Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak często podajecie MM w nocy półrocznemu dziecku?

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym odstawić dziecko od piersi. W nocy budzi się co 2 godz około i za każdym razem daje mu pierś. Ile razy w nocy dawać MM po zrezygnowaniu z piersi?

Gość gość
Ciężko powiedzieć, zależy jak dziecko zareaguje. Wiele dzieci już w tym wieku nie je, inne raz lub dwa. Nie wiem czy dasz radę ot tak przeskoczyć z piersi na konkretną porcję mm. Ja próbuje oduczyć 10- mies. córkę i lipa. Na wieczór pije z butli, a w nocy za nic nie tknie. Będzie wyć za cyckiem choćby godzinę.

Gość gość
Moje dziecko przestało jeść w nocy gdy skończyćlo miesiąc.

Gość gość
10 - miesięczne dziecko nie chce butelki na noc??? To mnie teraz zmartwiłaś. Nie wiem, jak u nas to pójdzie, pewnie łatwo nie będzie, bo nawet jeśli próbuje uśpić dziecko lulaniem, to nie chce zasnąć w ten sposób, tylko przy piersi.

Gość gość
Napisałam, że właśnie na noc pije. Ale długo mi zajęło, aby przyzwyczaić. A potem w nocy jest szaleństwo - ani woda, ani mleko, ani mąż nie jest w stanie jej uspokoić no i poddaję się - tyle, że to jest zazwyczaj raz, nad ranem koło 5. W dzień już nie karmię od dłuższego czasu, zasypia też bez mleka, a tych przeklętych nocy nie mogę uregulować. Pamiętaj, że u dzieci kp to jest częściej przyzwyczajenie niż głód.

Gość gość
A moje dzieci przestały się budzić na kkarmienie w nocy w wieku 5 (syn) i 6 (córka) tygodni....także ja nie wiem co to jest nocne wstawanie. No,ale córka była tylko 3 tygodnie na piersi,a syn od urodzenia na mm i nie,nie mam wyrzutów sumienia,dzieci są zdrowe,radosne i kochane. A ja szczęśliwa i wyspana,więc mogę im poświęcić więcej czasu bez dostawania na łeb ze zmęczenia....co kto lubi. Ale to też zależy od dziecka,fakt.

Gość gość
Sorki, "w nocy" chciałam napisać, a nie na noc. Wiem, że nie przez głód się budzi, no i może też dlatego tak często się budzi, bo nie ma smoczka.

Gość gość
Moja właśnie też nie używa smoczka, próbowałam, ale nigdy nie chciała. A próbowałaś w ogóle dawać mm przed snem? Wiesz, nie musi być jak u mnie. Musisz po prostu sprawdzić jak pójdzie. Może akurat twoje dziecko szybko zaakceptuje tę zmianę ?

Gość gość
Moja jest trochę starsza bo ma 8 miesiecy i właśnie odstawiam od piersi karmię tylko jeden raz rano ok 6-7. Mm dostaje na noc ok 160-170 ml. Raz w ciągu dnia ok 150. I czasami obudzi się w nocy ok 3 i wtedy też ok 150 ml. Często jednak przesypia już noce i nie je. Z doświadczenia Ci powiem, że nocne jedzenie piersi co 2h to raczej przyzwyczajenie do piersi, chęć przytulenia. U mnie było to samo z pierwszym dzieckiem i teraz z drugim ok 6-7 miesiaca pobudki po 7-8x. Dopiero jak zaczęłam odstawiać to nocki się poprawiły. Najgorsze co robiłam to, że dziecka nie odkładałam do łòżeczka tylko ze mną spało i non stop domagało się piersi. Zmusiłam się do odkładania poprawiło się,pòźniej przeniosłam na noc do innego pokoju by mnie nie czuło. I te sposoby plus stopniowe ograniczanie piersi dało u nas dobre rezultaty. Powodzenia :-)

Gość gość
Mój w tym wieku już się nie budził na jedzenie.

Gość gość
Potwierdzam, ja wcześniej tutaj rozmawiałam i też robię ten błąd, że biorę córkę do łóżka jak już nie mam sily i ona praktycznie wisi na tej piersi bardziej niż je. Autorko, to jest pewien proces, który zajmie trochę czasu. U mnie to jest drugie dziecko i mimo doświadczenia nie jest wcale łatwiej.

Gość gość
Jeszcze nie próbowałam dawać mm. Nie umiał też do tej pory pić z butelki, ale dziś się to udało. Najpierw oswoję go z butelką, a potem zabiorę się odstawienie piersi. Łatwo nie będzie z pewnością, bo w dzień też zazwyczaj usypiam go przy piersi.

Gość gość
Właśnie o to chodzi, że często nie da się odstawic z dnia na dzień. Z pierwszym zajęło mi to 2 miesiące teraz z drugim ok 1,5 miesiąca a tak jak pisałam nadal raz dziennie karmię. Z tym odkładaniem do łòżeczka ciężko ja z jednym i drugim właśnie ten błąd robiłam aż nadszedł dzień, że powiedziałam dosć :-)

Gość gość
Mój synek ma teraz 7 mcy i jest tylko na piersi. W wieku ok. 5 przestał się budzić w nocy na jedzenie i przesypiał 10h. Również usypia przy piersi. Teraz zaczął ząbkować i budzi się raz, ale nie tyle jest głodny, co chce się właśnie przytulić do piersi. Mój jest tak zafiksowany na pierś, że butli nie tknie w ogóle.

Gość gość
Moja 8 miesięcy od urodzenia na mm budzi się dwa razy jeść w nocy do tej pory

Gość gość
Potem będziecie się zalic jak roczne dziecko będzie wyło za cyckiem i nie da się odstawić. Głupie jesteście

Gość gość
Ale dlaczego głupie? Bo karmimy piersią? Przecież każde dziecko się oduczy wcześniej czy pòźniej. A do roku spokojnie można karmić a nawet dłużej jak komuś pasuje.

Gość gość
Nie wchodźcie w ogóle w dyskusje z osobami, które celowo chcą siać zamęt. Ja też założyłam sobie, że do roku karmię, ale zaczynam odstawiać już teraz, jak córka ma te 10 m- cy, bo wiem że z dnia na dzień się nie uda. Mój starszy syn bardzo długo ciągnął butlę w nocy, więc nie ma reguły.

Gość gość
gość dziś Sama jesteś głupia. Będę karmiła malucha, dokąd będzie tego potrzebował i wara Ci od moich piersi.

Gość gość
Moja corka ma pol roku i od okolo dwoch tygodni nie budzi sie na jedzenie. Zasypia o 19.30 i spi do 7 rano. Od początku spi ladnie w swoim łóżeczku.

Gość gość
W wieku 6 miesięcy moje dziec***iłu mleko chyba raz w nocy. Starszy miał 9 miesięcy gdy przestałam karmić go w nocy (kolacja-kaszka np. koło 19:30, śniadanie-9), młodszy ok 10 (kolacja-kaszka 19:30-20:00, mleko 6-7:30). Ale przy młodszym jeśli karmiłam w nocy, to dawałam niewielkie ilości. Synek ma teraz 11 miesięcy. Wszystkie napoje pije z kubka/szklanki. A poza domem jeśli już to albo bidon, albo niekapek z twardym ustnikiem.