Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krytyczny katolik

w XXI wieku biskupi polscy dalej szerzą średniowieczne zabobony

Polecane posty

Gość krytyczny katolik

oto dowód: O wydarzeniu które "ma znamiona cudu eucharystycznego" informuje w opublikowanym dziś, specjalnym komunikacie biskup legnicki Zbigniew Kiernikowski. Chodzi o fakt, jaki miał miejsce w parafii św. Jacka w Legnicy 25 grudnia 2013 r, kiedy to na Hostii pojawiły się czerwone przebarwienia. http://wiadomosci.onet.pl/religia/cud-eucharystyczny-w-legnicy-komunikat-biskupa-diecezji-legnickiej/y22kqx

Gość krytyczny katolik
ja mogę uszanować pewną średniowieczną tradycje gdy dla zwalczania pogaństwa chrześcijaństwo absorbowało jakieś elementy tego zwalczanego pogaństwa: na przykład wiarę w cuda czy kult relikwi. Jednak wskrzeszanie tego barbarzyństwa w XXI wieku to dowód na to, że kler nie ma za grosz szacunku dla swoich owieczek i ma je za zwykłe barany, które należy doić i rozmnażać. To skandal, szczegolnie jak sie porówna z nauką w kościołach protestanckich - tam ludzi ma się za rozumnych i szerzy wiarę rozumną, a nie magię, szamanizm i zabobony.

Gość gość
kapciowy Dziwisz nioedawno rozwoził próbówki z krwią JP2 i kazał się do nich modlić ! Takie zmuszanie do bałwochwalstwa to odzieranie wiernych z godności.

Gość gość
wystarczy że babina na brudnej szybie zobaczyła refleks jakiś i już zbierają się rozmodlone staruszki a ksiądz pokrapia. Taki beznadziejny jest ten nasz katolicyzm. Bardziej prasłowiańskie gusła przypomina niż naukę Jezusa.

Gość gość
Autorze, nie nazywaj się proszę katolikiem. W jakie "zabobony" jeszcze nie wierzysz? Wierzysz w obecność Boga w Hostii po Przeistoczeniu? To jest dopiero miazga! Nie wierzysz? To się nie podszywaj pod katolika. My katolicy, wierzymy, kochamy i padamy na twarze...Tak. W XXI wieku! Szatan, który przez Ciebie przemawia nie uczyni tego nigdy...

Gość gość
a ty jak sobie radzisz ze swoim kanibalizmem ? bo pożeranie cudzego ciała to kaniibalizm właśnie ! W XXI wieku, wieku rozumu, musimy żądać od religii zgodności z Rozumem. To, że kiedyś religia opierała się na irracjonalności nie powinno być usprawiedliwieniem dla takiego podejścia obecnie. Człowiek się intelektualnie rozwija i religia, która ma nie szceznąć w pomroce dziejów musi mu towarzyszyć, a nie być hamulcowym historii. To, że Kościół przerażony Reformacją i potem Rewolucją Francuską okopał się w kontrze do cywilizacji europejskiej nie oznacza, że my - a więc prawdziwy Kościół - taka bezrozumną interpretację nauki Jezusa mamy tolerować.

Gość gość
Obirek jest cool a jako swego czasu jezuita i w dodatku świetny teolog zna praktyki kleru od podszewki !

Gość gość
'W XXI wieku! Szatan, który przez Ciebie przemawia nie uczyni tego nigdy... ' no i jeszcze wiara w Szatany ... to naprawdę sekciarstwo najgorszego sortu !

Gość gość
Obirek...Zupełnie jakbyś słuchał ewangelizacji w wykonaniu ...Judasza Jezus mówił trudne rzeczy, nie łagodził swoich słów, ale żądał opowiedzenia się. "czy i wy chcecie odejść?" . Ci, którzy zostali -wygrali. Szatan boi się Eucharystii jak ognia, bo Ona go niszczy, dlatego przedstawia ją albo jako zabobon nie licujący z rozumem, albo kanibalizm. A to jest MISTYKA, moi drodzy! Bóg jest ponad nasze rozumy, nic więc dziwnego, że rozum tego nie ogarnia. My nie mamy rozumieć, my mamy wierzyć. Pokora i posłuszeństwo to jedyne, czego szatan nie potrafi. Pytanie teraz, czemu i wy tego nie potraficie? Odpowiedzcie sobie i ratujcie swoje dusze, bo za chwilę będzie za późno....

Gość gość
No, jeśli nie wierzycie w szatana, to jesteście straceni. To jest jego nad wami zwycięstwo. Obudźcie się! Zobaczcie co się dzieje na świecie w tym waszym sławetnym XXI wieku. Obcina się ludziom głowy, pali ich w klatkach, wysadza na dworcach, stadionach i lotniskach. To idzie do nas! A jest to owoc niszczenia chrześcijaństwa!

Gość gość
ks. Natanek wierzy w Szatana i w to, że szatanami jest większość episkopatu.

Gość gość
kler miesza ludzią w głowach a potem ich egzorcyzmuje to chore

Gość gość
kler miesza ludzią w głowach a potem ich egzorcyzmuje to chore

Gość gość
apeluję do wierzących o racjonalność w religijności bo inaczej zrobicie sobie i innym pieklo na ziemi

Gość gość
bezczelny klecha, któremu pomieszało się we łbie, świętszy od papieża, wk*********a mnie!!!

Gość gość
polski Kościół błądzi w swoim nauczaniu ...

Gość gość
Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli Słowa Ewangelii według świętego Jana (J 20, 19-31) Było to wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia. Tam gdzie przebywali uczniowie, drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami. Jezus wszedł, stanął pośrodku i rzekł do nich: „Pokój wam!”. A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie ujrzawszy Pana. A Jezus znowu rzekł do nich: „Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam”. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: „Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane”. Ale Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. Inni więc uczniowie mówili do niego: „Widzieliśmy Pana!”. Ale on rzekł do nich: „Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę”. A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz domu i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: „Pokój wam!”. Następnie rzekł do Tomasza: „Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż ją do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym”. Tomasz Mu odpowiedział: „Pan mój i Bóg mój!”. Powiedział mu Jezus: „Uwierzyłeś, bo Mnie ujrzałeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli”. I wiele innych znaków, których nie zapisano w tej księdze, uczynił Jezus wobec uczniów. Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i abyście wierząc, mieli życie w imię Jego. Oto słowo Pańskie.

Gość gość
Prostujcie swoje ścieżki Ci którzy wątpicie.Czytajcie Pismo Święte. Szczególną moc ma Rok Miłosierdzia Bożego.

Gość gość
nie ma to jak dobry zabobon bez nich kino horrorów by nie istniało !