Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Która z was pisała, że jest architektem?

Polecane posty

Gość gość

Niech się zamelduje!

Gość gość
Ja pisalam, ze jestem architektem domów i ogrodów.

Gość gość
ja jestem architektem, ale nie pamietam, czy o tym pisałam

Gość gość
Chodzi o temat gdzie matki pracuja tak?

Gość gość
Tak, ale chętnie przyjmę poradę od obu z was. Zaraz napiszę o co chodzi. Problem dotyczy wnętrza (a nie konstrukcji budynku, ani ogrodu).

Gość gość
Napisz postaram sie poradzic

Gość gość
Moze ja tez cos doradzę, jestem po budownictwie i pracuje w wyk. wnętrz

Gość gość
Piszę cały czas. Moment. Jeszcze chwileczkę, bo jest tego dużo.

Gość gość
Mam zaplanowaną niedużą wąską niszę kuchenną. Wzdłuż jednej ściany chcę postawić kuchenkę Griljera i 2x segment Rimforsa (Ikea) w sekwencji: segment - kuchenka - segment. Pytanie co na przeciwległą ścianę? - Musi się tam zmieścić zlew, zmywarka i lodówko-zamrażarka (ewentualnie lodówka i osobno zamrażarka). Chcę, żeby ta przeciwległa strona harmonijnie się komponowała z tą z wolnostojącymi segmentami, a całość niszy z częścią jadalnianą na którą 'wychodzi' (jest otwarta). Mam wątpliwości co do kupowania wolnostojącej wielkiej lodówy, bo musiałaby stać chyba w jadalni... Myślałam, żeby ukryć wszystko w niskiej zabudowie, czyli wziąć np. niską lodówkę i osobno niską zamrażarkę (mogą być z Ikei) do zabudowy w dolnym ciągu roboczym. W pierwszej chwili pomyślałam, żeby trzymać się materiałów z Rimforsy, czyli jeśli zdecydowałabym się na ciąg Metod, to fronty można wziąć Grevsta, ale nie można dobrać uchwytów. Myślałam, że Ikea ma takie w ofercie, ale niestety nie. Może kiedyś miała, bo coś kojarzę, ale aktualnie nic podobnego. Drugi problem to blat: w Ikei nie ma blatów kuchennych z bambusa. Nie ma nawet ze stali nierdzewnej. Może ewentualnie zamówiłabym taki na wymiar od jakiegoś polskiego producenta, tylko czy nie wpakowałabym się w zbędne koszty i lepiej wziąć jakiś gruby (prawie identycznie gruby jak ten z segmentów) z Ikei, bo są takie w sklepach, ale stacjonarnie a nie na str. interetowej, ale niestety nie z drewna ani nie z imitacji drewna. Idealnie byłoby żeby ten przeciwległy segment wyglądał lekko, czyli nie miał cokołów i był na nogach Limhamn, ale to też chyba odpada, bo zmywarka musiałaby stać bezpośrednio na podłodze i burzyłaby całość (a jak bym się zdecydowała jeszcze na niską lodówkę i zamraż. w tej samej zabudowie, to już w ogóle pomysł odpada). Co do tej przeciwległej str. to na razie jestem zdecydowana na zlew Bredskar (jednokomorowy prostokąt) i kran Sandsjon. Zlew i kran w miarę możliwości centralnie na przeciwko kuchenki, a reszta sprzętów ukryta po jego bokach (z jednej str. zmyw, z drugiej lod. i zamraż.). Zmywarka wstępnie 60-tka Valdgjorn. Druga sprawa: Griljera. - Nie znalazłam tańszej 6-palnikowej kuchni niż ta. Najidealniejszy byłby Smeg z 2-piekarnikami, ale nie dam 10 tys. za kuchnię (ta kosztuje 5 tys.) DeLonghi chyba już nie jest produkowana, a Hoover chyba też niedostępna i obie dużo droższe. Nie wiem jak z jakością tej z Ikei, mam nadzieję, że nie wylecimy w powietrze, ale cenę ma ok jak za tej wielkości sprzęt. Jeśli znacie coś jeszcze w podobnej cenie to napiszcie. Aha - wyciąg chcę wziąć z tej samej serii (też Griljera) i do tego maskownicę na ścianę (resztę chcę zostawić betonową; podłoga chyba żywica, ale jeszcze nie wiemy na 100%) (Ciąg dalszy za chwilę...)

