz dziecko i zostaw dziada. głowa do góry będzie dobrze ☺

Gość gość
Jest zaangażowany w rodzicielstwo tym, że przynosi do domu pieniądze. Nie wiem, może inaczej sobie wyobrażał dalsze życie, miał plany, teraz żyje żalem i chce mieć spokój. Może myślał, że będzie księciem? To jest taka choroba wieku młodzieńczego. On się z niej chyba trochę później wyleczł.

Gość gość
Jakie rzeczy konkretnie przeoczylas? Możesz wymienić? Łatwo się mówi: 'Zostaw dziada', pewnie autorka jest od niego zależna finansowo.

Gość gość
Dorosły chłop zakłada słuchawki i gra w głupie gierki ... Brak mi słow...jakim prawem wyrzucił to małe dziecko z pokoju? Zrozumiałabym,gdyby w ten sposób postąpił z pyskującym nastolatkiem,ale malutkie dziecko???? Dno dna...ratuj sie kobito,póki czas...Przecież Twój mąż to nie małolat,a zachowanie na poziomie gimbazy...

Gość zrozpaczonamama
tu autorka: dziewczyny jaka zależność? mam prace, jestem na macierzyńskim i pracę mieć będę- jestem niezależna finansowo, mieszkanie w którym żyjemy jest moje (odziedziczone) ale jesteśmy razem tyle lat-ja byłam z nim szczęsliwa, chciałabym to naprawić jakie rzeczy przeoczyłam, już piszę-właśnie jego wygodnictwo, to że niechętnie rezygnował z własnych przyjemności na rzecz obowiązków, egoizm, stawianie siebie na pierwszym miejscu- w ciąży nie interesował go los dziecka, ani to jak się czułam-to też powinno dać mi do zrozumienia wiele, nie przykładał ręki do brzucha, nie zwracał na niego uwagi właściwie, w nocy nie wstawał do dziecka, jak się przewróciło czekał aż ja utule-właściwie dopiero po porodzie zaczęłam otwierać oczy, jak tak teraz o tym pomyślę bądzcie uważniejsze ode mnie

Gość gość
Zostaw dziada, bo będzie jeszcze gorzej. cwaniak i tyle.

ja wiem że moja rada przegra z jakże życiowym " rzuć go " ale ...porozmawiaj z mężem . po prostu . jak już sie oboje uspokoicie po prostu z nim porozmawiaj - nie zgłaszaj pretensji i żali ale spróbuj rzeczowo powiedzieć to co tu napisałaś .

Gość gość
wykop go na zbity pysk, jesteś niezależna, więc na wygranej pozycji, nie warto marnować życia sobie i temu biednemu dziecku

Gość gość
Alium...Wątpię,żeby do takiego cokolwiek dotarło...no ale spróbować można.Jak nie zrozumie,ja nie widzę przyszłości z takim człowiekiem

od jednej rozmowy z pewnością nic się nie zmieni . ale zmieniać się musisz i ty . Ty i twój mąż inaczej odczuwacie rodzicielstwo i to jeszcze tak wczesne . Dla ciebie opieka nad dzieckiem jest rzeczą naturalną i oczywistą , dla twojego męża niekoniecznie . i nie musi to wynikać ze złej woli ale raczej z przeświadczenia , że tak małe dziecko jest " niekontaktowe " . Rzucić męża zawsze zdążysz :)

Gość gość
nic nie przeoczylas oni sie musza nauczyc kochania dziecka najczesciej a wiec - przymusowa opieka nad dzieckiem a ty - na fitnes albo cos kolo tego bedzie dobrze

Gość gość
Jakbym czytala o sobie... :( Ja takiego wywalilam z domu. w dodatku mam dwojke dzieci i 1000zl miesiecznie z macierzyskiego ale nie przedluzono mi umowy i za pare mc bede bez grosza Ale najwazniejsze ze jego nie ma. Wole miec 2dzieci niz troje :O

Gość gość
no to masz dwoje dzieci i dylemat: walczyc o 3/4 jego pensji czy byc matka ktorej wiecznie nie ma bo pracuje. ciekawe jak go rozwiazesz