Gość gość
Trzecia sprawa: oświetlenie. - Po obu stronach wyciągu nad segmentami przydałoby się po lampie do pracy. Ponieważ nad stołem (który będzie widoczny z kuchni) chcę powiesić 3x kable Sekond z gołymi żarówkami (wszystkie koło siebie) powlekane czarno-białą tkaniną, to najbardziej by pasował 2x reflektor Ranarp, ale niestety jest kremowy, a nie wiem jak by wyglądał po przemalowywaniu sprayem... Najbardziej podobają mi się czarne lampy ścienne Work z BoConcept, ale 700 zł za sztukę to trochę dużo. Drugą stronę ze zlewem planowałam wstępnie oświetlić 2-3 wolno wiszącymi (nie w grupie, jak nad stołem) kablami Sekond ...co najwyżej z jakimiś pętlami. Ewentualnie zamiast Sekond może zdecydujemy się na polskie Kolorowe Kable, ale chyba wolę tańszą opcję. Cześć jadalniana, ponieważ ma wpływ na wygląd kuchni będzie pokrótce wyglądać tak: - Na wspólnej ścianie gdzie chcę zbudować zabudowę pod zlew i sprzęty AGD, parę metrów dalej będą 3-4 (...jeszcze się zastanawiamy) szare niskie komody Alex (też Ikea) na pojedynczych wysokich industrialnych metalowych rolkach z marketu budowlanego. Przed nimi prostokątny stół Ubjerg (Jysk) i 6 krzeseł Klarup (też Jysk). Pod stołem duży prostokątny dywan Lappljung (Ikea). Oświetlenie nad stołem jak wyżej pisałam. Nad komodami jakieś plakaty w ramkach oparte o ścianę utrzymane w biało-czarnej konwencji (głównie Jysk + Ikea), opcjonalnie kolaż. Ściany tak jak w kuchni - najchętniej beton. Podłoga ta sama co w kuchni.

Gość gość
Uff, ale się napisałam. To chyba na razie tyle. Jestem otwarta na wasze sugestie i uwagi!

Gość gość
A i jeszcze jedno: nie wiem czy chcę półki ścienne. Raczej wolałabym zostawić gołe ściany (ewentualnie może tylko magnes na noże ...gdzieś bliżej któregoś z rogów, a nie wyeksponowany). Szafek wiszących nie chcemy. W jadalni na przeciwległej ścianie do komód mogą (ale jeszcze nie wiemy czy na pewno) pojawić się 2-3 ażurowe wysokie regały (ustawione jeden obok drugiego) z takiej samej stali co segmenty Rimforsa - nie wiemy jednak jeszcze skąd, ani jaki dokładnie model (to taka wstępna wizja).

Gość gość
Tu sa panie architekt ale projektuja w grze THE SIMS a nie w realu.

Gość gość
Aha, trochę dalej między jadalnią a nieistniejącą jeszcze częścią telewizyjną (bo nie wystarczy na razie kasy na wszytko), pod jedną ze ścian będzie miejsce do pracy, czyli biurko zbudowane z prostokątnego bambusowego blatu Hilver i szarych kozłów Lerberg (wszytko Ikea). Krzesło przy biurku będzie albo jedno od stołu z tych czarnych Klarupów z Jysku, albo czarne Idolf z Ikei.

Gość gość
Tak pomyślałam, że w najgorszym wypadku wymieniłabym uchwyty w Rimforsach na jakieś inne, żeby współgrały z resztą, o ile miejsca na wkręty we frontach tych szuflad są uniwersalne, choć z drugiej strony nie chcę tego robić, bo one są ładniejsze od całej reszty aktualnej oferty uchwytów z Ikei. Może któraś z was wie, gdzie takie dokupić?