Gość zrozpaczonamama
tu autorka: dziekuje allium, faktycznie rozmowa po ochłonieciu moze duzo wniesc myslalam jeszcze nad soba i doszłam do wniosku , że za malo wymagam od niego zawsze za mało wymagałam-a po urodzeniu dziecka doszło po prostu wiecej obowiazków musze to zmienic

Gość gość
tak? zaczniesz wymagać to sam szybciutko odejdzie - nie będziesz musiała "rzucać dziada" bo to on cię kopnie w tyłek! siedzi z tobą tylko dlatego że mu wygodnie - miałaś mieszkanie, ugotujesz, wypierzesz, podstawisz pod nos jak zaczniesz fikać to się zwinie i tyle go zobaczysz - dostaniesz 300 - 350zł alimentów i tyle no, ale rozmawiaj, wymagaj...

Gość zrozpaczonamama
tu autorka: tak przyznaje sama dopuściłam do tej sytuacji i ponoszę za to sporą część winy jednak nie rozumiem, czemu podajecie ciągle te argumenty finansowe-ja na prawde nie uważam, że w sytuacji rozstania najgorsze co nas spotka to bieda, kiepska sytuacja materialna itp szkoda związku, mam poczucie, że jak teraz tego nie naprawie to w ewentualnym nastepnym zwiazku znowu dopuszcze do takiej sytuacji, wpadne w ten sam schemat a to, że mnie kopnie w d**e no cóz- nie wykluczam, moze sie tak zdazyc, ale musze zaczac wymagac bo dzisiaj cos we mnie pękło...

Gość gość
gość dziś masz wyjatkowo zle zdanie o facetach :D takich jednostek wygodnych i bezwzglednych mimo wszystko nie ma az tak duzo

Gość gość
Ale dlaczego on nie kocha swojego dziecka? :-( ma jakąś traume z dzieciństwa czy coś? Tobie przed ciążą itp okazywał uczucia ? Troszczyl się o Ciebie ?Mój mąż nawet kota z pokoju nie wyrzuci a co dopiero dziecko ...

Gość gość
gość wczoraj gość dziś masz wyjatkowo zle zdanie o facetach smiech.gif takich jednostek wygodnych i bezwzglednych mimo wszystko nie ma az tak duzo xxx a ja myślę że wręcz odwrotnie! dlatego jesteście takie uległe i zawsze robicie tak jak on chce albo tak, żeby jemu było wygodnie - bo dobrze wiecie że jak nie będziecie facetowi w tyłek włazić i wszystkiego pod nos podkładać to zaraz zacznie się rozglądać za inną w Polsce facetów szanujących kobiety i ich zdanie że świecą możecie szukać!

Gość gość
Haha jakie baby tu siedzą "rzuć go" :D jak to dla was takie proste, to chyba nie macie krzty milosci w swoim związku.. No coz, przykre. Po próbować naprawić, skoro można wymienić na nowe :D

Gość gość
a jak można naprawić skoro to że się popsuło to wina faceta i w dodatku on nie ma najmniejszej ochoty się zmienić? jak go zmusisz żeby kochał swoje dziecko? jak go zmusisz do miłości do żony skoro on widzi w niej tylko kucharkę i sprzątaczkę? jak się zmusza faceta do odpowiedzialności? będziesz go prosić, błagać, czy poniżać się i udawać że wszystko jest ok, byle tylko został?

Gość gość
A moim zdaniem to ty autorko przesadzasz, twój mąż to normalny facet który więź nawiązuje z czasem, zresztą niektóre kobiety też tak mają np ja, nie miałam wybuchu miłości po porodzie wręcz dziecko było mi obce z każdym dniem uczucie do niego rosło, teraz ma 4 lata i życie bym za nie oddala, poza tym może mąż czuje się oddtracony bo to tobie totalnie oddaliło i juz nic i nikogo nie widzisz poza dzieckiem, już nie mowie o tym ze on pracuje a ty siedzisz w domu

Gość zrozpaczonamama
tu autorka: może..sama nie wiem, ale jak patrze na mężów koleżanek, którzy z własnej inicjatywy bawią się z dzieckiem, zabierają je na spacer, wolą czas z nimi niz z komputerem to zastanawiam się nad tym czy w naszej rodzinie jest wszystko w porządku gdzie jest granica między wymaganiem od partnera a upustem, żeby się zrelaksował? nie wyobrażam sobie sytuacji, w ktorej on wraca do domu o 17 i do 22 gra na kompie a potem idzie spac:/ chyba umówimy sie na konkret 2 godz zabawy z dzieckiem 2 godziny gry na kompie ale w tym momencie mam chyba dwójke dzieci....