Gość gość
Oczywiście całość zabudowy nie może przekraczać wymiarów obu segmentów i kuchenki, czyli około 330 cm. Także zmieszczą się 4x 60-tki (akurat pod AGD) i 2x 40-stki lub 1x 80-tka (ta ostatnia jest chyba nawet lepszą opcją na sam środek). A układ frontów najchętniej symetryczny, czyli lecąc od środka, lewa str. powinna odpowiadać prawej (ta sama ilość i rozkład uchwytów), a nie tu szuflady, tam front, tu znowu coś tam - nie chcę takiego bałaganu.

Gość gość
To co? Pomożecie? Albo chociaż któraś z was? Mam nadzieję, że na darmo tego wszystkiego nie pisałam.

Gość gość
Hahahaha

Gość gość
Nie wiem co cię tak śmieszy?

Gość gość
Mnie sie nie chce nawet 1/3 przeczytać tego co napisałaś. Ale mam nadzieje, że architektki pomogą!.

Gość gość
Szczerze? Sorry, aie chce mi sie w to wszystko wglebiac, zamiast tych opisów lepsze byłyby szkice. Nie zaczelas od wymarów- jaka dlugosc scian, ktorych , gdzie okno, drzwi, polaczenia z innymi pomieszczeniami. Trzebaby twoja opowiesc rozrysowac, a potem radzic ,a wybacz, tak dobrego serca i tyle czasu nie mam :), i nie bardzo też lubie, jak mi sie kąza meldowac na wezwanie. Z jednej strony dziwnie upychasz funkcje, zlew daleko ( a funkcjonalna zasada ciagu taka : zlewozmywak, głowna płaszczyzna robocza, trzon kuchenny, płaszczna odstawcza), z drugiej piszesz, ze nie nie potrzeba ci szafek wiszacych , planujesz czesc jadalnianą - duza ta kuchnia czy mała? Zacznij od funkcji, a potem idz w materiały i detale. A tak na marginesie, jak kupujesz meble w IKea, to ci robia projekt gratis.

Gość gość
Długość jednej ze ścian 'niszowych', wzdłuż której będzie 'kuchenka i spółka' będzie dostosowana pod zabudowę (czyli made by: pan Henio i ekipa). :) Tak jak pisałam +/- 330 cm. Tę samą wielkość zabudowy chcę odzwierciedlić na przeciwległej ścianie, która jest dużo dużo dłuższa, bo przechodzi w ścianę jadalni, ale jej długość nie ma tu znaczenia, bo nie wyjdę z zabudową poza to magiczne 330 cm (nawet dla wolnostojącej lodówki, bo będzie źle wyglądać). Lokalizacja okna również nie ma najmniejszego znaczenia w przypadku zadanych pytań, z tego względu, że: 1) będzie pod nim kaloryfer 2) nie chcę zabudowy w kształcicie litery U ani L, tylko równoległe I, czyli =, dlatego że wolnostojące segmenty źle wyglądają w bezpośrednim sąsiedztwie (kontakcie) z zabudową typu Metod (widziałam i nie podoba mi się taki bałagan). Okno znajduje się centralnie na wąskiej ścianie niszy, czyli pomiędzy ścianą z kuchenką, a ścianą z resztą AGD. Drzwi nie istnieją, bo nisza jest otwarta z jednej str. na jadalnię (otwór odzwierciedla szerokość ściany z oknem kuchennym, czyli +/- 240 cm. Pytania jadalni w ogóle nie dotyczą, tylko samej niszy, więc szkice są właściwie zbędne. Podałam info o jadalni, ze względu na powtarzające się kolory, materiały i ujednoliconą stylistykę, a nie dlatego, że chcę ją modyfikować. Co do odległości zlewu od kuchenki jest zachowana zasada trójkąta. Zlew nie ma być daleko. 120 cm od kuchenki, centralnie vis-a-vis (czyli wystarczy się obrócić na pięcie) i bezpośrednio obok lodówki (o ile ta pozostanie w zabudowie, a nie będzie wolnostojąca). Nie dam zlewu na tę samą ścianę, na której jest kuchenka, bo zaburzy wygląd całej zabudowy (tam mają zostać tylko segmenty Rimforsa). Gdybym chciała żeby pracownicy Ikei projektowali mi kuchnię, to równie dobrze sama zrobiłabym to na ich Kitchen Plannerze nie ruszając się z fotela. Pytam przecież o szczegóły wykraczające poza możliwości plannera.