Gość gość
autorko, trzeba tylko i wyłącznie wymagać od siebie, a nie od innych. To, że jesteś w sytuacji w której jak krowie na rowie (mężowi) musisz tłumaczyć, jak być ojcem i partnerem, jest wysoce niepokojące. Nie masz w nim oparcia i to widać. Z jednej strony, to może być stan przejściowy - sama gram dużo na ps3 i czasami zdarza się gra, która wciąga i zachowuję się jak dziecko, przyznaję się bez bicia - z drugiej, jeśli jest to stały schemat, a wręcz nawyk, 17-22, to jest to naprawdę nienormalne. U mnie taki letarg zdarza się raz na 2-3 miesiące przez 3 dni max. Zwykle w ogóle nie gram, bo nie mam czasu. Jednakże dobra książka/film/gra i jest po mnie, wciąga mnie do reszty i absorbuje myśli. Ale wy macie dziecko i to właśnie ono powinno być priorytetem, tak jak u mnie są studia i dlatego ostro się uczę, by coś w przyszłości z tego skorzystać. Pomyśl o tym, że wychowując dziecko w otoczeniu takiego ojca zaprezentujesz mu złe wzorce i sprawisz, że wyrośnie na bardzo podobną osobę... Zapieprzająca, olewana matka i tatuś, który usiądzie na fotelu z odciskiem swojej duuupy i nic się nie ruszy, by pomóc.

Gość zrozpaczonamama
tu autorka: dzięki, faktycznie za chwile dziecko wyniesie takie wzorce rodem z prl, a ja nie chce byc służącą:/tylko sama się chyba nią zrobiłam i muszę zacząć zmianę od siebie

Gość gość
Podobna sytuacje ma, i tu cie zdziwie, moj brat. Jego zona kocha go ponad wszystko, zawsze go wspierala, on oraz my, jego rodzina moglismy na nia liczyc. Nie przyjela ciekawej oferty wiazacej sie z 3 miesiecznym wyjazdem by pomoc braty w rozkreceniu firmy. Kocha go szczerze, jakby mogla to kazdy paproch by mu z drogi usunela. Tylko wlasnie, ona nie cierpi dzieci i nigdy nie chciala ich miec. Ale zaszla w ciaze i urodzila, bo wiedziala, ze brat dziecka pragnal ( nie zmuszal jej, ale dowiedziala sie ze dziecka chce). I co, ona robi przy dziecku pielegnacyjne czynnosci mechanicznie, nie tuli go, nie karmi piersia, widac ze nie chce tego dziecka. Moj brat przeciwnie jest wspanialym, kochajacym ojcem i dziecku kazda wolna chwile poswieca.

Gość gość
do gościa 07:40 wygląda na to, że bratowa broni się przed kontaktem z dzieckiem - tulenie, karmienie piersią itp. wyzwalają hormony przywiązania i łatwiej nam idzie kogoś pokochać. Być może ona boi się stracić kontrolę? Albo ma problem z zaufaniem i oddaniem się innym? Ludzie są różni, ale nic nie dzieje się bez przyczyny. Kiedyś dziecko zacznie pytać ''Mamusiu, dlaczego mnie nie tulisz?'' - może wtedy da mu odpowiedź. Chętnie zapytałabym Ciebie, co myśli o tym twój brat, ale nie chcę rozwalać autorce tematu, w końcu to jej mały skrawek internetu i tak powinno być :)

Gość gość
Moj brat ja kocha i glupio mu ze tak sie poswiecila i probuje jej to wynagrodzic. Juz maja zalatwiona opiekunke by bratowa po macierzynskim mogla wrocic do pracy. Jak brat wychodzi od siebie z firmy to zajmuje sie malym by bratowa miala czas dla siebie. Jednoczesnie brat kocha dziecko i stara mu sie rekompensoeac brak matczynego uczucia.

Gość gość
Aha i bratowa mowi ze nie karmi bo sie krepuje dziecka i nie chce by naeet dotykalo jej piersi, stad brak tulenia.