Gość gość
I o co nagle chodzi z tym meldowaniem, skoro same zaproponowałyście pomoc, bo nie rozumiem? Ja nie proszę przecież o żaden projekt, tylko podpowiedzi i sugestie. Dla profesjonalistów, za których się drogie panie uważacie, to chyba bułka z masłem prawda? Ofertę rynkową powinnyście mieć w małym paluszku oraz mniej więcej wiedzieć co gdzie i po ile. :) Zastanawiające, że macie czas na inne dziwne tematy nie związane z wykonywanym zawodem, a w temacie, w którym w sumie możecie błysnąć i się wykazać wiedzą, piszecie że nie macie czasu?

Gość gość
no i co Cie to interesuje? mam wolny powtarzam WOLNY czas i mogę wchodzić na jakie tematy chcę, tak ciężko zrozumieć, że mając chwilę dla siebie nie chce mi się myśleć o pracy?:)

Gość gość
Postaw zlew kolo kuchni weglowej obok lodowka i jedna szafke jakas miednicedo podmycia sie. Wiadro na zlewki. I zyc sie da.

Gość gość
Nie bądź niepoważna. Przypominam, że sama zaoferowałaś pomoc! Odsyłam do wpisów 14:38 i 14:42. Podpuszczasz człowieka, który traci czas, bo myśli, że dowie się czegoś konkretnego, a potem się migasz i wycofujesz rakiem. Cała Kafeteria... Same specjalistki, ale jak zapytać o coś, to każda zajęta (a może prędzej nic nie wie). Ktoś tam wyżej chyba miał rację - projektanci z Simsów. Trzy bite godz. w plecy, bo ktoś sobie niesmaczne żarty stroi.

Gość gość
Wybacz, ale te twoje pytanie to w zasadzie referat do przeczytania i naszkicowania. Widzisz, nikt nie musi "blyszczec", bo blyszcza na codzien, co ludzie maja w malym paluszku to nie twoja sprawa. Zgadzam sie z przedmowczynia. Wrzuc szkice to podpowiem.

Gość gość
Darmowe pytanie do architektow to: " dach czerwony czy zielony"? " Jakie okna polecacie", "Czy podloga z bambusa wyglada dobrze", "Jaki kominek wyglada dobrze i jest bezpieczny", a nie takie skomplikowane, dlugie wypracowanie jakie wrzucilas. Sorry

Gość gość
Wstyd architektki... jakoś farmaceutki tu doradzały wielokrotnie na temat różnych leków i chorób etc. a elaboraty bywały dłuższe niż ten :)

Gość gość
A jaki problem wyobrazić sobie prostokąt 330x240 cm, wywalić jedną z krótszych ścian, a drugą z oknem olać, bo nie kumam? Przecież to jest tak małe, że nawet rysować nie trzeba. Gaz, elektryka i hydraulika na obecnym etapie są totalnie elastyczne, więc nie trzeba się ograniczać do żadnych istniejących instalacji. Wymiary i kształty części dziennej (nota bene 1 wspólnego pomieszczenia) nie mają najmniejszego znaczenia w kwestii kuchennej. Stylistyka ma być zbliżona do czegoś takiego: http://www.ikea.com/ms/media/cho_room/20163/kitchen/20163_come03a/20163_come03a_01_PH132839.jpg Tylko bez tego bałaganu jak na zdjęciu powyżej. Ma być prosto i czysto, plus gołe ściany. Segmenty Rimforsa NIE mają się stykać z szafkami Metod jak na zdjęciu. Na tym zdjęciu widać też jak bardzo blaty Metod gryzą się z bambusowymi z Rimforsa. Zresztą bez czytania tego referatu nie będzie wiadomo o co pytam, bo ja nie chcę projektu, tylko pytam o różne ważne dla mnie detale.